Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. november 4., hétfő

PECSENYEZSIROS MÁJSZELETEK KENYÉRREL






Mennyei ízű csemege, a 80-as évektől készítem. Melegen is finom, de mi igazán hidegen szeretjük- a hagymás zsírral megkenjük a kenyérszeleteket és ráhelyezünk a tetejére egy-egy májszeletet.

½ kg disznómáj
3 nagy fej vöröshagyma
bors
disznózsír (inkább bővebben legyen, mert nagyon finom lesz)
friss kenyér


A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, le lehet itatni róla a vizet és nem túl vékony szeletekre vágjuk, finoman kiklopfoljuk mindkét oldalát, megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben disznózsírt hevítünk (olaj nem jó hozzá). Az előkészített szeleteket lisztben megforgatjuk, és kissé átpirítjuk minden oldalát. 




A hagymakarikákkal beterítjük a májat, a lángot teljesen minimumra lecsökkentjük és lefedve hagyjuk finoman párolódni.


10-15 perc után megforgatjuk. Amikor már kellemesen megbarnult a hagyma, ami kb újabb 15 perc, akkor készen is van.

Savanyúsággal, salátákkal tálaljuk, vagy csak úgy egymagában bemajszoljuk, majd még egyet és még egyet… :) Az előre sózás ellenére a máj puha lesz, mint a vaj!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

15 megjegyzés:

Viki írta...

Jaaajjjjjj, tudod hány óra van ? este 21:46 !!!! és éppen most mondtam, hogy korog a gyomrom (egy gyümölcsjoghurt után) :) Éhen halooook. Jaj de imádom az ilyen jó kis koleszterinszegény kajákat :)
Most indulok a konyhába és keresek valamit.

Ditti írta...

Ej, de jól néz ki! Ezt mindenképp ki fogom próbálni. :) Kár, hogy a párom nem szereti a májat.

Vicuska írta...

Viki drágám, nem állt szándékomban sanyargatni téged a késői órákban :D
Ditti, képzeld, akik nem szeretik a májat, így elkészítve szívesen fogyasztják, mert szinte olyan az íze, mint egy hússzeletnek. Furcsa módon, akinek ég a gyomra a sült májtól, erre nem szoktak panaszkodni. Nem tudom a tudományos magyarázatát! :)

Hankka írta...

Hát, igen... egyet, majd még egyet és még egyet... azt hiszem, én sem tudnám beérni egy szelettel, nagyon-nagyon fincsi lehet! :) Egyébként is nagyon szeretjük a májat! :)

Vicuska írta...

Így készítve különösen szeretem, talán még a házi májpástétom az, amiből kevés egy kenyérszeletnyi :)

Katalin írta...

De finom lehet, most szívesen elfogadnék belőle :)
Mi is szeretjük a májat, legtöbbször baromfit szoktam venni, de disznómájat is szoktam sütni...

Vicuska írta...

Amellett, hogy finom, a máj remek vitaminforrás. A liba- és csirkemájban A-vitamin, a sertésmájban B1, főleg a csirkében B6, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin a borjúban és a csirkében, általában rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaznak, és jó kalcium- és káliumforrások is. Tehát érdemes készíteni! :)

Olgis írta...

Imádom a hagymás májat. Én is hidegen eszem.

Vicuska írta...

Olgis,máris van egy közös pontunk :D

Gerdi írta...

Disznómájat nem is emlékszem, mikor ettem utoljára. Talán disznóvágáskor, mikor nekem mindig meg kellett dézsmálni a májashurkához megfőzött májat. Annyira szerettem! De ez olyan rég volt! Ha én ezt elkészítem -márpedig el fogom-, akkor eszek egy szeletet, és még egyet, és még egyet...

Olgis írta...

Örülök neki.

Vicuska írta...

Gerdi, szerintem ezek azok az emlékek, amikből idősödő korunkban lelkiekben "táplálkozunk" :) Elkészítve a májat én is újra ezt tenném- akkor eszek egy szeletet, és még egyet, és még egyet... :D
Olgis :) kölcsönös!

Barbi írta...

Imáááádom, és én is hidegen eszem úgy ahogy írtad! :)

Judit Péter írta...

Jajj, de szeretnék most ebből belakmározni :D

Vicuska írta...

Köszönöm Barbi, Judit, szerintem hidegen a legfinomabb belakmározni! :D