Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2017. február 19., vasárnap

SÜTŐBEN SÜLT OLDALAS FOKHAGYMÁVAL TŰZDELVE, HAGYMÁS TÖRT KRUMPLIVAL


Gasztropajtira emlékezünk- Blogkostoló külön fordulóján.

Blogkostoló játék keretein belül a 31. háziasszony MártiÚgy gondolta, hogy méltón emlékezzünk meg nemrég elhunyt bloggertásunkra, sokunk kedvencére, gasztropajtira, teljes nevén Hajdú István Lászlóra. Örömmel veszek részt benne!


Jóízű, vidám, lebilincselően könnyed stílussal írta le nemcsak az általa készített ételeket és
felesége nagyszerű süteményeit, de életük egy-egy mozzanatát is, mindezt egészséges humorral, bár Ő nem volt egészséges. Próbálta jobbá (lásd- bejegyzései, jó tanácsai a fotózásról) és finomabbá tenni a világot. Őt olvasva azt érezte az ember, hogy a családjához tartozó kedves ismerős, annyira bensőségesek az elbeszélései. Ezeket a kincseket ránk hagyta, megörökített blogjában. Olvassátok olyan szeretettel, amilyennel gasztropajti lejegyezte, kipróbált ételeit, süteményeit készítsétek el, nem fogtok benne csalódni!

Csak az hal meg, akit elfelejtenek és akkor majd mind szegényebbek leszünk, valamivel, ami pótolhatatlan. Hát tegyünk ellene, emlékezzünk!

Az én választásom a kedvencemre esett, a fokhagymás oldalasra, amit gasztropajti előző napi pácolás után sütőben sütött meg fólia alatt. Az általa készített darabosan tört krumpli a hús mellett kisült hagymával egyszerűen kiváló. Szívből ajánlom elkészíteni, nem eltérve a leírástól, mert tökéletes ízharmónia a végeredmény. Az eredeti receptet adom közre. Zárójelben írom le az apró változtatásaimat. A fotók sajátjaim.
Még kiegészítésképpen leírom, hogy ez az étel ünnepi ételként megállja a helyét. A fokhagymát mindig a hús mellé adtam, bőséges mennyiségben, mert szeretem az ízét. Nem jutott eszembe megtűzdelni vele az oldalast, mint ahogy gasztropajti ajánlja, pedig így sokkal intenzívebb az íze és ráadásul, mint tudjuk, a fokhagyma gerezdek gyorsan képesek megégni, a hús belsejében krémessé válik, egészben marad- egyszóval mennyei!

Sült oldalas hagymás tört krumplival.


 „Hozzávalók:

1 kg oldalas (én felvágtam, nem egyben sütöttem, hogy meg tudjon pirulni),
3 fej vöröshagyma (3 nagy fej hagymám volt),
10 - 12  gerezd fokhagyma,
2 kanál sertészsír (imádom a pecsenyezsírt, ezért én 3 bő fakanállal raktam),
1 kanál étolaj (a páchoz),
1,5 kg krumpli,
2 kanál tejföl,
kevés tej,
só, 
őrölt bors, 
kakukkfű.

A hagymát felkarikázzuk (én félkarikára vágtam a nagysága miatt), az oldalast megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hűtőbe tesszük. 


Másnap a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág kakukkfűvel együtt sütőben 45 - 60 percig sütjük. (180C fokon sütöttem 50-55 percet fólia alatt, még 15 percet pirítottam fólia nélkül)



Közben a meghámozott és felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A sült zsír, amivel ízesíteni fogjuk- sós!
Mikor a krumpli megfőtt, enyhén összetörjük, (nem krumplipürét készítünk!) a megpuhult hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta).

Az oldalast tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén. (Én a kisült oldalas mellől kihalásztam a kakukkfű ágakat)
A hagymás tört krumplival tálaljuk. Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is csorgassuk meg. (A húst kiszedtem egy edénybe, a hagymát átraktam a krumpliba, ezzel együtt kissé áttörtem. Tálaláskor a tört krumplira kanalaztam a pecsenyezsírból 1-2 evőkanálnyit, a többit eltettem későbbi felhasználásra, kenyérre kenni.)
A megmaradt fűszeres zsír kitűnő reggeli, vacsora friss kenyérre kenve lila hagyma karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.


Bejegyezte: István László Hajdú”

Házi savanyúságaimat kínáltam mellé- ecetes uborka, ecetes paradicsom natúr ízben, káposztával töltött almapaprika (rotunda) és reszelt céklasaláta.
Jó étvágyat!


Alapvető fizikai törvény, hogy az energia nem vész el, csak átalakul. Ő is velünk van, velünk marad írásaiban. Nyugodj békében Gasztropajti barátunk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Szép, szomorú gondolatok és egy csodás választás....

Vicuska írta...

Köszönöm.

marisz57 írta...

Szépen emlékezel Gasztropajtira, és finom ételt választottál a blogjáról. Holnap én is oldalast sütök. :)