Mennyei ízű csemege, a 80-as évektől készítem. Melegen is finom, de mi igazán hidegen szeretjük- a hagymás zsírral megkenjük a kenyérszeleteket és ráhelyezünk a tetejére egy-egy májszeletet.
½ kg disznómáj
3 nagy fej vöröshagyma
só
bors
disznózsír (inkább bővebben legyen, mert nagyon finom lesz)
friss kenyér
A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, le lehet itatni róla a
vizet és nem túl vékony szeletekre vágjuk, finoman kiklopfoljuk mindkét
oldalát, megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben disznózsírt hevítünk
(olaj nem jó hozzá). Az előkészített szeleteket lisztben megforgatjuk, és kissé
átpirítjuk minden oldalát.
A hagymakarikákkal beterítjük a májat,
a lángot teljesen minimumra lecsökkentjük és lefedve hagyjuk finoman párolódni.
10-15 perc után megforgatjuk. Amikor már kellemesen megbarnult a hagyma, ami kb
újabb 15 perc, akkor készen is van.
Savanyúsággal, salátákkal tálaljuk, vagy csak úgy egymagában bemajszoljuk, majd még egyet és még egyet… :) Az előre sózás ellenére a máj puha lesz, mint a vaj!
vicuska13.blogspot.hu
15 megjegyzés:
Jaaajjjjjj, tudod hány óra van ? este 21:46 !!!! és éppen most mondtam, hogy korog a gyomrom (egy gyümölcsjoghurt után) :) Éhen halooook. Jaj de imádom az ilyen jó kis koleszterinszegény kajákat :)
Most indulok a konyhába és keresek valamit.
Ej, de jól néz ki! Ezt mindenképp ki fogom próbálni. :) Kár, hogy a párom nem szereti a májat.
Viki drágám, nem állt szándékomban sanyargatni téged a késői órákban :D
Ditti, képzeld, akik nem szeretik a májat, így elkészítve szívesen fogyasztják, mert szinte olyan az íze, mint egy hússzeletnek. Furcsa módon, akinek ég a gyomra a sült májtól, erre nem szoktak panaszkodni. Nem tudom a tudományos magyarázatát! :)
Hát, igen... egyet, majd még egyet és még egyet... azt hiszem, én sem tudnám beérni egy szelettel, nagyon-nagyon fincsi lehet! :) Egyébként is nagyon szeretjük a májat! :)
Így készítve különösen szeretem, talán még a házi májpástétom az, amiből kevés egy kenyérszeletnyi :)
De finom lehet, most szívesen elfogadnék belőle :)
Mi is szeretjük a májat, legtöbbször baromfit szoktam venni, de disznómájat is szoktam sütni...
Amellett, hogy finom, a máj remek vitaminforrás. A liba- és csirkemájban A-vitamin, a sertésmájban B1, főleg a csirkében B6, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin a borjúban és a csirkében, általában rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaznak, és jó kalcium- és káliumforrások is. Tehát érdemes készíteni! :)
Imádom a hagymás májat. Én is hidegen eszem.
Olgis,máris van egy közös pontunk :D
Disznómájat nem is emlékszem, mikor ettem utoljára. Talán disznóvágáskor, mikor nekem mindig meg kellett dézsmálni a májashurkához megfőzött májat. Annyira szerettem! De ez olyan rég volt! Ha én ezt elkészítem -márpedig el fogom-, akkor eszek egy szeletet, és még egyet, és még egyet...
Örülök neki.
Gerdi, szerintem ezek azok az emlékek, amikből idősödő korunkban lelkiekben "táplálkozunk" :) Elkészítve a májat én is újra ezt tenném- akkor eszek egy szeletet, és még egyet, és még egyet... :D
Olgis :) kölcsönös!
Imáááádom, és én is hidegen eszem úgy ahogy írtad! :)
Jajj, de szeretnék most ebből belakmározni :D
Köszönöm Barbi, Judit, szerintem hidegen a legfinomabb belakmározni! :D
Megjegyzés küldése