Isteni finom, zaftos, ízletes ünnepi vacsora-
bármikorra. Bár időigényes étel, de
nagyon egyszerű elkészíteni és biztos siker!!!
Ahogyan készítettem:
egy nagyobb csontos, bőrös csülök
3 fej nagy vöröshagyma
1 fejnyi fokhagymacikk
2-3 babérlevél
szemes bors ízlés szerint
sertés zsír
kevés só
A sütéshez szükséges még:
4-5 fej hagyma négybe vágva
1-2 fej fokhagyma cikkei
só
bors
1 doboz kacsamáj és kacsazsír (nálam kimaradtak)
Párolt lilakáposzta:
2 kis fej lilakáposzta szálasra vágva
2 fej hagyma
olaj
1 tk só
1 teáskanál darált köménymag
Először elkészítettem a dinsztelt
káposztát. A cukrot egy mély vastag aljú vasedényben napraforgó olajon karamellizáltam,
rádobtam a köménymagot, a szálasra vágott hagymát, megsóztam, valamennyit így
sütöttem és felöntöttem a vízzel és ecettel. Le se fedve kisebb lángon puhára
pároltam. Nekem el is főtte a levét, akkor lekapcsoltam alatta a tüzet.
Megkóstoltam, még egy kis köményt adtam hozzá. Aztán újra és újra megkóstoltam,
de csak azért, mert már így egymagában is nagyon finom volt!!! Kénytelen voltam eltenni
szem elől, hogy még maradjon a sült csülök mellé is :D Anikó, ez tökéletes recept!
Elektromos kuktában a fűszerekkel készre pároltam a csülköt
kevés vízben, 2x félóra alatt. Egyszerre fél óra főzési idő állítható be, kb 40 %-al rövidebb az elkészítési idő benne.
Miután félig kihűlt, a füstölt húst leszedegettem a csontról,
a felét eltettem a korhelyleveshez.
Egy nagyobb, mélyebb tespsit kizsíroztam, a közepére
helyeztem a bőrös részén beirdalt csülköt, körberaktam a negyedelt és még félbevágott
krumpliszeletekkel, sóztam, borsoztam, rászórtam a hagymát, a fokhagyma
cikkeket. A visszamaradt füstölt léből öntöttem alá keveset és betoltam a 180C fokra előmelegített
sütőbe, légkeverésre- kb. 40 percre. A csülköt párszor meglocsoltam a lével,
egyszer megfordítottam.
Már az illata is elvarázsolt!
Méltó étek az ünnepi asztalra! Laktató és finom!
Másnap megismételtük az élvezetét, de akkor már kicsontoztam
a megmaradt csülköt, kisebb darabokra vágtam. Másnapra talán fokozottabban
finom volt, mert tökéletesen összeértek az ízek.
Recept Anikótól (Zsanuária).
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
4 megjegyzés:
Jaj de guszta, szinte érzem az illatát :-) Nagyon szépen tálaltad!
Nálunk is volt lilaláposzta, malachússal :-)
Köszi, Katalin, ez az étel tényleg illik a szilveszteri asztalra. De szerintem, bármilyen alkalomból elfogyasztanám, olyan finom :)
Vicuska, nagyon büszke vagyok, hogy az én receptemet választottad és ízlett is nagyon, mi annyira szeretjük, hogy a szilveszter éjjen kívül máskor is szoktam készíteni, úgy kb. még kétszer egy évben, tényleg jó kaja, kitűnő és kiadós vendégváró ebéd/vacsora is egyben:-)))Szóval nagyon örülök, puszi:-)))
Nálunk is bevonul az "érdemes, sőt kötelező gyakrabban elkészíteni" kategóriába! :)
Én is örülök a választásnak és annak, hogy mindketten pozitív élményt kaptunk általa, puszillak Anikó :)
Megjegyzés küldése