A közép-amerikai indiánok
évezredek óta termesztik ezt a rücskös, sötétzöld héjú gyümölcsöt, melyet
aligátorkörtének is neveznek külseje miatt.
Kockára vágva különböző salátákhoz keverhetjük, levest is
készíthetünk belőle, hiszen nagyon egészséges a fogyasztása, bővelkedik
vitaminokban és telítetlen zsírsavakban, csökkenti a koleszterin szintet.
Az avokádó krém illetve guacamole a mexikói konyha
specialitása, az aztékoktól vették át a még a XVI. században.
A receptet Renáta lányomtól kölcsönöztem, ezúttal is
köszönöm! :)
Az alap:
2 db érett avokádó
só, bors- ízlés szerint
½ citrom leve
2-3 cikk fokhagyma lereszelve
Opcionálisan (tehát választható, nem kötelező):
kaliforniai piros paprika (darált paprikámból tettem bele 2
kanállal)
paradicsom (most kimaradt)
koriander zöld, friss, a kertből (mediterrán guacamole-hoz
bazsalikom)
chili
Frissen készítsük el az avokádókrémet, hogy elkerüljük a
barnulását. Vágjuk ketté héjastól az érett, puha avokádót (pár nap alatt az asztalon
pihenve teljesen megpuhul), egy csavaró mozdulattal válasszuk el egymástól a két felet, emeljük ki a hatalmas magját és kanalazzuk ki a
belsejét. Villával összetörjük. Ha van botmixerünk, nyugodtan használjuk az avokádó pépesítéséhez, ki is habosítja. Fakanállal a többi hozzávalóval együtt krémes
állagúra kikavarjuk. Nagyon szép tavaszi színe van.
A mártogatóshoz sárgarépát és szárzellert kínáltam.
Így néz ki, ha minden belekerül a recept szerint: paradicsom, kaliforniai piros paprika, krémsajt, stb.
Így néz ki, ha minden belekerül a recept szerint: paradicsom, kaliforniai piros paprika, krémsajt, stb.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
7 megjegyzés:
Én is készítek hasonlót és nagyon szeretjük! Köszi az újabb tippeket, mint szárzeller, stb.:)
Nagyon guszta, szép a színe is, igazi tavaszi csemege! Még nem ettem avokádót, ki kéne próbálni egyszer :-)
Jöhet az én pirítósomra is, nagyon szeretem... <3
Valóban diétás, mártogatósként nagyon el tudom képzelni, fincsi lehet a finom zöldségfélékkel! :)
Még sosem készítettem és nem is ettem! Ki kellene egyszer próbálni :-)
Óh, ez a verzió is csodálatos - most már szerelmese lettem ennek a krémnek, kipróbálom százféleképp! :))
Na, meg az az edény! Egyformán imádom mindkettőt! :)
Megjegyzés küldése