![]() |
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sikerült! |
A babot (paszulyt) mindig is nagyon kedvelték a szabolcsi és
beregi népek, étkezési kultúrájukat a szegénységi-gazdagság határozta meg. A
családi gazdaságban szorgalommal megtermelt javakból került ki a beosztással
élő családok asztalra valója. Az étkezés
sokszor állt egyszerűen elkészíthető, laktató egytálételekből. A kárpátaljai
magyaroknál is a kellemesen pikáns ízű káposztás paszuly leves az egyik legismertebb
és népszerű egytálétel, olyan igazi, téli kaja. Leírom mindegyik változatát, amelyet készíteni szoktam- édes káposztával és savanyú káposztával is. Mindegyik nagyon finom!
Egyik ismerősöm, aki nálunk evett ilyen levest először életében, azóta is imádja az általa babos-paszulynak nevezett finomságot :)
Egyik ismerősöm, aki nálunk evett ilyen levest először életében, azóta is imádja az általa babos-paszulynak nevezett finomságot :)
Az édes káposztás változathoz szükséges:
½ kg száraz szemes paszuly, éjszakára beáztatva hideg vízbe
közepes fej édes káposzta
0,5 liter paradicsomlé vagy 100 g paradicsompüré +víz
1 kanál cukor
1-2 babérlevél (elmaradhat)
1 egész fej hagyma
1-2 kanál darált pirospaprika
30-50 g liszt a rántáshoz
só
bors
tejföl és frissen
szelt kenyér a tálaláshoz
A savanyú káposztás változathoz szükséges:
édes helyett savanyú káposzta,
ebben az esetben a savanyító szerepet betöltő paradicsomlét
kihagyjuk,
füstölt hús, csülök, császárszalonna- amit a beáztatott babhoz társítunk,
vagy sült szalonna, esetleg füstölt kolbász, de mehet füstölt húsos csont is.
Mindkét változathoz finom a disznóbőr is (amely sűríti, kocsonyásítja
a levest), amit kisebb darabokra vágunk és szintén a babbal áztatjuk egy
éjjelen át, de azért a füstölt kolbász sem rontja el levesünk ízvilágát.
![]() |
Ez bőrrel készült édeskáposztás paszulyleves |
Másnap egy nagy lábasban odatesszük a beáztatott paszulyt a
bőrrel vagy nélküle, császárszalonnával, a fűszerezett vízben főzzük közepes lángon, amíg majdnem
megpuhul (a savanyú káposztás változatnál előbb a csülköt főzzük puhára, a
sóval bánjunk szűkmarkúan) (A megfőtt, kiemelt csülökről lefejtjük a húst és
apróra csipegetve vagy vágva visszatesszük a levesbe). Erre nem lehet főzési
időt mondani, mert minden paszuly másfajta, melyik mennyi főzési időt igényel.
Hozzáadjuk a nyolcadolt és vékony csíkokra vágott káposztát (vagy a savanyú
káposztát aprítva, kinyomkodva). Amikor a káposzta is megpuhult, akkor elkészítjük
a zsemleszínű rántást egy nagy fakanál zsírral vagy olajjal és a liszttel,
megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük előbb kevés vízzel, elkeverjük és
hozzáöntjük a paradicsomlevet (savanyú káposztás változatnál vízzel öntjük
fel). Folytonos keverés közben a levesbe öntjük a rántást. Ha szükséges, akkor a levest utána ízesítjük. Pár perc után leemeljük a tűzről, 10 percet hagyjuk állni, majd tányérokba merve friss kenyérszeletekkel kínáljuk :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)
24 megjegyzés:
Mindkét változat mennyei lehet :-)
Még káposztás paszulylevest nem ettem. De tetszik, begyembe szívtam az ötletet. :-) Azt hiszem, savanyú káposztával és csülökkel nagyobb sikere lenne a család körében, de én a sima, húsmentes változatot is szívesen fogyasztanám. Jó paradicsomosan. Köszönöm az újabb remek receptet!
