Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. július 9., hétfő

DIÓVAL ÉS SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, KEBAB ÉS SÜLT ZÖLDSÉGEK- PERZSA MÓDRA



Kedves barátunk meginvitált minket egy nagyon finom vacsorára, tudvalévő, hogy a perzsa vendéglátás közismert, a vendégszeretet messze földön híres.

A perzsa konyha az egyik legínycsiklandóbb és legfinomabb konyha a világon. Legalább két és félezer éves múltra tekint vissza a kulináris történelmében. Az ősi perzsa udvar ételei (az 1930-as évekig Iránt Perzsiának nevezték) tartalmazták a fahéj, menta és gránátalma ízesítésű gulyásokat, díszes töltött zöldségeket és gyümölcsöket, finoman sült húsokat-, olyan ételeket, amelyek még az oly messze lévő országokra is hatással voltak, mint India vagy Marokkó.
A modern perzsa konyha még mindig nem felejtette el az ősi eredetét.
A perzsákról eszembe jut a perzsa irodalom, valamint a kézzel készített szőnyegek, selyem szövetek és hímzések, ékszerek és művészeti miniatúrák, no és a fenséges építészet. Varázslatos világ!
A következő ételsor megéri a ráfordított időt, mert az íze és aromája tökéletesen finom!

Íme, a receptek, hogyan készült a sok finomság!

Hozzávalók:

1 db nagyobb csirke

Töltelék:

bors
darált dió
5-6 db mirabella szilva (sárga színű apró vadringló) magostól, ha savanykásabb ízt szeretnénk, akkor több is lehet
1-1 hagyma (1 a hasüregbe, egy a csirke mellé)
3 db fokhagyma (a hasüregbe és a csirke mellé elosztva)

A csirke köré:

gránátalma koncentrátum (szirup, paszta)
kb 10 apró koktél paradicsom

A csirke bőrét átmasszírozzuk gránátalma koncentrátummal, meglocsoljuk sáfránnyal és belerakjuk a csirke mellé a paradicsomokat. A belsejét fűszerezzük, megtöltjük - egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap sütőzacskóban 200 C fokon 2 órán át sütjük.
 
Iránban a szupermarketek tele vannak gránát pasztával, olvastam valahol, hogy helyettesítették paradicsom pürével, hozzá citromlé és egy kis cukor (én nem próbáltam). Vagy a gránátalma szirupot hosszabb ideig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon.

Sajtos sült zöldség:

hagyma
krumpli
sárgarépa
padlizsán
cukkini
kurkuma
rozmaring
bors

reszelt sajt


Kisebb tepsit kiolajozunk, 1 db hagymát nagyon finomra darabolunk és lerakjuk az első réteget, megsózzuk. Erre jön egy sor krumpli, sózzuk, borsozzuk. 1 réteg sárgarépa, kurkumával megszórva. Következő réteg padlizsán és cukkini, kevés rozmaring, de bármilyen fűszer jó lesz hozzá.Minden zöldség karikára lett vágva.
Amikor készre sül, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe még 10 percre.



A kebab:

1 kg darált hús (jelen esetben marhahús, de lehet sertéshúsból, bárányból is készíteni)
1 db nagy hagyma lereszelve
bors
kurkuma

pár paradicsom

Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, száraz, hideg és széles serpenyőbe nyomkodjuk, tenyerünkkel jól ellapítva, tehát olaj nélkül tűzre tesszük, közepes lángon. Sütjük-pároljuk és amikor kicsit megpirult, akkor lapos fakanállal csíkokra és ujjnyi darabokra szabdaljuk, mindegyik darabot megforgatgatjuk majd sütés közben. A tetejére paradicsomot szeletelünk. Megint átforgatjuk a húsdarabokat. Amikor elpárolog a víz alóla, akkor kis olajat öntünk alá. Készre sütjük.
Részletes leírás és fázisfotók róla itt találhatóak a blogomon.


Köretnek basmati/jázmin rizs lett készítve iráni rizsfőzőben, ami arany-ropogósra pirítja a rizs alját és oldalát! Amennyiben nincs ilyen rizsfőzőnk, akkor vastag falú edényben lassú lángon egy kendővel és fedővel letakarva piríthatjuk a rizst.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

30 megjegyzés:

Gerdi írta...

Ez ám a vacsora! Jelenleg a sajtos zöldségre vetném magam, de egy napos koplalás után be merném vállalni azt a tányér finomságot:-)

Vicuska írta...

Köszönöm, Gerdi, megérné az egy nap koplalást előtte, az biztos! A sajtos zöldség egy könnyed, diétás fogásként is megállja a helyét :)

hankka írta...

