VIZKERESZTTŐL HAMVAZÓSZERDÁIG
A blogomom már szereplő fánkok:
Doughnuts könnyű és finom fánkok sütőporral
Túrós fánk
Szalagos farsangi fánk
Gizike hétvégi receptajánlójában olyan étvágygerjesztő fotókkal kívánt szép hétvégét és jó fánksütést, hogy kedvet kaptam magam is hozzá, kiválasztva a repertoárból a csörögefánkot. Ősidők óta sütöm, de más recept alapján, azt is leírom a mai bejegyzésben.
De jöjjön a Gizi-féle nagyon finom csörögefánk , amit mi amúgy emlékeim szerint mindig is csŐrögeként emlegettünk otthon, így, hosszú ő-vel ejtve (?!).
Nekem 67 darab lett ebből a mennyiségből.
250 g liszt
150 g tejföl
1 evőkanál porcukor (20 g)
50 g margarin
3 tojás sárgája
só
saját házi baracklekvár a tálaláshoz
A lisztet tálba szitáltam és elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a többi hozzávalót és összegyúrtam. Folpackban a hűtőbe tettem negyed órára. Az alatt az idő alatt előkészítettem az edényt az olajjal, amiben kisütöttem, a gyúrótáblát, nyújtófát, derelyevágót és egy nagyobb tálat, amit kibéleltem konyhai papírkendővel, porcukorszórót.
Megliszteztem a táblát és vékonyra kinyújtottam előbb a tészta egyik felét, majd a másikat is. Vastagabb csíkokra, majd a csíkokat rombuszokra vágtam. Mindegyik közepét a derelyevágóval bevágtam, ezen a lyukon áthúztam az egyik csücskét.
Kisütöttem, szűrőlapáttal kiemeltem, mindegyik adag csörögét rögtön megszórtam porcukorral.
Egy részéből krizantémokat kreáltam- kb. 10 cm hosszú és 2 cm széles téglalapokra vágtam a tésztát, a hosszú részén rojtokat vágtam bele, feltekertem és a közepén összenyomtam.
Forró olajban aranysárgára sütöttem. Porcukorral szórva baracklekvárral és narancsos zöld teával tálaltam vacsorára.
Az általam évtizedek óta használt kedvenc gyors aludttejes vagy tejfölös változatot is leírom, hogy egy helyen legyen mind. Szemre készítem, de megadom az arányokat. Persze ez nagy mennyiség, lehet felezni, de negyedelni is, persze arányosan, mert frissen a legfinomabb :)
1 kg liszt
2 egész tojás
só
egy kávéskanál pezsgő (szódabikarbóna)
kb.10-15 dk cukor (ízlés szerint)
és annyi aludttej vagy tejföl, ez kb.600-1000 ml, hogy olyan se kemény, se lágy állagú tésztát kapjunk,
opcionálisan pici rum (többnyire elmarad)
A formázás a fentiek szerint történik, de a szódától nagyon szépen megnő a csöröge a szemünk láttára a forró zsiradékban. Porcukorral szórjuk. Néha a fele masszát zacskóban lezárva lefagyasztom. Előveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni, kinyújtom, formázom és sütöm. Ez az előnye, ha nagy adagot gyúrunk be :D Ebéd kiegészítésére, vacsora utánra, ha hirtelen betoppan egy vendég, kiránduláshoz, vagy ha csak úgy megkívánuk valami süteményt- már csaksütni kell és élvezettel megenni.
Troll a konyhámban is elkészítette a receptemet, íróval, itt meg lehet nézni." Ezután maradok is ennél a változatnál, mert annyira gyors és egyszerű"- írta blogjában Erzsi. Örülök, hogy nektek is ízlett!!! :)
Van még egy nagyon gyorsan elkészülő cukormentes változatom:
3 egész tojást egy csipet sóval, villával felverek és 2 pohárnyi liszttel összeállítom a csöröge tésztáját. Vékonyra nyújtva formázom, és bő olajban kisütöm. Porcukorral meghintem.
