Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
FEHÉR HABOS RIBIZLIS SÜTEMÉNY
Évtizedek óta nagy kedvencem ez a gyönyörű, mutatós, édes-savanyú, pikáns, nagyon finom sütemény! Most vettem csak észre, hogy még nem került fel a blogomra :) A recept Anyukámtól származik. Ő Irénke nénitől- anyai nagyapám testvérétől kapta Besztercebányáról régen. Nagyon egyszerű elkészíteni, olyan harmónia van benne- a savanykás piros ribizli íze keveredik az édes ropogós habbal. Számomra ez a sütemény külsőleg (vizuálisan) és belsőleg (mint ízvilág) is tökéletes!
30x40-es tepsi
5 tojás sárgája
180 g cukor
250 g margarin
350 g liszt
2,5 evőkanál tej
½ kg piros ribizli
A HABHOZ:
5 tojás fehérje
300 g cukor
Előkészítjük a hozzávalókat. Egy nagyobb tálban alaposan kikeverjük a tojás sárgáját a cukorral és a tejjel, hozzáadjuk a puha margarint, melyet korábban kiveszünk a hűtőből, és a lisztet. Jól kidolgozzuk és táblán vékonyra nyújtjuk.
A tepsibe sütőpapírt terítünk, de ha éppen nem akad otthon, ne veszítsük el a fejünket, egyszerűen kenjük ki margarinnal a tepsinket és lazán hintsük meg liszttel. A felesleges lisztet szórjuk ki. Kézzel, tenyérrel is elegyengethetjük a vékony tésztát a tepsi méretére (én így tettem) és 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Elősütjük 180 C fokon 20 percig.
Ez alatt az idő alatt a tojásfehérjét félig habbá verjük, beleöntögetjük közben a fele mennyiségű cukrot folyamatosan tovább mixerelve, majd a megmaradt részt is lassan beleszórva- kemény habbá verjük, amit vízgőz fölött (forró vízbe állítva az edényt) folytatunk. Nekem van egy duplafenekű tejforraló fazekam, aminek az aljába vizet kell önteni egy erre a célra képzett résbe, amin aztán felforrás után a gőz sípolva kiszökell. A folyamat kb. 15-20 percig tart, amíg fényes, kemény, masszív állagot kap a hab.
Azért kell vízfürdőben vagy gőz fölött felverni a habot, hogy a nyers tojásfehérje hőkezelést kapjon és tartósan megtartsa a formáját és állagát, levegővel telítve, miközben a hófehér felhőben milliónyi apró hólyagocska képződik (könnyebb és magasabb lesz).
2013-as kiegészítés- a cukorral felvert tojásfehérjét mikrózható edénybe halmozom és beteszem 3-4x 1 percre a mikrohullámú sütőbe. Közben az ujjammal ellenőrzöm, milyen az állaga. Tulajdonképpen átgőzölöm a tojáshabot macera nélkül. Egyszer kipróbáltam, mert így készítem a habot a madártejhez- bevált. Azóta csak így csinálom!!!
A még forró, kisült tésztára rászórjuk a mosolygó ribizli szemeket (lehet fagyasztott ribizlit használni, de előtte sűrű szűrőn lecsepegtetjük alaposan).
Óvatosan szétosztva rákanalazzuk a habot és 140-150 C fokú sütőben ropogósra szárítjuk, nálam ez kb 25 perc. Ezt is kézzel szoktam ellenőrizni, megtapintva, hogy megfelelően roppanós legyen a teteje. Ahhoz, hogy hófehér maradjon a hab, ilyen kisebb hőmérsékleten süssük, ha enyhén barna színt szeretnénk kapni, akkor emeljük picit a hőt a sütőben.
Facebookon is követhetőek, olvashatóak a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
Isteni finom ez a kuglóf, kezdők is bátran belevághatnak, mert garantáltan sikerük lesz vele. Könnyen kezelhető, puha (a héja is), fo...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Ezt a süteményt először 2013-ban karácsonykor fogyasztottuk szüleimnél. Nagyon finom ám!!! Azóta évente több alkalommal sütöm. 1-2 hétte...
-
Szlovák eredetű krémes sütemény PISKÓTA: 6 tojás sárgája 15 ek. hideg víz 450 g cukor 300 g liszt ¾ zacskó sütőpor 150 g darált...
-
Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az a legfinomabb cékla, amelyik kisebb, gömbölyű, bordó a színe és vékony a héja. Megfőzhetjük vízbe...
-
Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős v...
-
fél kiló atlanti hering 3 nagy fej vöröshagyma egész bors 1-2 babérlevél cukor pici só ecet (az arány kb. 1/3 rész ecet + 2/3 rész v...
36 megjegyzés:
Mit össze nem kerestem ezt a receptet...Anyukám sütött mindig ilyet..Máris elvittem! Annyira guszta!
Nálunk is anyukám sütött ilyet, ha nem tévedek, a receptet az anno Csehszlovákiában élő rokonoktól kaptuk, finom emlékek :)
Nagyon finom lehet! :)
Annak, aki kedveli az édes-savanyú ízkombinációt, no és persze a ribizlit, tökéletes!!!
