Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. szeptember 24., szerda

ECETES TUSKÓGOMBA ÉS GALAMBGOMBA TÉLÉRE


A természet ajándéka számunkra az erdei gomba. Népszerűek, hiszen sokoldalúan lehet elkészíteni konyhánkban- nyersen (champignon), sütve, főve vagy sósan, ecetesen üvegekben télére, salátaként, de szárítva is finom ízesítő. Gondolom, hogy nehéz olyan embert találni, aki ne szeretné a gombát. Azonban nem mindenki tudja azt, hogy mennyire gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és kiváló fehérjeforrás.
Most a csoportos tuskógomba (Armillaria tabescens) befőzését mutatom meg, mely a fák törzsén és tuskókon található lomberdőben terem júniustól októberig. Kárpátalján bokros gombaként ismert. Profi gombaszakértő ismerősömhöz- Fődi Attilához fordultam segítségért, hogy határozza meg az átküldött fotó alapján, mi a becsületes neve ennek a gombának magyarul no és a könnyebb azonosíthatóság miatt latinul. A másik általam befőzött gombafajta a galambgomba, amit egy ecetes paprika recept szerint főztem, spájzoltam be. Mindkét gombasavanyúság nagyon finom lett! Konzerválásra a ropogós, merev húsú gombák a legalkalmasabbak.


Szeretnék röviden kitérni a befőzés kapcsán az üvegek sterilizálására, mert sokan nem tudják, mennyire fontos az élelmiszerek biztonságos eltarthatósága miatt.
Első körben alaposan átmossuk (lehet szódás vízben) a hibátlan szájú üvegeket új (!) mosogató szivaccsal és legalább kétszer öblítjük. A mosogatógép bevethető 60-70 fokon, miután megmostuk már az üvegeket, habár mivel nem 100 C fokon mossa az edényeket, ezért nem tudja teljesen csírátlanítani őket. De sokan használják ezt a módszert és szerintük bevált.
Ellenőrizzük le, hogy mindegyik üvegre van megfelelő méretű fedőnk.
Én a  fedőket, kupakokat kis fazékban vízben felfőzöm és 10 percig forralom.
Egy szélesebb lábasban 3-4 ujjnyi vizet forralunk, ráteszünk egy rácsot (pl a sütőrácsot vagy olyan hálós olaj-spriccelő gátlót, amit serpenyőkre használunk) és erre szájjal lefelé sorakoztassuk az üvegeket, amennyi ráfér. ½ l-es üvegnél-7-10 perc, 1 l-es üvegnél 15 perc, 2-3 l-es üvegeknél 25-30 perc szükséges. Kesztyűvel óvatosan leszedjük, tiszta, vasalt konyhakendőre fejjel lefelé helyezzük. 2 napig steril marad így. Ugyanígy a konyharuhára szedjük ki a fedőket is.
Nagyon egyszerű módszer az elektromos sütő használata, a még vizes üvegeket 100-120 C fokra állítva 15 percre berakjuk.
Mikrohullámúban 800-900 kwatton 3 percig sterilizáljuk, kevés vizet öntve üvegjeink aljába. Nagyobb méretű üvegeket szintén 1-2 ujjnyi vízzel töltve és lefektetve forgatjuk meg a mikróban
Előző napon érdemes így előkészíteni őket!

Orosz internetes oldalon olvastam, hogy vannak olyanok, akik nem dunsztolják a befőttjeiket, hanem csordultig töltik a lével és úgy zárják le, hogy túlcsordul az üveg száján. Kiszorítva a levegőt! Ki fogom próbálni :)

ECETES BOKROS- vagyis CSOPORTOS TUSKÓGOMBA

3 kg erdei bokros gomba
ízlés szerint vagy pedig 2 l vízhez számítva: szükséges
2 evőkanál só
8-10 szem egész fekete bors
5 db babérlevél
150 g ecet, 10 %-os
néhány szegfűszeg
3-4 evőkanál cukor
aki szereti, tehet hozzá 1-2 cikk fokhagymát, én kihagytam ezt a lehetőséget


A gombák földes tövét levágtam, megtisztítottam a falevelektől, fűszálaktól, a rovarrágta részektől. Vízben átmostam (nem szabad áztatni a gombát), majd szűrőben leöblítettem a gombákat, hogy az esetleges homokszemek is távozni tudjanak a vízzel. A nagyobb, hosszabb gombaszárak végéből levágtam kb az 1/3-át-1/2-ét. Egy nagyobb fazékba átraktam, felöntöttem hideg vízzel és 40 percig főztem közepes lángon, forrás után a habját leszedegettem.
Leszűrtem, alaposan átöblítettem. Elkészítettem az ecetes lét a fűszerekkel és a gombát kb.10-15 percig abáltam, rögtön steril üvegekbe szedtem, lazán raktam, felöntöttem a páclével és a tetejére csipetnyi szalicilt szórtam, lezártam és száraz dunsztba menekítettem 1-2 napra.