Diétás változat sütőben sütve (recept a koolinar.ru-ról):
4 pohár liszt
250 ml víz
500 g vaj
só
1 tojás sárgája a csöröge lekenéséhez
A lisztet átszitáljuk, a puha vajjal kézzel szétmorzsoljuk. Hideg vízzel összeállítjuk. Folpackkal letakarva néhány órára a hűtőbe rakjuk., miközben időnként kivesszük és átgyúrjuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, 5x2 cm-es csíkokat vágunk és megcsavarjuk spirállá. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a sütőlapra helyezve lekenjük mindegyiket a tojás sárgájával és 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Porcukorral szórva tálaljuk.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Doughnuts könnyű és finom fánkok sütőporral
Túrós fánk
Szalagos farsangi fánk
Gizike hétvégi receptajánlójában olyan étvágygerjesztő fotókkal kívánt szép hétvégét és jó fánksütést, hogy kedvet kaptam magam is hozzá, kiválasztva a repertoárból a csörögefánkot. Ősidők óta sütöm, de más recept alapján, azt is leírom a mai bejegyzésben.
De jöjjön a Gizi-féle nagyon finom csörögefánk , amit mi amúgy emlékeim szerint mindig is csŐrögeként emlegettünk otthon, így, hosszú ő-vel ejtve (?!).
Nekem 67 darab lett ebből a mennyiségből.
250 g liszt
150 g tejföl
1 evőkanál porcukor (20 g)
50 g margarin
3 tojás sárgája
só
saját házi baracklekvár a tálaláshoz
A lisztet tálba szitáltam és elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a többi hozzávalót és összegyúrtam. Folpackban a hűtőbe tettem negyed órára. Az alatt az idő alatt előkészítettem az edényt az olajjal, amiben kisütöttem, a gyúrótáblát, nyújtófát, derelyevágót és egy nagyobb tálat, amit kibéleltem konyhai papírkendővel, porcukorszórót.
Megliszteztem a táblát és vékonyra kinyújtottam előbb a tészta egyik felét, majd a másikat is. Vastagabb csíkokra, majd a csíkokat rombuszokra vágtam. Mindegyik közepét a derelyevágóval bevágtam, ezen a lyukon áthúztam az egyik csücskét.
Kisütöttem, szűrőlapáttal kiemeltem, mindegyik adag csörögét rögtön megszórtam porcukorral.
Egy részéből krizantémokat kreáltam- kb. 10 cm hosszú és 2 cm széles téglalapokra vágtam a tésztát, a hosszú részén rojtokat vágtam bele, feltekertem és a közepén összenyomtam.
Forró olajban aranysárgára sütöttem. Porcukorral szórva baracklekvárral és narancsos zöld teával tálaltam vacsorára.
GYORS ALUDTTEJES VAGY TEJFÖLÖS CSÖRÖGE
Az általam évtizedek óta használt kedvenc gyors aludttejes vagy tejfölös változatot is leírom, hogy egy helyen legyen mind. Szemre készítem, de megadom az arányokat. Persze ez nagy mennyiség, lehet felezni, de negyedelni is, persze arányosan, mert frissen a legfinomabb :)
1 kg liszt
2 egész tojás
só
egy kávéskanál pezsgő (szódabikarbóna)
kb.10-15 dk cukor (ízlés szerint)
és annyi aludttej vagy tejföl, ez kb.600-1000 ml, hogy olyan se kemény, se lágy állagú tésztát kapjunk,
opcionálisan pici rum (többnyire elmarad)
A formázás a fentiek szerint történik, de a szódától nagyon szépen megnő a csöröge a szemünk láttára a forró zsiradékban. Porcukorral szórjuk. Néha a fele masszát zacskóban lezárva lefagyasztom. Előveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni, kinyújtom, formázom és sütöm. Ez az előnye, ha nagy adagot gyúrunk be :D Ebéd kiegészítésére, vacsora utánra, ha hirtelen betoppan egy vendég, kiránduláshoz, vagy ha csak úgy megkívánuk valami süteményt- már csaksütni kell és élvezettel megenni.