Hát én kedvelem a ribizlit igencsak, meg az édes-savanyú ízkombinációt is:) Isteni recept, csak egy probléma van, nem igen lehet itt ribizlit kapni, saját bokrom meg nincs. De szerintem már nincs is szezonja, vagy otthon még van ribizli? Gondolom fagyasztott gyümölcs nem igazán jó bele.
Említettem, hogy lehet fagyasztottat használni, ilyenkor már a mélyhűtőből veszem ki én is, hagyom alaposan lecsöpögni a kiolvadt lét és úgy használom. Teljesértékű!
Nagyon finom,és valóban mutatós is egyben, szeretem. :))
Hű, de szuper! Biztosan nem tudnék megállni egy két szeletnél. ;D
Ugye, hogy lehet szeretni? :) Egy-két szeletnél én sem tudok megállni ;)
Érdekes recept, "hangyányit" bonyolult a "habos rész" :), én a Pavlovámnál, meg az "Almás habos"-nál, meg minden habosnál ezt a vízgőzös módszert nem alkalmaztam még soha, sőt nem is hallottam még róla :))), de azért mindig jó lett a hab.
Csak azért látod annak, mert nem próbáltad- a legtöbb "habos" receptnél vízgőz nélkül készítheted- itt ezzel a módszerrel nem esik össze, nem lágyul el a lédús gyümölcstől. Próbáld ki egyszer!:)
Ribizli habbal, csak fincsi lehet!!
Szeretem a savanykás desszerteket. Ez a ribizlis remekül hangzik!
Fincsi! Nálam is nyerőek a savanykás desszertek :)
Ez nagyon jól néz ki! Biztos, hogy kipróbálom :)
És biztos, hogy tetszeni fog! :)
Koszonom a kedves kommentet a blogomon, csak most vettem eszre hogy blogod van, es maris vissza kovettelek.
Nalunk itt Floridaban ribizlit meg elsem lehet kepzelni hogy kaphatnank.
Imadom a habos sutemenyt, de meg ribizlivel semmifele sutemeny nem ettem. Finom savanykas lehet!
Én köszönöm, Elisabeth :) Szomorúan olvasom, hogy nem kapható nálatok ribizli, pedig manapság nincs olyan gyümölcs a Földön, amit ne szállítanának el bármelyik pontjára. Eddig így gondoltam... Ha van bármilyen bogyós, de mindenképpen savanykás gyümölcs a kínálatban, akkor próbáld ki ezt a habos süteményt, szerintem megéri tenni egy kísérletet! :)
Imááááááádom!:-)
Nelli, akkor kettőnknek elég is lenne talán egy nagy tepsivel :D
Úristen micsoda költemény,csak csorog a nyálam!!!!
:D irodalmi díjat érdemelne, tényleg, mert költészeti termék! ... meglepetés e költemény csecse becse: ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam...
Hűű ez nekem is bejön! Nagyon szeretem a savanyú-édes párost. Ahogy az a jó cukorfelhő belevezet a piros kis szemekbe...hm...hm..)))
Ha megsütöd és megkóstolod, örök szerelem lesz a nagyon szeretemből! Csak super lativusokban lehet róla beszélni! :)
Beszereztem a fagyasztott gyümit hozzá, mivel már nincs piros bogyós friss, szerintem ebből is fini lesz. :-)
Nelli, örülök, hogy beszerezted a hozzávalót- ne felejtsd el jól lecsepegtetni egy szűrőben :)
A ribizli az egyik kedvencem :: Nagyon tetszik :)
A piros ribizli a színek hangulatát, a koloritást biztosítja, kontrasztban a fehér habbal- van egy adag még a fagyasztóban, arra vár, hogy ebben a süti formájában újra éledjen, mint a tőzmadár :)
Köszönöm a tippet, elkészült és már majdnem el is fogyott! :))) Tényleg nagyon finom süti, csak remélhetem, hogy van még ribizli a fagyasztóban, hátha meg tudom sütni még egyszer szezon előtt. :D
Örülök annak, hogy Nektek is ízlett!!! :) Én már nagyon várom a ribizli-szezont, hogy süthessem a kedvencemet!
Szia,
Olyat szeretnék kérdezni, hogy hányszor hány cm-es tepsiben sütötted?
Köszönettel:
Réka
Szia Réka :) 30x40-es tepsiben szoktam sütni.
Köszönöm a gyors választ!
Akkor kb. jó méretűben csináltam. :)
Nagyon finom lett, köszönjük a receptet! A férjem azt mondta, hogy mostantól ez a kedvenc sütije. :)
Reméltem is, hogy ízleni fog :)
Az jó ha kicsit ragad a tészta..?? Vagy akkor még kell hozzá liszt?! Minden hozzávalót összedolgoztam.. De ez a massza nyújthatatlan.. Még.. Kézzel belenyomkodom a tepsibe.. Szerinted?! Elrintittam valamit?
Kedves Zsófi! Fura anomália, de nekem most adta ki az üzenetet az oldal, egy év távlatából. Szerintem lisztfüggő lehet, nyugodtan adható kevéske liszt hozzá, de ettől függetlenül a tészta állaga nem kemény, inkább kicsit lágyabb. Hűtőbe téve keményedik, nyújthatóbb lesz. Kézzel, vagy sütőpapírt (esetleg folpackot) ráterítve egyszerűen belenyomkodható a tepsibe. Remélem, finom lett a sütid!
Megjegyzés küldése