2013. augusztus 2., péntek

FÜGÉBŐL- PIKÁNS CHILIS SZÓSZ HÚSOKHOZ ÉS ZAMATOS DZSEM TÉLÉRE
Érdemes nagyobb adagban elkészíteni, mert mindkét variációban nagyon finom!!!

1 kg frissen szedett füge
½ kg cukor
2 db citrom leve
1 teáskanál gyömbér
1 evőkanál méz

A szószhoz + :
50-80 g balzsamecet
1 piros chili paprika

A dzsemhez + :
1/3 dzsemfix 3:1

A leszüretelt fügét megmostam, négybe vágtam és rászórtam a fele mennyiségű cukrot, a gyömbért és elkavartam. A maradék cukrot egy serpenyőben karamellizáltam, amikor aranybarna lett a cukor, akkor hozzáadtam a fügét, meglocsoltam a kifacsart citromok levével és rácsorgattam a mézet. A feloldodó karamell lágyan átölelte a füge darabokat. Elektromos kuktába áttéve 20 percet pároltam. Reggelig hagytam hűlni.

Másnap reggel vidáman ébredve folytattam a hadműveletet- az összmennyiséget kettéosztottam egy kisebb és egy nagyobb adagra.A chilis szósz:
A kisebbik adagot felmelegítettem, mivel ők harmonikus jó barátságban vannak ízben egymással, laza mozdulattal rálöttyintettem a balzsamecetet. A chili paprikát vékony csíkokra vágtam és a fináléban rádobtam a lassan-komótosan pöfékelő masszára. Rövid ideig kavargattam majd a tűzről leemelve az edényt a botmixert 2-3 helyen megmerítettem benne- nekem tetszik, ha darabos gyümölcs is található fogyasztáskor benne. Sterilizált, tiszta üvegekbe átraktam lezártam és fejjel lefelé fordítottam 3 percnyire- utána száraz dunsztba rejtettem.
Dzsem:
Szintén átmelegítettem a gyümölcsöt, körülbelül 5-10 percre, hozzákevertem a pektin tartalmú dzsemfixet. Ebben a társaságban elég neki 1 percet eltölteni! Az aromás dzsemet átkanalaztam üvegekbe, amiket szintén az előzőek szerint fejjel lefelé fordítottam konyhakendő segítségével, hiszen forró és amikor kellően megszédítettem a fejét, beraktam a szószok társaságába a paplan alá.


Elégedetten kóstolgattam a maradékokat és úgy döntöttem, hogy legközelebb sokkal bátrabban adagolom a chilit a szószhoz!!!


Természetesen ízlés szerint variálhatóak az ízesítések- adhatunk hozzá mogyorót vagy mandulát, fűszerezhetjük, adhatunk hozzá kevés jó minőségű konyakot, ouzo-t- isteni finom lesz!
Azért van valami igazság ebben a klímaváltozásban- családi házaknál egyre gyakrabban felfedezem az oly divatos dekoratív fügebokrokat (Ficus carica), nekünk is volt, ha jó meleg a nyár, képes háromszor is beérni rajta a gyümölcs.

A dzsemből készítve ajánlok még egy salátaöntetet, nem tudom már hol találtam, egy cetlire lefirkantva találtam rá-

2 ek az elkészített dzsemből
1 ek méz
1 ek citromlé
1 evőkanál mustár
kevés őrölt bors
Összekeverni és a salátára önteni.

A fügét pépesítve- finom koktélt keverhetünk tejjel. Ami rendszeres, napi 3x-i fogyasztásnál bizony segít a krónikus köhögésen.


Érdekes adalékok:

Avicenna (980-1037) perzsa származású ókori orvos szerint a füge az idős emberek gyümölcse, mert meggyógyít szinte minden időskori betegséget, ami ugye a korral jön.
Érdemes utána olvasni annak a hosszú listának, mi mindent gyógyít és orvosol ez a gyümölcs, hosszan lehetne itt sorolni.
A füge frissen leszedve csak pár napig tárolható (hűtőben max 3), aztán rohamosan penészedni kezd.
Ne feledjük, hogy ősidők óta termesztik, hiszen a Biblia szerint Ádám és Éva első ruházata fügefalevél volt.