Nagyon finomat ettetek! Engem is a zöldséges köret fogott meg először, de ki nem hagynám a többi finomságot sem, főleg, hogy nem egy szokványos ízvilág! :)

Vicuska írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Vicuska írta...

Az ételsor így volt tökéletes, de mindgyik leírt étel elkészíthető külön-külön is. Ha ez a nagy hőség alábbhagy, visszatér a sütés-főzési kedvetek :)

gionetta írta...

Hát ez remek kis kaja. Híztam tőle, úgy 2 kilót olvasás közben. ;-))

Márti írta...

Ez igen, jó laktató :) nagyon különleges a töltelék is!

Vicuska írta...

gionetta, annyira azért nem hizlaló :D
Márti, bizony laktató adagok voltak, nekem is tetszett a különleges töltelék!

Katalin írta...

Vicuska, ez valami nagyon különleges, szívesen megkóstolnám :)

Roza írta...

Nagyon különleges, finom ételsor:)

trollanyu írta...

Fejedelmi ételek, nagyon különlegesen hangzik az a gránátalmás csirke, na meg egy ilyen rizsfőző is jól jönne, nagyon finom lehet a rizs így elkészítve. Kedves barátotok van, hogy ilyen sok finomsággal vendégelt meg benneteket:)

Tiffanylda írta...

Nem kis munka, de megéri! Szívesen megkóstolnám, de azt hiszem ez várat magára!:)
A rizst nem lehetne egy vastagfalú lábasban, letakarva a sütőbe tenni? Nekem pl. a paella ott sül és a rizs sokszor ilyen lesz, ha nem keverem!:)))

Vicuska írta...

Katalin, néha érdemes más ízvilágot csempészni a hagyományos ételeink mellé.
Roza, köszönöm :)
trollanyu- Erzsó, nem mindegyik fajta rizsfőző képes ilyen pirult kéregre, de nagyon finom tud lenni!!!
Tiffanylda- Ildim, szerintem jó az ötlet, magam is kipróbálom. Van rizsfőzőm, de az nem pirít. Sütés után a lábasból kiborítva szinte tortaként szeletelheted :) Mi szeretjük a ropogós aranyló kérgét, amíg jó a fogunk, addig élvezzük :D
Köszönöm Mindenkinek!

baratella írta...

Köszi ezt a különleges ételt, ha vendégség jön elkészítem és begyűjtöm a érte kapott dicséreteket.

Vicuska írta...

Ezt ki kell próbálnod, remélem ízlik majd!!!

Vikvi írta...

ez nagyon a kedvemre lenne igazi finomságok sora!!!

Vicuska írta...

Ugye, tetszetős? Hát még milyen finom! Vikvi, Nálad sem tudok megjegyzést hagyni, pedig látogatlak :(

mellissina2 írta...

Nagyon guszta,hát nem tudom mikor lesz végre olyan idő,hogy végre a konyhát tudjam használni arra amire való.

teller-cake írta...

Ezt a sajtos sült zöldséget még a héten kipróbálom, nagyon tetszik! És pont most kaptam gyönyörű cukkinikat... :)

Vicuska írta...

De jó dolog, hogy ellátnak friss cukkinival! Nagyon finomat fogtok akkor enni :)

Erika írta...

Nagyon ínycsiklandozó, nekem nagyon ízlene! Rég jártam Nálad...a gyűjtőoldalakon nem szoktalak látni..:)

HajniZoli írta...

Egyszer kínáltak diós fasírozottal. Furcsa íz, de finom volt. Szerintem ezzel is így járnék, de mindenképp végig kóstolnám:)

Gabriella írta...

Nagyon csábítóan hangzik. :)

Gerdi írta...

Kedves Vicuska! Én már legalább háromszor készítettem el a sajtos sült zöldséget, sok tejföllel, s Te még mindig nem jelentkezel! Ugye, minden rendben veled?

Vicuska írta...

Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást, nem volt eddig netem, minden rendben, majd jelentkezem :)

Rosita Vargas írta...

Muy bueno me gustaría probar me gustan las recetas Hungaras,abrazos y abrazos

Viktória Bori írta...

Micsoda vacsi, de szívesen megenném :)

Vicuska írta...

Rosita Vargas-¡gracias :)
Viki, én is!!!

Névtelen írta...

Nice post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired!
Very helpful information particularly the closing part :) I maintain such info a lot.
I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.
Feel free to surf my web page bacalao de calidad

Névtelen írta...

Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted
to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
After all I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!
Feel free to surf my blog post ... bacalao