Mindkettő más-más ízt ad, másfajta élvezetet. Lányok, megér egy próbát, valamelyik biztos bejön. Sokak kedvence, ezért azt hittem, mindenki ismeri :)
Én is köszönöm, hogy betértek konyhámba és megjegyzést is írtok, mert lassan már nem divat :D
Vicuska, ez istenien hangzik, még én sem ettem :) Ki fogom próbálni! :)
Iszonyúan jól hangzik! Mellé egy tepsi bukta és kész a legistenibb ebéd. Vittem magammal! <3
Verus, mi nagyon szeretjük minden formájában, ha szeretitek a tartalmas, jóízű leveseket- ez az!
Zsuzsa, buktával tökéletes ebéd, hosszú időre telít :)
Hu, kaposztas pasuly! Kedvenc teli etelem volt gyerekkoromban. Savanyu kaposztaval keszitettuk.
Örülök neked, Anazar:) Sokunk kedvence. Még sokan nem ismerik, de valószínűsíthető, hogy kedvenccé válik, ha megkóstolják :D A blogodon helyezz el egy translate gombot!
Megtettem ;-)
A Google Chrome alapból felkínálja a fordítást. Más böngészőknél igaz nem tudom, de most már ott a drop down menu. Köszönöm az észrevételt!
Kösziii, mások nevében is köszönöm :) A többi böngésző nem fordít, csak az általad említett. Jó az új oldalad! (is). Puszi
Vicuska! Karácsonyi játékot indítottam, örülnék ha csatlakoznál! :))
Köszönöm, Verus, a meghívást, megyek :)
én sem etem ,még soha,de ,most szomaton egy főzőversenyen volt részem megkóstolni,felséges!
Én szabolcsi vagyok (beregi). Hasonlóan készítjük a levest. Annyi a különbség hogy kizárólag édeskáposztával és paradicsom nélkül.A végén kis dobozos tejföl felét is beleforraljuk pár percre.
Még nem próbáltam paradicsomlé nélkül az édeskáposztás változatot, kíváncsivá tettél... Nem tudom megunni ezt a leves fajtát, olyan finom :)
Én is szabolcsi vagyok,de a paradicsomos változatot csak a páromtól ismerem,az édesanyám és a nagymamáim sose főztek ilyet.A paradicsomos változatot Szabolcson belül is csak egy kisebb tájegységen főzik,csak ott ismerik a füstölt csülkös,savanyú káposztás,tejfölössel ellentétben,amit minden szabolcsi,beregi és szatmári ismer!
Kedves László, örülök a hozzászólásának, én anyósomtól tanultam elkészíteni és rögtön megszerettem. Azt nem tudtam, hogy ez a kevésbé ismert, elterjedt változat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belül.
Én is szabolcsi lyány vagyok. Most épp Londonba pityergek. Közeleg a karácsony és a szeretteimre gondolok akik már nincsenek velünk. A hideg havas telekre. A meleg gőzölgő ķáposztás paszuly levesre. Volt amikor csak füstölt köröm került bele mert nagyon szegények voltunk. De miután át áztunk és fagytunk a hidegben, hatalmas élvezettel ettük meg! Holnap elkészítem csak körömmel, és mesélni fogok a legkisebb fiamnak azokról az időkről.Így karácsony előtt.
Köszönöm, de szépen leírtad <3
Kitartást a messzi távolban!
Most ettem először pár hónapja
Szabolcsba édeskáposztával. De nagyon finom volt én is elkészitem
Finom, tartalmas leves, néha nem is tudom, melyik verziót szeretem jobban. Nyáron inkább édes káposztával, a savanyú kposztásat pedig télen jobban kívánom.
Próbáld ki. Nagyonfinom.szabolcsivagyok,és csak ajánlanitudom mindenkinek.
Nagyon szépen köszönöm a kedves hozzászólást!
Megjegyzés küldése