Érdemes nagyobb adagban elkészíteni, mert mindkét
variációban nagyon finom!!!
1 kg
frissen szedett füge
½ kg cukor
2 db citrom leve
1 teáskanál gyömbér
1 evőkanál méz
A szószhoz + :
50-80 g
balzsamecet
1 piros chili paprika
A dzsemhez + :
1/3 dzsemfix 3:1
A leszüretelt fügét megmostam, négybe vágtam és rászórtam a
fele mennyiségű cukrot, a gyömbért és elkavartam. A maradék cukrot egy
serpenyőben karamellizáltam, amikor aranybarna lett a cukor, akkor hozzáadtam a
fügét, meglocsoltam a kifacsart citromok levével és rácsorgattam a mézet. A feloldodó
karamell lágyan átölelte a füge darabokat. Elektromos kuktába áttéve 20 percet
pároltam. Reggelig hagytam hűlni.
Másnap reggel vidáman ébredve folytattam a hadműveletet- az
összmennyiséget kettéosztottam egy kisebb és egy nagyobb adagra.
A chilis szósz:
A kisebbik adagot felmelegítettem, mivel ők harmonikus jó
barátságban vannak ízben egymással, laza mozdulattal rálöttyintettem a
balzsamecetet. A chili paprikát vékony csíkokra vágtam és a fináléban rádobtam
a lassan-komótosan pöfékelő masszára. Rövid ideig kavargattam majd a tűzről
leemelve az edényt a botmixert 2-3 helyen megmerítettem benne- nekem tetszik,
ha darabos gyümölcs is található fogyasztáskor benne. Sterilizált, tiszta
üvegekbe átraktam lezártam és fejjel lefelé fordítottam 3 percnyire- utána
száraz dunsztba rejtettem.
Dzsem:
Szintén átmelegítettem a gyümölcsöt, körülbelül 5-10 percre,
hozzákevertem a pektin tartalmú dzsemfixet. Ebben a társaságban elég neki 1
percet eltölteni! Az aromás dzsemet átkanalaztam üvegekbe, amiket szintén az
előzőek szerint fejjel lefelé fordítottam konyhakendő segítségével, hiszen
forró és amikor kellően megszédítettem a fejét, beraktam a szószok társaságába
a paplan alá.
Elégedetten kóstolgattam a maradékokat és úgy döntöttem,
hogy legközelebb sokkal bátrabban adagolom a chilit a szószhoz!!!
Természetesen ízlés szerint variálhatóak az ízesítések-
adhatunk hozzá mogyorót vagy mandulát, fűszerezhetjük, adhatunk hozzá kevés jó minőségű
konyakot, ouzo-t- isteni finom lesz!
Azért van valami igazság ebben a klímaváltozásban- családi
házaknál egyre gyakrabban felfedezem az oly divatos dekoratív fügebokrokat
(Ficus carica), nekünk is volt, ha jó meleg a nyár, képes háromszor is beérni
rajta a gyümölcs.
A dzsemből készítve ajánlok még egy salátaöntetet, nem tudom
már hol találtam, egy cetlire lefirkantva találtam rá-
2 ek az elkészített dzsemből
1 ek méz
1 ek citromlé
1 evőkanál mustár
kevés őrölt bors
Összekeverni és a salátára önteni.
A fügét pépesítve- finom koktélt keverhetünk tejjel. Ami
rendszeres, napi 3x-i fogyasztásnál bizony segít a krónikus köhögésen.
Érdekes adalékok:
Avicenna (980-1037) perzsa származású ókori orvos szerint a
füge az idős emberek gyümölcse, mert meggyógyít szinte minden időskori
betegséget, ami ugye a korral jön.
Érdemes utána olvasni annak a hosszú listának, mi mindent
gyógyít és orvosol ez a gyümölcs, hosszan lehetne itt sorolni.
A füge frissen leszedve csak pár napig tárolható (hűtőben
max 3), aztán rohamosan penészedni kezd.
Ne feledjük, hogy ősidők óta termesztik, hiszen a Biblia
szerint Ádám és Éva első ruházata fügefalevél volt.
