Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. október 1., szerda

ECETES KOKTÉLPARADICSOM ÉS SZILVA ALAKÚ PARADICSOM TÉLÉRE




Előre szólok, nagyon finom savanyúság, a leve kellemes ízű, nyugodtan fogyasztható :) A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. A spanyol és portugál hódítóknak köszönhető paradicsom csodálatos elnevezése még- a szerelem almája. Aztékul xitomatl a neve :) Magyarországon először az 1600-as évek közepe táján említik Pozsonyban. Likopin tartalma (a paradicsom színanyaga) csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulását- prosztata, mell, gyomor, hasnyálmirigy, tüdő. Gátolja a szürkehályog kialakulását. Azonban a nyers paradicsomból nehezebben szívódik fel, a hőkezeltből Bálint gazda szerint 2,5x több hasznosul szervezetünkben. Sok más egyéb gyógyhatása is van. Igyunk sok paradicsomlevet, készítsünk ketchupot, rakjunk el ecetes paradicsomot.


1 literes üveghez

pár cikk fokhagyma
1 szál zellerzöld
1-2 szál petrezselyemzöld
1-2 babérlevél
pár szem egész fekete bors
torma gyökere, de nem fontos
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál ecet
(aki szereti a csípőset, természetesen tegyen minden üvegbe egy erős paprikát)


A steril üvegeket sűrűn telerakom nap érlelte érett paradicsommal. Fűszerezem- fokhagyma, 1-2 babérlevél, kapor, egész szemű fekete bors, zeller levél, torma szeletek. Felöntöm vízzel a mérték miatt, fazékba átöntöm a vizet és felforralom. Minden üvegbe hozzáadok- 1 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál ecetet (az ecetet az utolsó forrázáshoz). Nem laposan kell mérni. Könnyű megjegyezni :) Érdemes megkóstolni, megfelel-e az ízlésünknek. A felforrt vizet ráforrázom a paradicsomokra.  Ráhelyezem a fémfedőt. Amikor annyira kihűlt (kb 10-15 perc), hogy le tudom önteni a paradicsomról a lét, akkor visszaöntöm a fazékba, majd újraforralom. Másodjára is leforrázom a paradicsomokat és újra visszaöntöm az üvegből a lábasba csak a levét, utoljára forralom fel, de már az ecettel. Rámerítem a paradicsomokra és lezárva száraz dunsztba teszem másnapig. Lehet a tetejére csipetnyi szalicilt vagy Na-benzoátot tenni.


Az üvegek sterilizálásának több módjáról itt írtam.


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De aranyosak a kis paradicsomjaid :-) Finom lehet, így a fűszerek összetevőit olvasva...

Anikó írta...

gondolom zöldparadicsomra is áll ugyanez, szoktam eltenni én is, de azért viszem a recepted, hátha jobb, mint az enyém:-))))
Nem csemege ízű ugye, mert azt nem szeretem, nekem úgy jó, ha tényleg savanyúság tehát ecetes:-))))

Vicuska írta...

Köszi, Katalin! Nem főzném be idestova 30 éve, ha rossz lenne :) Még lefotózom ide a koktélparadicsomosat is.
Ez enyhén ecetes (az erősen ecetes marja a torkomat)és nem édes, ha erre gondolsz, Anikó. De tehetsz kicsit több ecetet, ha úgy jobban szereted. Szerintem érdemes kóstolgatni és úgy ízesíteni, ahogyan Te szereted. :) Bontás után hűtőben kell tartani, de sokáig eláll(na), ha nem fogyna el gyorsan mind.

Vicuska írta...

Utána gondoltam, a zöld paradicsom ízetlenebb, mint az érett, biztos intenzívebb fűszerezést igényel, de lehet, hogy nincs igazam, mert zölddel nem próbáltam még. Kíváncsívá tettél! :D