Üdvözöllek a blogomon!Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2017. október 7., szombat

ECETES-MÉZES ROTUNDA TÉLÉRE


Egy alkalommal a nyár folyamán nagyon finom mézes paprikát kaptam barátnőmtől, H-G Anitától Dercenből. Kellemesen csípős, ízes, finom savanyúságnak bizonyult. El is kértem a receptjét, amit kicsit saját ízlésemre formáltam és befőztem 4 kilónyit, egészben mérve. Tartósítószermentes!

Hozzávalók 5 kilóhoz + az én kiegészítésem:

1,7 dl víz
4 dl ecet, 9 %-os, nekem most 10 %-os volt itthon
bő 5 evőkanál méz +1-et tettem hozzá
3 kanál só +1 ek-al megtoldottam, valószínűleg ez só függő
16 dkg cukor + 25 dkg-al többet adtam hozzá, így kellemesebb az íze, kicsit kompenzálja a csípősséget
2 dl olaj
5-6 babérlevél
szemes bors

Ehhez az adaghoz 5 kg pucolt rotunda paprika (ismertebb nevén almapaprika) kell, Anita receptje szerint. 4 kilót vettem, nem volt több, így ahhoz készítettem el a fent leírt szirupot a kiegészítésekkel. 


Nem volt kedvem átszámolni a csökkentett hozzávalókat, így a leírtakban szereplő mennyiséget vettem alapul. Természetesen maradt a fűszeres léből feleslegben, amit salátakészítéshez felhasználtam.
A rotunda csípőssége miatt gumikesztyűben dolgoztam vele. A paprikát alaposan megmostam, hegyes késsel alányúlva, körben kivágtam a szárát a zölddel. 


Az aljukon késsel keresztben egyszer vagy kétszer bevágtam, nagyságtól függően, úgy, hogy nem végig, vagyis hogy egyben maradjanak. Ellenőriztem, nem-e rossz a belseje és az ecetes lé is jobban átjárja, így könnyebb enni is. Ahol rossz volt, barnult, azt 4 szeletbe vágtam, a rossz részeket, a magját kipucoltam.


Felfőztem a szirupot a hozzávalókkal. Egyszerre annyi paprikát tettem bele a fövő szirupba, amennyi kényelmesen elfér benne.


A paprikát addig kell főzni, amíg a villa foka bele nem megy, de még nem lágyul el. Az kb 10 perc, de attól függ, mekkora lángon főzzük.
A paprikát kiszedtem szűrőkanállal, és amíg a többi főtt, az előbbieket az üvegekbe áttettem.

A legvégén a szirupot még egyszer átforraltam és rámertem az üvegben lévő paprikákra.
Folpackot téve a fémfedők alá, lezártam. Szalicil nélkül is eláll, de lehet picit beletenni. Én nem tettem.
Száraz dunsztba, párnák közé helyeztem az üveg paprikákat másnapig.

Pár nap érlelődés után ma felbontottam- isteni finom lett!!! A felbontott üveggel gyorsan el is fogyott, még a finom leve is :)

Másik kedvenc olajos paprika receptem, ami nem csípős és nagyon egyszerű elkészíteni, itt olvasható! Próbáljátok ki ezt is!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

6 megjegyzés:

Éva írta...

Érdekes a neve eddig nem ismertem de biztos ízlene ha még csípős is:)

Katalin írta...

Nagyon szépek a paprikáid, és biztos finom erősek! Apukám is már évek óta mézes-ecetes lében teszi el a savanyúságokat, nagyon szeretjük :-)

Vicuska írta...

Évuska, készítheted édes paprikából is, egészben vagy szeletelve.

Vicuska írta...

Katalin, nekem is nagyon bejön a mézes ízesítés! Mibe, milyen savanyúságba tesz még Édesapád mézet?

Gerdi írta...

Vicuska, ez nagyon finom lehet! Szeretjük a csípőset, és emlékeztet Anyukám egy régi savanyúságreceptjére, amit nem tanultam meg tőle. Az ízét fel tudom eleveníteni, de a belevalókat csak részben. Így marad a Te változatod. Idén már nem valószínű, de jövőre tesztelni fogom! :-)

Vicuska írta...

Én még szeretnék 1-2 üveggel elrakni, ha túlmegy rajtam ez a fránya vírus. Az eredeti recept is nagyon finom, nekem a csípőssége miatt édesebben ízlett. Szeretném, ha hasonló lenne az Édesanyád receptjével. Mindenképpen jelezd vissza :)