Különböző népek más-más elnevezéssel említik- angolul fig, a
spanyolok úgy hívják, hogy higo, arabul tin, anjir a perzsák és hinduk
nyelvezetében, incir Törökországban, az oroszoknál inzsir, szerb-horvátoknál
smokva, és ehhez hasonló hangzású románul smochina és bolgárul- smokinya.
Indonéziában a neve ara, héberül pedig te'ena :)
Magas cukortartalma miatt a cukorbetegek, akut gyomor-bélrendszeri betegek és a köszvénytől
szenvedők kerüljék fogyasztását. Minél több benne a mag, annál finomabb!
Szárítható természetes módon, a napon, könnyű gézzel letakarva vagy szárítóban,
a folyamat ugyanaz, mint az alma vagy körte aszalásánál. Másik módja- néhány
percig sózott vízben előfőzik, majd gőzzel kezelik és nyomás (prés) alá
helyezik, majd a levegőn szárítják.
Szeretnék egy fügesajt receptet találni, azt is szívesen
kipróbálnám, megkóstolnám :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
13 megjegyzés:
Sok érdekességet írtál le a fügéről. Mindkét változat finom lehet, és különleges.
Nagyon élvezetes volt olvasni mindkét / három receptet - az elsőt ki fogom próbálni, az már biztos!:) - és egyéb érdekességeket a fügéről! Köszönöm szépen!:)
Élvezetes ízélményeket kívánok akkor :) Köszönöm, hogy kedvet kaptál kipróbálni. Ildikóm, ajánlom a férjed figyelmébe is, nem akartam a gasztroblog égisze alatt felsorolni azt a sok betegséget, amire gyógyító hatással van a fügebokor nemes gyümölcse!
Köszönöm, Katalin, valóban különlegesek. Nekem a chilis különösen bejött!!!
Ajánlom saját ízlés szerint adagolni a fűszerezését, bátran lehet kóstolgatni, én is azt tettem, hiszen lehet más az ízvilágunk, ízlésünk. No meg függ a füge érettségétől és fajtájától is a cukor tartalma.
Remélem kapok fügét és akkor el fogom készíteni, hogy melyiket, még nem tudom:) Már most levett a lábamról:)
Szorítok Neked Erzsó, hogy találj friss fügét, felétek biztosan nem tud megélni ez a meleg igényű növény, tényleg csak pár napig áll el, reálisabb a 2 nap, mint a 3. Mindenesetre, ha találkozunk egyszer a virtuális világon kívül is, már tudom, minek örülnél (a túrón kívül) és legalább saját készítésűt ajándék lenne :)
De jó, hogy te szüretelhettél fügét:) Én is nagy fügerajongó vagyok, de hát itt nálunk egy évben egyszer ha hozzá lehet jutni friss fügéhez, s mlég a szárított is nagyon drága.
Az a chilis recept nekem is nagyon tetszik:)
És ha véletlenül elnézed azt az egy alkalmat... Azonkívül, hogy a szárított aranyárban van, valamiért nem is szeretem annyira, teljesen más az íze, bár a kis magokat szívesen elropogtattam anno, gyermekkoromban, ahogy felidézem a múltat, mert akkor legfeljebb ahhoz lehetett hozzájutni, nagy ritkán persze. Valamelyik évben alig termett rajta valami gyümölcs, a téli fagyokat nehezen viseli. Azért nem megszokott az éves szintű három alkalmas érés-szüretelés!
Mindkettő nagyon tetszik, a csilis szósz különösen! :) Szerintem mindannyian az aszalt változatot ismertük/ismerjük inkább, az utóbbi években kezd bejönni a köztudatba a friss gyümölcs! :)
Imántam gyerekkoromban a fügét akkor még többször hozzájutottunk. Így ételnek, szósznak elkészítve eddig még nem kóstoltam pedig nagyon tetszik a receptet kedvemrevaló lenne különösen a csilis!
Vicuska, saját termésű a füge? De szeretnék én is egy fügefát... meg olyan fincsi fügelekvárt...
Sajnos a fügefánk kifagyott. Pár évig a szomszédból szoktam kapni friss fügét süteményekbe, de tavaly az övék is kifagyott.
Gyönyörűk a fotóid, főleg az amelyiken a lila füge van.
Megjegyzés küldése