Érzékenyebb gyomrúak csak a gomba kalapját főzzék be, mert a tönk a rostossága miatt hasmenést okozhat náluk (gombaszakértő tanácsa)

MÁSIK KONZERVÁLÁSI MÓD, úgy főztem be, ahogyan az ecetes paprikát szoktam. Ezzel a recepttel készítettem galambgombát.


2,5 l vízhez
100 g cukor
100 g
2-3 dl ecet, 10 %-os
10 szem egész fekete bors
4-5 babérlevél

A marinádot ízlésünk szerint módosítsuk, kóstolgassuk, hogy számunkra kellemes ízt kapjunk. Ha kevesebb gombát főzünk be, akkor a mennyiséget arányosan csökkentsük le.

A gombákat megtisztogattam, a tönkjét késsel finoman lekapartam, a kalapjáról lehúztam a héját, szeletekre vágtam, megmostam, hideg vízben főni raktam, forrástól számítva 5 percet főztem. 3x leszűrtem, öblítettem.
Az ecetes lében 15 percet főztem, steril üvegekbe szedtem, a tetejére csipetnyi szalicilt tettem, lezárva száraz dunsztban hagytam kihűlni (párnák között, alatt).


Az ecetes (marinált) gombát télen felbontva frissen karikázott hagymával szoktuk fogyasztani!


GOMBÁK SZÁRITÁSA

A gombát nem kell megmosni, elég csak lepucolni vagy levágni a sáros részeket és nyáron a napon vagy ősszel a sütőben 70-80 C fokon (néhány órát) csontszárazra szárítani, a sütő ajtaját nem kell teljesen bezárni. Lehet többszöri sütő bekapcsolással. Feldarabolásnál vegyük figyelembe, hogy a gomba 3-4X-re kisebbre szárad méretben. Tüllzacskóban vagy üvegben tároljuk. Egy részét le lehet darálni, üvegben lezárni.
Használatkor beáztatjuk hideg vízbe, de lehet tejbe is, lágyabbá teszi az intenzív ízét. Utána átmoshatjuk, hogy az esetlegesen ráragadt homokszemek is lekerüljenek a gombáról. Egy liter szósz elkészítéséhez elég egy maroknyi belőle. Főzéskor ugyanúgy el kell távolítani a képződött habot, mint a frissnél. Teljesen egyenértékűen használható a frissel, de 6-8X kevesebbet kell használni belőle, pl. ha a recept 300 g friss gombát ír, akkor 50 g szárítottnál többet ne használjunk.Leves ízesítéséhez darált szárított gombát használjunk. A tárolása is kevesebb helyet foglal.

GOMBÁK FAGYASZTÁSA

A gombát megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, feldaraboljuk. Nagy fazékban vizet forralunk, a gombát 5 percet főzzük, kanállal leszedjük a keletkezett habot, leszűrjük. Hagyjuk jól lecsöpögni.
Zacskókba adagoljuk és lefagyasztjuk. Tilos újrafagyasztani! A legoptimálisabb kiolvasztás, ha lassan enged ki a hütőszekrény polcán pl. egy éjszaka folyamán. Ha szükséges, utána szobahőmérsékleten olvadjon ki teljesen a gomba.




Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon tetszik amiket írtál, és a képid is! Sok fontos információt adtál közre. A gombákat mi is szeretjük, az erdeit is szeretnénk :-) de sajnos nem ismerjük. A múlt szombaton a Pilisben tett kirándulásunk alkalmával rengeteg gombát láttunk, biztosan volt közte ehető is. Kár, hogy nem tudtunk belőle hozni....

Vicuska írta...

Köszönöm Katalin :) igyekeztem egy csokorba összeszedni a tapasztalatokat, meg amit érdemes tudni a tartósításokkal és befőzésekkel kapcsolatban. Ha valaki megossza a saját tapasztalatait, megköszönöm, hozzáírom. Amúgy szinte az összes budapesti piacon van gombaszakértő, ha szednétek, le tudod ellenőriztetni. Rákerestem, hol találhatóak: http://usite.hu/x/4598

Katalin írta...

Köszi szépen Vicuska, nagyon kedves vagy. Lehet hogy élek majd vele :-)

Vicuska írta...

Igazán nincs mit :)
Azért a gombákról egy alapkönyvet szerezz be kirándulás előtt :)

sandor peter írta...

Férfi létemre megprobálom olyan fincsi lehet !!!!

Vicuska írta...

Hasznos kedvtelés a főzés, befőzés :) mindenki jól jár vele! Fincsi, úgyhogy hajrá!!!