Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. május 6., kedd

PALÓC KRUMPLILÁNGOS (LASKA)


Mindenkinek ajánlom kipróbálni, mert biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog! Maradék tört krumpliból is ilyen finom, egyszerű, laktató vacsorát varázsolhatunk asztalunkra. Édes és sós változatban is remekül helyt áll. Régen a sparhelt platniján sütötték ezt a lepénykét.
A krumplilángos emlékeztet az indiai aloo paratha-ra, ami teljes kiőrlésű lisztből készül gheevel, só és víz hozzáadásával, ott a töltelék a főtt, fűszerezett burgonya, ami két vékonyra nyújtott tészta közé kerül. 

Hozzávalók:

krumpli
liszt
  
Elkészítjük a sokoldalú krumplis tésztát: 6 krumplit sózott vízben megfőztem, leszűrtem, összetörtem. Langyosra hűlve utána sóztam, fokozatosan annyi lisztet gyúrtam hozzá, amennyit felvett, tehát ne legyen ragacsos a tészta, hanem rugalmas állagú. Nekem a bő 1/2 kg krumplihoz kb. 150-180g liszt kellett. A mennyisége függ a liszt fajtájától. Szerintem egy kiló krumplihoz számolva 200-300 g lisztet számítsunk.
Rudat formáltam, egyforma kisebb darabokra vágtam. Lisztezett deszkán egyesével vékonyra, kör alakúra nyújtottam és száraz serpenyőben közepestől picit kisebb gázlángon kisütöttem mindkét oldalukat, ugyanúgy, mint a palacsintát, csak zsiradék nélkül. Itt-ott felfújódott, de ez normális jelenség. Sütés közben időnként át kellett törölnöm papírkendővel a serpenyőt, mielőtt a következő lángost beletettem, hogy ne égjen oda a lehulló liszt.

sütés közben

Egy részét lekentem libazsírral, rákentem házi szilvalekvárt és feltekertem, mint a palacsintát.
Másik felét ghí-vel (tisztított vaj, ennek a zsírtartalma 99,6 %, a legjobb az emberi szervezet számára) kentem át és salátával meg maradék grillezett hússal jóízűen elfogyasztottuk. Erről nem érkeztem fotót készíteni.






Laktató, gyorsan elkészül és nagyon finom! Leves mellé is adható kenyér helyett. El tudom képzelni fokhagymával és tejfellel, reszelt sajttal megszórva fogyasztani-, mint a lángost. De zaftos húsok mellé is nagyon finom köretként. Darált dióval és darált mákkal, porcukorral szórva nagyszerű desszertet kreálhatunk. Sült zöldségekkel kínálhatjuk vegáknak vagy könnyű nyári harapnivalónak. 

Hani Izemlékek blogjában írta, hogy Heves megyéből származik és ott nagyon elterjedt a laska készítése. Létezik egy olyan édes változata, amikor a kisült lángost hirtelen megmártják forró vízben, majd megszórják cukros mákkal, feltornyozzák, és palacsintaszerűen feltekerve fogyasztják.

Reformkori konyha gazdája, Petra is lelkesen számolt be Patay: A Tisza-család szakácskönyve  alapján elkészített lángos köretről, amit grillezett csirkemellhez és salátához tálalt. Sikeresen. 
1 kg burgonyához egy tojást, 1 teáskanál sót és 25-28 dkg finomlisztet (amennyit felvesz) ajánlott.

Anikónál (Zsanuária blog) pedig tárkonyos-tejszínes tokányhoz készült. Szerinte frissen sült tepertővel, ropogósra sült hagymakarikákkal és bőven tejfölözve szintén, akár vendégfogadásra is alkalmas. „Nagyon finom köret, sűrű szaftos, tárkonyos, tejszínes húsételekhez, tokányokhoz, pörköltekhez, paprikásokhoz....most csirkepörkölthöz készítettem, csodás volt.....”- írta blogjában.   
                       
Ötlet Muskátli Büfétől innen
pompázik a kertben a nőszirom vagy írisz
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi egyszerűen csak napraforgóolajjal megkenve esszük.
Nagyon finom.
figyelem, hogy a diós kosárka recept mikor kerül fel. Éva

Éva írta...

Nagyon szeretjük, mi krumplilángosnak hívjuk. Van egy vaslap amit a gázra teszek és azon sütöm meg olvasztott zsírral vagy kisült szalonna zsírral szoktam megkenni. Ó de finom tud lenni!

Vicuska írta...

Egyszerű étek is nagyon finom tud lenni :) A kosárkát le szerettem volna fotózni, mert a régebbi megörökítést nem találtam, de ami késik, az nem múlik. Köszönöm a figyelmet :)
Évuska, se szeretnék egy olyan vaslapot, azon a padlizsánt is sütögethetném kedvemre :) Finom és laktató!

Anikó írta...

Kis cukin összefoglaltad ennek a klassz ételnek a lényegét, majdnem mindenhez és mindenhogyan ehető, hát nem univerzális?????
Köszi, hogy megemlítettél:-)))

Vicuska írta...

Köszönöm Anikóm!!! Megtaláltad a tökéletes jelzőt- univerzális. Valóban az :)
Ez csak természetes :)

Hankka írta...

Imádom, anno nagymamám is így készítette és ahogy írod is, a sparhelt lapján sütötte - milyen isteni volt! :) Nálunk a sós változat dívik, és csak úgy önmagában is tökéletes eledel! :)

Muskátli Büfé írta...

Szépséges lett, Vicuska!

Édeskonyha írta...

Hmmm. Ez nagyon tetszik. Feltétlenül megsütöm.

Vicuska írta...

Látom egyre többen gyűlünk a nagy asztal köré krumpllángosozni! :)
Duplán köszönöm, Ági :)

Vicuska írta...

Ugye? Megnyerő, örülök, hogy tetszik
:)

wanna írta...

Tetszik! Vásárokon találkozom vele....

Vicuska írta...

Kóstoltad is? Mivel társították, kínálták?

Gerdi írta...

Krumplis palacsinta:-) Mikor azon tanakodtam, hogyan is készül az igazi krumplis palacsinta, egy olvasó ezt a receptet írta le nekem. Én pedig azóta sem készítettem el... Így, szárazon sütve különösen tetszik.

Gabriella konyhája írta...

Imádom a krumpli lángost, illetve nem csak én, hanem az egész családom! ...és képzeld, pont így készítjük mi is. Nagyon finom!! :P

Gabriella konyhája írta...

Ja és nagyon szép az íriszed, olyan szép színe van. Anyukámnak is rengeteg féle színben pompázik az udvarán, de ilyen színben pont nincs neki...

Vicuska írta...

Gerdi, a gyerekekkel hozd össze vacsorára a családnak, jó közös program :)

Vicuska írta...

Gabriella, olyan jó érzés, hogy ugyanazokért a dolgokért rajongunk :) Az íriszt juttasd eszembe ősszel, szívesen adok belőle Édesanyádnak, a részleteket megbeszéljük!