Keress egy receptre, vagy összetevőre

FŐZÉS NÉLKÜLI, NYERSEN ELRAKOTT SZILVA TÉLÉRE ÉS SZILVÁS GOMBÓC




Figyelmükbe ajánlok egy nagyon egyszerű és finom szilva eltevési módot télére nyersen, főzés nélkül- süteményekhez, muffin, gombóc, gőzön gombóc, leveles tésztához, édes pizzához, húsok mellé vagy csak úgy egyszerűen fogyasztani. Hosszú évek óta csak így rakom el télére a szilvát!
Elkészítése egyszerű, gyors és a végeredmény nagyon finoooom!!!! És olyan illatos-zamatos!

5 kg szilvához szükséges:

1 és ½ kg cukor, 
1 kk. szalicil
fahéj
szegfűszeg
1 e.k. rum vagy konyak, de anélkül is jó.

A hasító szilvát megmossuk, de csak annyira, hogy a por letisztuljon és az ezüstös bevonat rajta maradjon. Kimagozzuk és egy nagyobb edényben a fűszerekkel és a cukorral, szalicillal összevegyítjük.
Egy napot áll, azalatt levet enged, időnként felkeverjük, hogy a cukor feloldódjon a képződött lében. Néha megkóstoljuk, de mindig tiszta kanalat használjunk hozzá!  
Elárulom, hogy gyakran kóstolgatom :D Ebben a cukros lében fél literes üvegekbe rakva lezárjuk, a tetejére öntjük a rumot, ha van. Én nem szoktam tenni.

Nagyon finom, friss, ropogós, fahéjas, vitamindús szilvánk lesz!

Egy kedves hozzászóló megjegyzése és tanácsa azoknak, akiknek esetleg felforrt a szilvabefőttje (nekem még soha nem forrt fel az évtizedek alatt):

"Ami a felforrt szilvát illeti: ki kell válogatni a hibás, ellágyult példányokat, melyek már erjedés közelében vannak. Csak ép, aránylag kemény szilvát tegyünk el télire, a lágy szemek mehetnek lekvárnak, íznek vagy . . . pálinkának ! :D"


Gyümölcse kicsi, tojás alakú. Héja sötétkék színű mindig hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, a mag körül egyes esetekben pirosló, kemény, rostos, lédús, nagyon finom, zamatos. Magvaváló.
Társ nevei: Aszaló szilva, Berbencei, Berzencei szilva, Bistrica, Bistriƫa, Berzencei, Brumarǔ, Bystrcká, Casalinga, Domáci Svestká, German prune, Hasító szilva, Hauszwetsche, Házi szilva, Horgasmagvú szilva, Hosszú szilva, Kék szilva, Kjusztendil’szka szinja, Közönséges szilva, Madzsarka, Magvaváló szilva, Magvaváló kék szilva, Őszi aszaló, Poźegača, Quetschez commune, Quetschez d’Alsace, Vengerka domasnjaja, Vengerka obüknovennaja, Vinete Romanesti, Wegierka zwykla
Adatok a csodakertész oldalról, innen.

SZILVÁS GOMBÓC


1 kg krumpli
2 evőkanál olaj
kb. 200-300 g liszt (amennyit felvesz)
egy jó evőkanál gríz (dara)
1 egész tojás, de nem fontos

hasító szilva
fahéj
szegfűszeg
cukor

zsemlemorzsa

A főtt, megtört krumplival és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, felkockázzuk, mindegyikbe rakunk egy fél vagy egész szilvát mag nélkül, egy kockacukrot nyomhatunk a közepébe. Vagy a nyersen elrakott szilvából teszünk bele ½ vagy egy egészet, lecsepegtetve.
Nagy fazék vizet a gázra teszünk főni, amikor felfőtt, megsózzuk.
Addig is gombócokat formálunk, szép sima legyen a felülete.


Kifőzzük, felemelkednek a víz felszínére, még egyszer felforr a víz és készen is van. Szűrőlapáttal kiemeljük (le lehet vízzel öblíteni) és beleforgatjuk a megpirított zsemlemorzsába.


Porcukorral vagy fahéjas kristálycukorral szórva tálaljuk!



Ebből a kimagozott szilvafajtából-hasító, ahogy mifelénk nevezik és a nemtudom szilvából, főzik rézüstben a hagyományos szilvalekvárt, több órán keresztül. Szikékben évekig eláll cukor és tartósítószer nélkül, mert annyira sűrű. A lekvárfőzés közösségi alkalom arra, hogy a család apraja, nagyja egy éjjelen, nappalon keresztül együtt magolják és főzzék a szilvát.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu


17 megjegyzés:

Unknown írta...

En befőttnek szoktam a szílvát eltenni, de igy is biztos finom. Én is tennék el télire, de sajnos már egy éve nem tudok beszerezni szalicilt. H a esetleg tippet adnál, hogy hól kapok, megköszönném.

Vicuska írta...

"A Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya emlékezteti az élelmiszer előállító vállalkozásokat, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható ”befőzési” szalicil nem szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló FVM rendelet 5. mellékletében, ezért tartósítószerként élelmiszerekben nem alkalmazható."
Ezt olvastam róla, jobbnak láttam szó szerint idézni.
Csak az ipari alkalmazását tiltották be, otthon befőzéshez ugyanúgy használható ezután is. Kapni is lehet továbbra is. Pl. patikában.

Unknown írta...

Gyógyszertárat javasolnám én is. Anyunak ott mondták pár éve, hogy a nátrium-benzoát sokkal ártalmasabb tartósítószer és kisgyerek mellett a szalicil sokkal jobb választás. De morci leszek, ha én sem kapok, mert lassan kezdődik a befőzési szezon!

