Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2017. szeptember 24., vasárnap

BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG


Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerőseinél az ecetes karfiolt és azóta is emlegette, hogy ilyen finomat, roppanósat még nem kóstolt.
Vásároltam egy 20 literes műanyag vedret lezárható fedővel. Eredetileg az első zöldségek megjelenésétől kezdve késő őszig dobálhatjuk a lébe, amit jónak látunk. Én két hete fogtam bele és egyszerre állítottam össze a piacon és a kertemben fellelhető zöldségekből.

A savanyúság levét az alábbi hozzávalók szerint állítottam össze:

5 liter víz
350 g só
500 g cukor
1,5 liter 10 %-os ecet
3 kávéskanál borkén
1 csomag nátrium benzoát
1 csomag friss kapor
2 szál torma
bors, babérlevél, koriandermag, mustármag

A kapott leírás: felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a cukrot, sót, beledobjuk a fűszereket és a többi hozzávalót, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Zöldségeket megjelenési sorrendjébe tenni a hordóba. Almapaprikát böködni, cukkinit 2-3-ba, csillagtököt kisebb darabokra vágni, kisdinnyét böködni. Minden mást csak beledobálni. Mehet bele: cseresznyepaprika, kishagyma, zöldparadicsom stb.

Én a következő hozzávalókat tettem az ecetes lébe, alaposan megmosva- kisebb, mutatóujjnyi nagyságú uborkát, kettőbe vágtam hosszában, de nem végig, mint ahogyan a kovászos uborkánál szoktam, a kisebbeket egészben hagytam. Karfiolt kisebb-nagyobb rózsáira szedtem (ez már a szeptemberi, kicsit drágább ugyan, de jobban elálló). Kb 10-15 cm hosszú kis tököket vastagabb karikára vágtam. Piros paprikákat szeletekben, a magja nélkül. Sárgarépán hosszában 4 helyen bevágtam késsel, ékben kivágtam egy vékony csíkot- majd karikára vágtam, ezekkel a 4 sziromú virágokkal megszórtam (ötlet Zsuzsa Nagyné gasztroblogtársamtól). Színével is feldobja a savanyút, mint díszítőelem, és meg is ehető.

Letakartam egy nagyobb lapos tányérral, hogy a lé alá kerüljenek a zöldségek. Első napokban átforgattam, hogy mindenütt átjárja a fűszeres lé a savanyúságot.
Fűszereim: a só jódmentes legyen! Tettem bele 2 csípős paprikát egészben, tormát, zöldkaprot, szemes borsot, koriandermagot, néhány babérlevelet.
Pár nap érlelődés után már fogyasztható volt. Fogy is rohamosan azóta, úgyhogy körül fogok nézni a zöldségpiacon, mit kínálnak még belevalót, hogy pótoljam. Szerencsére más fajta savanyúságot is befőztem télére :) Tervezek még almapaprikát is beletenni, akár káposztával töltve is, szerintem nem rontja el.
Mindenkinek jó befőzést!

PS: Vitamintartalma megmarad, mivel nyersen kerül bele minden.

A Facebookon Piák Istvánnétól kaptam pár nagyszerű ötletet, Ő savanyított éretlen sütőtököt, csicsókát, kopasz barackot, almát, körtét, fokhagymát (ezt előtte besózza), zellert és szőlőt stb. Még hozzátett egy remek tanácsot: "A párommal szoktam direkt hagyatni nagy uborkákat, azt is kifúrom és káposztával töltöm, mint a paprikát."

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

6 megjegyzés:

Nagyné Zsuzsa írta...

És ott vannak a répácskák is! 😊💜
Nagyon guszta a dobálósod, Kedves! ☺

Vicuska írta...

Like-olni akartalak! Tudod, hogy imádlak! :)

Katalin írta...

Nagyon jól néz ki a savanyúságod! Már én is sokat hallottam róla, de még nem próbáltam. Mindig féltem belevágni, mert nekünk nincs hideg kamránk, és félek hogy nem állna el....

Vicuska írta...

Nekem per pillanat a konyhában áll, helyet kell csinálni neki a spájzban. Próbáld ki fél adagból, az a mennyiség el fog fogyni a fűtés szezonig, garantálom.

Éva írta...

Szép színes és biztos finom! Jó régen csináltam, kettőnknek pár üveg uborkát tettem el csak .

Vicuska írta...

Én idén nem raktam el ecetes uborkát, ellenben 3 fajta elrakási móddal- kovászos uborkákat, az egészség jegyében. Mindegyik kipróbált és finom. Bármit spájzolunk be, jól jön télen! :)