A lányom beszerzett friss bárányhúst vidékről az ünnepekre.
Még szinte meleg volt, amikor meghozták. Könnyen emészthető, diétás és igencsak
ízletes húsa van.
Nagyon finom ünnepi fogás született belőle, elő-karácsonyra
sütöttük meg ezt a báránysültet!
Hozzávalók:
egy 2,5 kg
báránycomb csonttal együtt
1 nagy fej fokhagyma
5 db paradicsom vékony karikára vágva
1 egész hagyma héjastól a sült mellé
sör (vörös bor is illik hozzá)
kevés házi paradicsomlé
Fűszerek:
mustár
olaj
só
bors
oregánó
bazsalikom
rozmaring
zsálya
A báránycombot megtűzdeltem a vékony csíkokra vágott
fokhagymával. Sóztam, borsoztam, lekentem mustárral és befűszereztem. A
tetejére és köré raktam a karikára vágott paradicsomokat. Olajozott tepsibe
helyeztem, kis vizet öntöttem alá és fólia alatt 1,5-2 órát 180°C-on légkeveréssel
alsó-felső lángon sütöttem. Közben jótékony hatású sörrel locsolgattam. A fóliát levéve
óvatosan átemeltem egy ovális formájú hőálló üvegtálba, meglocsoltam kevés
paradicsomlével a tetejét és az utolsó félórában nagyobb tűzön (kb 200°C ) szép pirosra sütöttem.
Természetesen addig kell sütni a húst, amíg meg nem puhul.
Mártás:
narancshéj
mustár
áfonyalekvár
gránátalma sűrítmény
1 gránátalma magjai
citromlé
A szósz hozzávalóit összeforraljuk a maradék sörös-húsos
lével- a végeredmény egy csodás íz-harmónia!
A báránypecsenyét szeletelve tálaljuk a gránátalmamártással.
Vegyes saláta:
lila fejes káposzta, sárgarépa, paradicsom, hagyma és
fügés balzsamecetes saláta öntet.
A facebook oldalamon is követhető a blogom!
4 megjegyzés:
Nagyon boldog karácsonyt Vicuska!
Köszönöm :) viszont kívánom! :)
Finom lehetett! Nálunk tavaly karácsonykor volt bárány :-)
Meg is kerestem, neked is nagyon jó recepted van! Legközelebb ki is próbálom! :)
Megjegyzés küldése