Vicuska írta...

Akkor miért erőltetik?! Jobban bízom, bíztam a szalicilben! Ma főztem be bodzaszörpöt és kicsit félve adtam hozzá a nátrium-benzoátot, nincs még tapasztalatom vele, nem tudom, mennyit, mekkora adagot elég hozzá tenni... Keresni fogom a szalicilt, holnap megyek a patikába!

Tálaló írta...

Húúú,ez nagyon jó ötlet.
Hétvégén veszek hozzá szilvát,és meg is csinálom.Köszi!

Unknown írta...

Patikában lehet venni szalicilt! 100g kb. 400Ft!

Vicuska írta...

Köszönöm, Bernadett, hasznos infó! :)

Névtelen írta...

A szalicil karos. En a borkosavat ajanlom helyette. Nekem bevalt, a gyumolcsok befottkent elteve ropogosak maradnak. Es nem lenyegtelen az sem, hogy a borkosav veszelytelennek szamit.

Vicuska írta...

Köszönöm szépen a véleményt! :) Ki fogom próbálni!
A borkősav valóban veszélytelen anyag, hiszen alkotóeleme néhány gyümölcsnek is. Ami lényeges- nagy mennyiségben sem ártalmas az emberi szervezetre!
Nekem az a véleményem, hogy a szalicillal eltett szilvát nem napiszinten fogyasszuk ugyebár, sőt, mégcsak nem is heti szinten. Az alkohol túlzott fogyasztása is káros az egészségre, mértékkel lehet fogyasztani! :)
Őszintén szólva sokkal inkább tartok a növényekbe juttatott nitrátóktól és nitritektől, melyek anitrinné alakulva a gyomorban elősegítik a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. Vagy tartok az aromáktól és ízfokozóktól, nem beszélve a különböző színezésekre szolgáló szintetikus vegyületektől (olvastam valahol, hogy 28 ezer fajtát használ az élelmiszer ipar!), amelyek pl. a fagylaltokban, pékárukban használatosak,- allergiát, pajzsmirigy és daganatos betegségeket, valamint immunrendszerrel összefüggő problémákat eredményeznek!

Unknown írta...

A leirtak alapján tettem el 15 kg szilvát, és egy hét múlva el kezdett felforni az egész. Mi lehet az oka?

Vicuska írta...

Kedves Attila, nagyon sajnálom és szeretném, ha rájönnénk közösen, miért nem sikerült a szilva elrakása. Milyen szilvát rakott el? Puhafajta szilvával nem működik, csak a hasító szilvának nevezett gyümölcsből, aminek hamvaskék a héja, keményebb fajta, magvaváló. http://csodakertesz.hu/besztercei_nm150_463- itt utánaolvastam, hogy milyen sok néven jegyzett, mifelénk hasító vagy magvaváló szilvaként. Lehet, hogy nem mindenki számára ismert hasító szilva néven?
Nagyon fontos, hogy hibás gyümölcsrész ne kerüljön a télére szánt befőttbe, az üvegek alaposan ki legyenek mosva. A szalicil pedig tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt csírátlanít, hiszen sok szalicillal tartósított, nyersen eltett gyümölcs-recept található a neten.
Tanulságként, ha a szilvafajta neve miatt nem sikerült az elrakása, berakom a recepthez is a linket és a szilvafajta elnevezéseket. Köszönöm a visszajelzését, Attila.

Névtelen írta...

Nem tudom miért "minősül" károsnak a szalicil az élelmiszer ipar számára, ugyanakkor az egyik leggyakrabban használt (és ajánlott) gyógyszer, az aszpirin alapanyaga !

Én melegen ajánlom a mindenféle más vegyi tartósítószereket mindazoknak akik ezen elemi dolgokat sem képesek (vagy nem akarják ? ) megtanulni, melyeket évszázados receptek bizonyítottak.

Névtelen írta...

Nem tudom miért nem engedélyezik a hatóságok a szalicil élelmiszeripari forgalmazását, ugyanakkor a gyógyszerek egyik legismertebb tagjának az aszpirin alapanyaga !
Egyes háziasszonyok szalicil hiányában 1-2 tabletta 500mg-os megtört vagy egész aszpirint használtak eltevéshez, minden gond nélkül.

Ami a felforrt szilvát illeti: ki kell válogatni a hibás, ellágyult példányokat, melyek már erjedés közelében vannak. Csak ép, aránylag kemény szilvát tegyünk el télire, a lágy szemek mehetnek lekvárnak, íznek vagy . . . pálinkának ! :D

Unknown írta...

Üdvözlöm! Csatlakozom egy előttem szólóhoz, akinek felforrt a gyümölcs. Nekem két nap alatt megindult... A kérdésem, hogy a gyümölcsöket a lével együtt kell üvegbe tenni? Mert szerintem nekem ott lesz a baj.
Köszönöm a választ! Alexandra

Vicuska írta...

Kedves Alexandra, üdvözlöm, a képződött lében kell üvegbe zárni. Nekem még soha nem romlott meg. Azért is kavargatjuk a cukorral, hogy levet engedjen. Anélkül mindenképpen felforr! Sajnálom, még van rá lehetőség, próbálja újra, tetszeni fog az eredmény. Várom róla a visszajelzést!

Unknown írta...

Szia Vicuska! Most csinálom éppen. Remélem, hogy sikerül. Még áll, kavargatom, holnap berakom az üvegekbe. Meglátom, hogy mi lesz belőle. Majd megírom. :D puszi

Névtelen írta...

A gyógyszertàrban lehet venni szalicilt!

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők