A gyógynövényeket érdemes 1/2 órára leforrázni, lefedve pihentetni és a levét, finom szűrőn leszűrve, összeönteni a korábban sűrűre főzött cukros-vizes sziruppal, nem főzzük szét a gyógynövény hatóanyagait (kakukkfű, zsálya, hársfa, lándzsásútifű, bíborkasvirág stb).
A bejegyzésem kiegészítettemmég pár recepttel (2020 május)- gyömbérszörp, zsályaszörp, lándzsásútifű-szirup (köhögés csillapító), kakukkfű- és hársfaszörp.
HOZZÁVALÓK:
Egy nagy tál frissen leszedett, megmosott menta, szárastól
1-2 citrom karikázva
cukor- ehhez a menta mennyiséghez kb 4 kg cukrot tettem
kb 1 bő evőkanál citromsav (citromsó) (ízlés szerint több-kevesebb)
csipet szalicil a legvégén
Befőzőautomatában minden szörpöt 30 perc/80C fokon tartósítok. Akkor nem kell bele a szalicil!
Tavaly nagy sikere volt a mentaszörpömnek és a menta-citromfű kombinációnak is, amit próbaképpen befőztem. Az alapötletet a bodzaszirup adta, Azt is évek óta ugyanígy főzöm be télére.
Nagyon egyszerű elkészíteni, bátran vágjatok bele, mert
nagyon finom!!!
Metszőollóval lecsipegtem a kertben a menta bokromat.
Alaposan átmostam és beletettem egy ötliteres üvegbe. Felöntöttem a csapból
hideg vízzel, bőven, hogy jól ki tudjanak ázni a levélkék. Egy citromot
alaposan átsikáltam, félkarikákra szeleteltem. A tetejére tettem, megszórtam még
kb 1 bő evőkanál citromsavval (citromsóval).
Ez így ázik 1-2 napig. Tapasztalatom szerint egy nap kevés ahhoz, hogy elegendő erős, intenzív menta íz kioldódjon a levelekből. Harmadik napon is befőzhető, amikor a zöld levelek már színüket vesztették és az üveg felétől feljebb emelkedtek.
Leszűröm, alaposan kinyomkodom a citrommal együtt. Felhigítom még valamennyi
vízzel, kb 7-10 liter legyen összesen (mentalevél mennyiségtől függ). Felfőzöm
a lét, akkor hozzáadom a cukrot. Legalább 2-3 kiló kell bele, de nem szoktam
mérni. Kb két kilónyi cukormennyiség belekeverése után megszoktam kóstolni a
szörpnek valót, csészébe öntök keveset, felöntöm hideg vízzel és megízlelem.
Ha úgy kívánja az íze, még teszek hozzá cukrot, vagy a citromsavból még egy
kiskanálnyit. Szóval ízlés szerint adagoljuk.
A cukorral főzöm kb 10 percet, ha hab keletkezik- szűrőkanállal
leszedem a tetejéről. Pici szalicilt (csipetnyit) elkeverek a szörpben és
forrón tiszta üvegekbe merem. Szárazdunsztban pihennek másnapig. Egy részét még a
nyár folyamán fogyasszuk el, a többit télen isszuk, élvezettel.
Üdítő, kellemes ízű itókát készíthetünk a mentából, így eltéve szörpnek.
Nyári melegben különösen kellemesen hűsítő az íze. Gyümölcs koktélokhoz is kiváló.
Ugyanígy készítem a nagyon finom citromfű szörpöt és zsályaszörpöt is. Érdemes kipróbálni a vegyes menta-citromfű változatot is!
A zsálya nem ajánlott szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak.
A zöldekből minél több van, annál finomabb lesz a szörp!
Beáztatom 1-2 napra. Leszűröm, felfőzöm, üvegekbe töltöm és megy a száraz dunsztba. Befőzőautomatában 30/80C fokon tartósítható, utána a szörpös üveg mehet a spájzba.
Hallottam róla, hogy a cukor egy részét lehet karamellizálni, a szörpnek szebb a színe és ízben is kellemes.
Ha szalicil nélkül tesszük el, felbontás után hűtőben kell tárolni és mihamarabb elfogyasztani.
Hársfaszörp
7-8 liter víz
3-4 kg cukor, (min 30dk/liter, a többi ízlés szerint)
6-8 mokkáskanál citromsav
3-4 nagy marék hársfavirág, alaposan kimosva az apró kis bogaraktól
Szárított virágból is elkészíthető.
Gyömbér szörp.
Erről nemrég olvastam, idén kiróbálom.
25 dk gyömbér hámozva, lekaparva, szeletelve
1 kg cukor
1 nagy citrom
1-2 l víz
csipet szalicil vagy kávéskanál borkősav
5 percet összefőzni, hogy feloldódjon a cukor, 15-20 percet áll, leszürni, újra főzni a levét.
5 dk cukrot karamellizálni, kis vízzel felönteni, a sziruphoz önteni. Üvegekbe töltve szárazdunsztba tenni.
A cukrot és citromot ízlés szerint tenni.
Ugyanígy készítem a nagyon finom citromfű szörpöt és zsályaszörpöt is. Érdemes kipróbálni a vegyes menta-citromfű változatot is!
A zsálya nem ajánlott szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak.
A zöldekből minél több van, annál finomabb lesz a szörp!
2 jó nagy dupla marék (ami belefér
a két kezünk közé) citromfű (vagy 1-1 marék citromfű, menta, és akár bodza)
2-3 citrom (alaposan megmosva,
felkarikázva)
2 liter víz (+ 5-8 liter felfőzésnél)
2-3 kg cukor
5 dkg citromsav
Beáztatom 1-2 napra. Leszűröm, felfőzöm, üvegekbe töltöm és megy a száraz dunsztba. Befőzőautomatában 30/80C fokon tartósítható, utána a szörpös üveg mehet a spájzba.
Hallottam róla, hogy a cukor egy részét lehet karamellizálni, a szörpnek szebb a színe és ízben is kellemes.
Ha szalicil nélkül tesszük el, felbontás után hűtőben kell tárolni és mihamarabb elfogyasztani.
Köhögés-hurut
ellen, köptetőként is használható gyógynövények: lándzsás útifű, mezei kakukkfű,
bíborkasvirág (echinacea), hársfavirág, bodzavirág, zsálya.
Hársfaszörp
7-8 liter víz
3-4 kg cukor, (min 30dk/liter, a többi ízlés szerint)
6-8 mokkáskanál citromsav
3-4 nagy marék hársfavirág, alaposan kimosva az apró kis bogaraktól
Szárított virágból is elkészíthető.
Szívbetegeknek nem ajánlott.
Gyömbér szörp.
Erről nemrég olvastam, idén kiróbálom.
25 dk gyömbér hámozva, lekaparva, szeletelve
1 kg cukor
1 nagy citrom
1-2 l víz
csipet szalicil vagy kávéskanál borkősav
5 percet összefőzni, hogy feloldódjon a cukor, 15-20 percet áll, leszürni, újra főzni a levét.
5 dk cukrot karamellizálni, kis vízzel felönteni, a sziruphoz önteni. Üvegekbe töltve szárazdunsztba tenni.
A cukrot és citromot ízlés szerint tenni.
Lándzsásútifű-szirup, kakukkfű-szirup.
Köhögés csillapítók
Egy üveg aljára ujjnyi vastagon megmosott, 1 cm-es darabokra vágott friss útifűleveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Így rétegezzük az üveget, amíg meg nem telik. Két hétig ablakban, szobahőmérsékleten lefedve, napra téve állni hagyjuk, naponta megrázogatjuk. Ha kész, naponta 1-3 evőkanállal iszunk belőle magában vagy higítva.
Egy üveg aljára ujjnyi vastagon megmosott, 1 cm-es darabokra vágott friss útifűleveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Így rétegezzük az üveget, amíg meg nem telik. Két hétig ablakban, szobahőmérsékleten lefedve, napra téve állni hagyjuk, naponta megrázogatjuk. Ha kész, naponta 1-3 evőkanállal iszunk belőle magában vagy higítva.
Ugyanígy készül kakukkfűből is, de azt hagyjuk legalább 6 hétig érlelni.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
7 megjegyzés:
Szia Kedves!
Ha nem az idén (nem tudom, hogy hozzájutok -e még mentához és citromfűhöz), de jövőre felvettem a listámra! 😄😚
Biztos nagyon finom lett, jó lesz majd elkortyolni, ha jön a kánikula :-)
Üdítő finomság lehet jól lehűtve!
Néhány éve én is főztem mentaszörpöt, így tudom igazolni, hogy tényleg finom! :-) Idén már nem főzök, mert készült többféle szörp, s tapasztalatból tudom, hogy a kezdeti lelkesedést követően mindenki megunja. Igaz, most már Fiam elhordja, így remélhetőleg nem kell kiönteni két év múlva...
A menta hűvősség érzete nagyon üdítően hat :)
En minden evben teszek el, citrom, menta, bodza szörpöt, a csalad imadja!!!
De jó! Mindegyik nagyon finom, ha magad termeled meg a hozzávalót, vagy van hol szabadon leszedni, akkor nem is kerül sokba az elkészítése.
Megjegyzés küldése