Troll a konyhámban is elkészítette a receptemet, íróval, itt meg lehet nézni." Ezután maradok is ennél a változatnál, mert annyira gyors és egyszerű"- írta blogjában Erzsi. Örülök, hogy nektek is ízlett!!! :)
Van még egy nagyon gyorsan elkészülő cukormentes változatom:
3 egész tojást egy csipet sóval, villával felverek és 2 pohárnyi liszttel összeállítom a csöröge tésztáját. Vékonyra nyújtva formázom, és bő olajban kisütöm. Porcukorral meghintem.
Diétás változat sütőben sütve (recept a koolinar.ru-ról):
4 pohár liszt
250 ml víz
500 g vaj
só
1 tojás sárgája a csöröge lekenéséhez
A lisztet átszitáljuk, a puha vajjal kézzel szétmorzsoljuk. Hideg vízzel összeállítjuk. Folpackkal letakarva néhány órára a hűtőbe rakjuk., miközben időnként kivesszük és átgyúrjuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, 5x2 cm-es csíkokat vágunk és megcsavarjuk spirállá. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a sütőlapra helyezve lekenjük mindegyiket a tojás sárgájával és 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Porcukorral szórva tálaljuk.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
18 megjegyzés:
Bizony ezeknek van most az ideje:) És milyen finomak:)
Nálunk is nagy kedvenc a csöröge! azt sütöttem az este :)
Nagyon guszták és finom tud lenni a csőröge hosszú ő-vel. Mindíg így mondom és írom én is .
Nagyon mutatós,kissé macerás!!!Nekem!!
Készül máskor is, Kati, de ahogy mondod- most van itt az ideje :)
Márti, akkor majdnem együtt fogyasztottuk, csak ki-ki a magáét :D
Éva, örülök, hogy nem csak nálam hosszú Ő-s, nem vagyok vele egyedül!
Nekem nem macerás :)
Én is csőrögének hívom. :DDD Egyszer hozott egy kedves barátném, és hihetetlen finom volt. Olyan macerásnak tűnik, még várok pár évet a sütésével. :(
:D Barbi, fél óra alatt kész volt a sütéssel együtt.
Ezek a csörögék mese szépek! Imádom, akárcsak a fánkot, de biztos nem ettem már vagy 5 éve, sütni meg még sosem sütöttem. Ez is egy olyan dolog, amitől tartok erősen, hogy bonyolult, és nem sikerül :)
Nagyon ügyes vagy!
Nagyon szép, változatosak a fánkjaid.
Bizony mi is csŐrögének hívjuk, hosszú ő-vel! Nagyon guszták, a krizantémos formázást még soha nem láttam, de nagyon tetszik! :)
Wanna, csak addig tűnik bonyolultnak, amíg meg nem ismerkedsz vele közelebbről :)
Hankka, hiszen így könnyebb is kiejteni! Rá akartam keresni a google-ban a csőröge eredetére és ott futottam mindenütt a rövid Ö- vel való leírására. A helyesírás ellenőrző is pirossal aláhúzva jelzi, hogy csöröge az a csőröge :D
Köszönöm, Katalin :)
Imádjuk a csörögét, anyukám rengeteget készített. Ez a tojás nélküli recept most nagyon megtetszett, mert eddig minden receptben rengeteg tojássárgája volt. Viszont a sütőben sült is nagyon jó, mert akkor még olajban sem kell sütögetni. Hétvégére elkészítem valamelyiket, még nem döntöttem:)
Bármelyiket érdemes kipróbálni, mind jó és finom :)
Vicuska, csodaszép fánkokat sütöttél. Csak lesek micsoda szépségesen formáztad meg, még nem is láttam ilyet. Nagyon guszta!!! Köszönöm, hogy az én receptemet választottad, amikor a Tieid is nagyon finomak lehetnek.:)
Ezért konkrétan én tartozom köszönettel Neked :) Interneten találkoztam falevél erezetet utánzó bevágásokkal, rombusz formájú csőrögével, nagyon jól mutatott, majd szeretném kipróbálni, hogy mutat kisütve.
Nem kell mindegyik fajta csörögébe tojás? Éva
A diétásba nem kell tojás, de köszönöm Éva a megjegyzést, mert a Gizi receptjében kimaradt a felsorolásból a tojás sárgája. Pótoltam a hiányosságot :)
Megjegyzés küldése