Különböző népek más-más elnevezéssel említik- angolul fig, a spanyolok úgy hívják, hogy higo, arabul tin, anjir a perzsák és hinduk nyelvezetében, incir Törökországban, az oroszoknál inzsir, szerb-horvátoknál smokva, és ehhez hasonló hangzású románul smochina és bolgárul- smokinya. Indonéziában a neve ara, héberül pedig te'ena :)

Magas cukortartalma miatt a cukorbetegek, akut gyomor-bélrendszeri betegek és a köszvénytől szenvedők kerüljék fogyasztását. Minél több benne a mag, annál finomabb! Szárítható természetes módon, a napon, könnyű gézzel letakarva vagy szárítóban, a folyamat ugyanaz, mint az alma vagy körte aszalásánál. Másik módja- néhány percig sózott vízben előfőzik, majd gőzzel kezelik és nyomás (prés) alá helyezik, majd a levegőn szárítják.
Szeretnék egy fügesajt receptet találni, azt is szívesen kipróbálnám, megkóstolnám :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

13 megjegyzés:

Katalin írta...

Sok érdekességet írtál le a fügéről. Mindkét változat finom lehet, és különleges.

Tiffanylda írta...

Nagyon élvezetes volt olvasni mindkét / három receptet - az elsőt ki fogom próbálni, az már biztos!:) - és egyéb érdekességeket a fügéről! Köszönöm szépen!:)

Vicuska írta...

Élvezetes ízélményeket kívánok akkor :) Köszönöm, hogy kedvet kaptál kipróbálni. Ildikóm, ajánlom a férjed figyelmébe is, nem akartam a gasztroblog égisze alatt felsorolni azt a sok betegséget, amire gyógyító hatással van a fügebokor nemes gyümölcse!

Vicuska írta...

Köszönöm, Katalin, valóban különlegesek. Nekem a chilis különösen bejött!!!

Vicuska írta...

Ajánlom saját ízlés szerint adagolni a fűszerezését, bátran lehet kóstolgatni, én is azt tettem, hiszen lehet más az ízvilágunk, ízlésünk. No meg függ a füge érettségétől és fajtájától is a cukor tartalma.

trollanyu írta...

Remélem kapok fügét és akkor el fogom készíteni, hogy melyiket, még nem tudom:) Már most levett a lábamról:)

Vicuska írta...

Szorítok Neked Erzsó, hogy találj friss fügét, felétek biztosan nem tud megélni ez a meleg igényű növény, tényleg csak pár napig áll el, reálisabb a 2 nap, mint a 3. Mindenesetre, ha találkozunk egyszer a virtuális világon kívül is, már tudom, minek örülnél (a túrón kívül) és legalább saját készítésűt ajándék lenne :)

Kati írta...

De jó, hogy te szüretelhettél fügét:) Én is nagy fügerajongó vagyok, de hát itt nálunk egy évben egyszer ha hozzá lehet jutni friss fügéhez, s mlég a szárított is nagyon drága.
Az a chilis recept nekem is nagyon tetszik:)

Vicuska írta...

És ha véletlenül elnézed azt az egy alkalmat... Azonkívül, hogy a szárított aranyárban van, valamiért nem is szeretem annyira, teljesen más az íze, bár a kis magokat szívesen elropogtattam anno, gyermekkoromban, ahogy felidézem a múltat, mert akkor legfeljebb ahhoz lehetett hozzájutni, nagy ritkán persze. Valamelyik évben alig termett rajta valami gyümölcs, a téli fagyokat nehezen viseli. Azért nem megszokott az éves szintű három alkalmas érés-szüretelés!

Hankka írta...

Mindkettő nagyon tetszik, a csilis szósz különösen! :) Szerintem mindannyian az aszalt változatot ismertük/ismerjük inkább, az utóbbi években kezd bejönni a köztudatba a friss gyümölcs! :)

Éva írta...

Imántam gyerekkoromban a fügét akkor még többször hozzájutottunk. Így ételnek, szósznak elkészítve eddig még nem kóstoltam pedig nagyon tetszik a receptet kedvemrevaló lenne különösen a csilis!

Gerdi írta...

Vicuska, saját termésű a füge? De szeretnék én is egy fügefát... meg olyan fincsi fügelekvárt...

marisz57 írta...

Sajnos a fügefánk kifagyott. Pár évig a szomszédból szoktam kapni friss fügét süteményekbe, de tavaly az övék is kifagyott.
Gyönyörűk a fotóid, főleg az amelyiken a lila füge van.

Közreműködők