Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. augusztus 26., péntek

MURGH MAKHANI- AZ INDIAI CURRYS VACSORA



Az egyik legnépszerűbb étel, ami a legtöbb ízlésnek megfelel világszerte- az indiai vajas csirke, azaz Butter Chicken, hindiül  मुर्ग़ मक्खनी! Szinte minden étteremben kis eltéréssel másképp készítik.
Az étel eredete vitatható, állítólag Angliában találta ki egy indiai szakács. Az egyik vendég panaszkodott, hogy a tandoori csirkéhez miért nincs valami paradicsomos, currys mártás. Hát így jött létre a két ételből a világ legjobb vajas csirkéje!

Ez az én változatom.

1 nagyobb csirkemell felkockázva
1 citrom leve
frissen reszelt gyömbér
1 ek garam masala
1 tk curry
1 tk római kömény

kis pohár joghurt (a melegre való tekintettel kimaradt, nem mentem venni)

MÁRTÁS:

1 nagy fej hagyma
3 cikk fokhagyma
frissen reszelt gyömbér
1 paradicsom sűrítmény
pici cukor (ellensúlyozva a savasságot)
2 evőkanál vaj
só ízlés szerint

Köret- rizs, szerencsés esetben Basmati. Naannal és zöld salátával is fogyasztható…


A csirkemellet kicsontozzuk, a bőrt eltávolítjuk és kockára vagy csíkokra vágjuk. Későbbi felhasználásra el szoktam tenni a mélyhűtőbe, begyűjtöm, a csont megy a húslevesbe a bőrt pedig be szoktam tölteni és piros-ropogósra kisütni sütőben. A csirkehúst bepácoljuk, lehetőleg nem fém edényben, és amíg elkészítjük a mártást, hagyjuk érlelődni, ez kb ½-1 óra. Fehéredésig átkeverjük a felhevített olajon és készre sütjük. Én kuktában 20 perc alatt készre pároltam.
A mártáshoz a hagymát felaprítjuk és serpenyőben vajon megfuttatjuk, rádobjuk a lereszelt fokhagymát. Botmixerrel simára pürésítjük. Hozzákeverjük a paradicsom pürét, gyömbért, sót, pici cukrot és felöntjük kevés vízzel. Beforraljuk. Sima, krémes és finom mártást kapunk. Csak módjával kóstolgassuk, hogy maradjon is :)
Összekeverjük a vajas csirkét a mártással és rizzsel tálaljuk, reszelt gyömbérrel díszítjük.
Próbáltam beállítani a fényképezőgépemet, még mindig nem az igazi a fotók minősége...

Megjegyzés:
Egy-egy konyha más és más masala keveréket használ, melynek aránya változó, leggyakoribb fűszere a kömény, édeskömény, kardamommag, ánizs, szegfűszeg fahéj, szerecsendió, szemes bors stb. Az egészben lévő fűszereket száraz serpenyőben közepes lángon megpirítják barnára és csak utána darálják le.
A currypor, amit mi használunk, Indiában igazából ismeretlen, legfontosabb alkotórésze a kurkuma. Azért írom le, hogy mindenki tudjon variálni a fűszerállománya szerint, mivel is ízesíti csirke curryjét.
A gyömbér őrölt gyömbérrel helyettesíthető, de igazán a friss érvényesül a legjobban.
A rizst indiai módon sós vízben megfőzzük és hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük.
Az indiai konyhában nagyon bátran fűszerezik az ételeket, én szerényebben szoktam, hiszen nem mindennap főzöm. Sokszor használják a fűszereket a nekik tulajdonított gyógyhatások szerint.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Már jöttem is, ahogy megláttam, hogy curryt készítettél.Nagyon guszta, én naan kenyérrel szeretem:) A brittek imádák ezt, és meg vannak győződve róla, hogy ez britt étel.Ha rákattintok a képekre, akkor nagyban szépen lehet látni.

Vicuska írta...

Szia, a lányom fogja vasárnap naannal készíteni, ha lesz fotó, kirakom én is + a receptet. A szószos húsok nagyon finomak vele, naannal kanalazva :) A fotókból szeretnék párat törölni, de nem tudom, melyiket hagyjam meg a blogon.

Petra írta...

Nagyon tetszik ez a recepted is. A tálalás is nagyon guszta. Ki fogom próbálni. :)))

Vicuska írta...

Köszönöm, Petra :) egyszerű elkészíteni, hosszabb a leírása!

Seafalcon írta...

Szeretem az indiai konyhát, és ez egyszerűnek és finomnak látszik!

Vicuska írta...

Ez valóban az, aminek látszik- egyszerű és finom :)