Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. november 1., kedd

A TÖKÉLETES ALMÁS-ROPOGÓS MORZSÁS KEKSZ


15-30 perc alatt készül + a sütési idő.

Ausztrália legjobb receptjei blogról egy hétköznapi (mert nem lehet megunni) kedvenc!

1 és ½ csésze liszt (200 g)
1 tk sütőpor
1/2 csésze kristálycukor (130 g)
100 g vaj
1 db enyhén felvert tojás
1/3 csésze tej (kb. 80 g)
1 teáskanál vaníliás cukor

TÖLTELÉK:
500 g alma kb. 4 db (lehet sárgabarack, őszibarack és körte, akár vegyesen)

MORZSA:
50 g margarin
2 evőkanál barnacukor (legközelebb 3/4 csésze)
50 g zabpehely (legközelebb 1/4 csésze)
(fahéj opcionálisan)

Nagyon gyors és nagyon finom desszert!

A lisztet a sütőporral összeszitáltam. A tojást egy kis tálban villával enyhén felvertem.
A meghámozott almát kockákra vágtam, eredetileg puhára kell főztni, leszűrni, hűlni hagyni. Én leegyszerűsítettem az alma puhítás eljárását- mikróba raktam lefedve az almával tele mélytányért és 2x rákapcsoltam kb 5-6 percre összesen. Hagytam kihűlni, csak két teáskanálnyi almalé gyűlt össze az edény aljában, azt kiszűrcsöltem :)

A morzsakeverékhez megolvasztottam a vajat egy edényben, hozzáadtam a zabpelyhet és a barnacukrot, majd kevergetve 3-5 percig átmelegítettem, míg felolvadt a vaj. Sorsára hagytam, had hűljön. Legközelebb nagyobb adagot készítek, mert olyan finom a sütin!!! A zabpelyhet helyettesíthetjük liszttel vagy házi kenyérmorzsával.

Egy 11X28 cm tégla alakú üvegformát, amely lefelé enyhén szűkül, kikentem vékonyan margarinnal, beterítettem sütőpapírral oly módon, hogy a két hosszanti oldalon jóval túllógjon. Ennek segítségével fogom kiemelni a kisült süteményt a formából. Újra kikentem a zsiradékkal.

Egy mélyebb tálban mixerrel könnyed-habosra kevertem a cukrot a margarinnal, fokozatosan adtam hozzá a felvert tojást (3X-ra) és szintúgy a lisztet a tejjel, felváltva. Hozzáadtam a vaníliás cukrot.
A masszát belelapátoltam a sütőformába, elegyengettem és az oldalait kicsit felhúztam. Ráterítettem az almát és rászórtam a zabpelyhes morzsát :)

180° C fokon sütöttem 45 percen át, tűpróbáig. Hagytam negyed órát pihenni és a sütőpapír segítségével kiemeltem a kekszet és hagytam teljesen kihűlni. Na jó, ez nem teljesen fedi a valóságot, mert még langyosan megkóstoltam azt a pici nagy szeletet...


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

22 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon tetszik ez a finom almás süti. Most amúgyis olyan almás hangulatom van mindig, lehet, hogy az ősz:) Kipróbálandó mindenképpen.

Kreatív konyha írta...

Tetszik ez a sütemény, sima almás morzsást szoktam csak csinálni...

Éva írta...

Nagyon guszta! Biztosan nagyon finom, jók ezek a sütemények amit bármilyen gyümölccsel lehet készíteni!

Vicuska írta...

Trollanyu, köszi, én is az ősz beköszöntével almás hangulatba kerülök, mint látható :)
Általában kedvelem a morzsás sütikből azt a bizonyos megpirult morzsarészt, Mónika, gondolom, akkor Neked is bejön! :D
Igen, Éva, én is praktikusnak tartom az olyan recepteket, ahol bármilyen gyümölccsel sikert arathatok, köszönöm, hogy Te is benéztél a blogomba:)

Gerdi írta...

De jó kis recepttel jelentkeztél! Az ősszel még nem sütöttem almás sütit, itt az ideje.

Bors and Pepper írta...

Júj, ez nagyon finom lehet! Jó kis recept!

horimarika írta...

Hűű! De jó, hogy jöttél hozzám játszani! Ezt köszönöm. Azt hiszem hamarosan végignézem majd a blogodat... sok érdekességet láttam, ahogy beleolvastam. Lesz itt még dolgom! :))) Szép napot!

hankka írta...

Tetszik, guszta és biztosan finom! Így ránézésre én sem tudtam volna kivárni, míg teljesen kihűl! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, lányok :)
horimarika- Isten hozott nálam, gyere bármikor, örülök, hogy idetaláltál :)!
hankka, látom, megértesz :D

wanna írta...

Tetszik az ötlet! morzsás sütit még nem ettem, nem is sütöttem, ki kell próbálnom! :)

Vicuska írta...

Nálam a favoritok között van minden sütifajta morzsa része, nagyon szeretem, többnyire cukor,liszt, margarin keveréke, ami nagyon kellemes ízű és ropogós lesz a sütés végére. Emlékszem gyerekkoromból az ilyen morzsára a zsömlék tetején- képes voltam élvezettel külön lerágcsálni :D Ez a zabpelyhes különösen megtetszett, máshova is belopom majd :)

Teakert írta...

Vicuska?? Magát külön kell fenékbe billentenem, hogy küldje már azt a...receptet nov 5-ig, ha már olyan nagyon lemaradtnak érzi magát??? Nézze ki az egyik kategóriát, aztán röppentse a tárgy linkjét, mert összekötöm a bajszát!!

Vicuska írta...

Ha hagyom :D Kénytelen leszek összekapni magam, de még van rá időm!

Teakert írta...

Vica? Ha az utolsó mp.-ben küldöd, Shrek képét fogom berakni a recepted helyett!

Csilla írta...

De szuper kis recept, köszi! :)

Vicuska írta...

Szívesen, biztosan ízleni fog!

mellissina2 írta...

Viszem a receptet,irtó finom lehet!!!

Vicuska írta...

Ízleni fog, irtó finom! :)

Adri írta...

Csodás recept, én is kipróbáltam. :)
Annyit módosítottam rajta, hogy a morzsát vajjal, barna cukor híján sima cukorral, kis fahéjjal és Győri Édes Zabfalatokkal készítettem el, természetesen rögtön megduplázva az adagot.:D
Az almát pedig mielőtt megmikróztam volna fahéjjal és kevés citromlével kevertem össze.
Nekem csak 7x25 cm-es formám volt, de abban is tökéletes lett. :)

Vicuska írta...

Én mondtam :D Köszi!

erika írta...

Megsütöttem, nagyon finom sütemény, családom nagy kedvence lett, köszönöm a receptet:)

Vicuska írta...

:) Köszönöm, Erika!!!