Keress egy receptre, vagy összetevőre

SÁRGARÉPÁS-SAJTOS HÚSTEKERCSEK


Sertéscomb szeletek
trappista sajt
sárgarépa
petrezselyemzöld
só, bors, fűszerek

A hozzávalók mennyiségtől függőek... A hússzeleteket kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, megszórtam hmeli-szuneli fűszerkeverékkel. Hosszabb csíkokra vágtam a sajtot, lereszeltem a sárgarépát, előkészítettem a mélyhűtőből a z apróra vágott, lefagyasztott petrezselyemzöldjét.


Minden szeletre raktam belőlük és feltekertem.


Egymás mellé helyeztem szorosan egy kerámia tepsiben keresztbe sorakoztatva őket.


1 evőkanál tejfölt elkevertem egy evőkanálnyi adzsikával (lehet ketchuppal) vagy kevés chili paprikával azok számára, akik szeretik és jól bírják a csípős ízeket.
Lekentem a hústekercsek tetejét a fenti keverékkel és előmelegített sütőben 180˚C-on előbb fólia alatt, majd anélkül kb. 40 perc alatt készre sütöttem.

Ha csirkemellből készítik, akkor elég 30 perc sütési idő. Kihűlt állapotban, frissen szeleteljük karikákra.
Zöldségekkel, garnírunggal és salátákhoz kiváló és mutatós töltött hús.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KAKASTARÉJ DIÓVAL ÉS MARCIPÁNNAL TÖLTVE


Elkészítettem ezt a nagyon egyszerű és rendkívül finom sütit TücsökBogár konyhájából, ezer köszönet a csodás receptért!!!

Tészta hozzávalói:

0,5 dl tej
20 g élesztő
5 dkg cukor (bő 2 ek.)
250 g liszt
1 db tojás

Töltelék:

200 g dió
100 g marcipán
50 g méz
1 db tojás
0,5 dl tej

A lisztet egy mélyebb tálba átszitáltam, hogy levegősebb legyen. A közepében kialakítottam egy mélyedést, amiben lazán összekevertem a cukrot a langyos tejjel és a belemorzsolt élesztővel. Miután felfutott az élesztő, hozzákevertem a többi hozzávalóval és sima tésztává gyúrtam. Tiszta konyhakendővel letakarva 30 percig pihentettem.
A diót ledaráltam, a marcipánt fél cm-es kockákra vágtam. Összekevertem a többi hozzávalóval.
Átgyúrtam újra tésztát, majd újabb 30 percig sziesztázni félre tettem :)

Kb. 30X40 cm-es téglalappá nyújtottam és 9 felé vágtam pizza-szeletelővel. rákentem a tölteléket és feltekertem.

Bevagdostam 5X, ügyelve arra, hogy ne vágjam át a tekercset, először feleztem, aztán a két fél részbe még 2-2 bevágást készítettem. Sütőlemezre és sütőpapírra helyeztem félkör alakúra formázva a tésztát, kialakítva a kakastaréjt.

Kelesztés nélkül 180C˚-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

 vicuska13.blogspot.hu

VANÍLIÁS- TOJÁSOS KRÉMSODÓ FEHÉR HABOS FELHŐSZIGETEKKEL vagyis MADÁRTEJ MIKRÓBAN


vagyis madártej

Ez a legjobb és legfinomabb dolog, ami a tojással történhet!!!
A cukrot mindenki adagolja ízlése szerint, ki hogyan szereti.

A magyar kulináris könyvekben 1711-től fellelhető a leírása. Nagyszerű, méltán népszerű desszert és egyszerű az elkészítése. A franciák és az angolok úszó szigetnek hívják (floating island), a spanyolok Isla Flotante néven emlegetik, a németeknél pedig Vogelmilch-ként ismerik. Leírást találtam arról, hogy ógörög nyelvű leírásban is említve van és latinban is ~ gallinarum lac, ορνίθων γάλα (ornithón gala)!

Én meg azt hittem, hogy ez egy magyar eredetű desszert… De hogy isteni finom, azzal gondolom, mindenki egyetért!

Sodó:
1-1,5 l tej
4 tojássárgája
8 ek. cukor
4 csomag vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
1 vaníliás puding
2-3 evőkanál liszt, ha sűrűbb sodót szeretnénk

Habgaluskák- fehér felhők:
4 tojásfehérjéhez 1-3 ek. cukor
csipet só

Egy nagyobb edényben felfőzzük a tejet. Ahhoz, hogy ne kapjon le a fazék alja, használat előtt hideg vízzel kiöblítjük. A tojás sárgákat mixerrel simára-habosra verjük a cukorral majd a liszttel. Mai egyszerűsítéssel a liszt helyett használhatunk sűrítéshez vanília pudingot. A vaníliás cukrot a főzés végén adjuk hozzá, a vanília rúd belsejét kaparjuk bele még a főzés elején.
Levesszük a tűzről és folyamatosan, állandóan kevergetve, beleöntjük a masszát a forró tejbe. Sűrűsödésig főzzük. Hagyjuk kihűlni, időről időre átkeverve ezt az angol krémet.
A liszt kiváltható több tojással!

Habgaluskák: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Régebben forró vízben (tejben) főztem ki a púpos evőkanálnyi galuskákat minden oldalról 2-2 percig kis lángon, megfordítva és szűrőkanállal kiemelve.


2 éve találkoztam egy nagyszerű ötlettel- mikrohullámú sütőben is megoldható sokkal egyszerűbben. Semmi macera és gyorsan elkészül. A mikróba helyezett habot teljes kapacitással ½-1 percre (1-3 perc) berakom, persze ez mikrótól függő idő, ha szükséges, még egy picit rákapcsolok. Vigyázni kell, mert ha túlsül, akkor gumis állagúvá alakul! A saját gőzétől gyönyörűen megemelkedik a hab a szemünk láttára. A struktúrája tökéletesebb, mint a hagyományosan készültté! Utána vagy felkockázom, vagy evőkanállal kiszaggatom a sodó tetejére, úszó szigetekként. Behűtve szervírozzuk.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GYORSAN KÉSZÜLŐ TIRAMISU GOLYÓK


Eredete: Príma Konyha Magazin

Nagyon sok helyen találkoztam ezzel a recepttel az internet világában, sokak fantáziáját megragadta ez az egyszerű, gyors, mérsékelten édes finomság (ízlés szerint édesebbé tehető).

250 g mascarpone
300 g darált keksz
2-4-6 ek. porcukor, ízlés szerint
4-6 ek erős KV (vagy 4 tk nescafe kevés forró vízben oldva)
rumaroma
alkoholos vagy rumos magmentes meggyszemek a közepébe :)

cukor nélküli kakaópor- beleforgatni

Háziasszonyok megmentője ez a recept azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, csak a mascarponeról kell gondoskodni és beszerezni pár csomag kekszet- és akár 10 perc múlva már guríthatjuk is le a torkunkon a labdákat… Otthonunkba hirtelen bejelentkező- beeső vendégek fogadására is kiváló. Nem utolsósorban előnye még az is, hogy nem kell begyújtani az édesség elkészítéséhez a sütőt.
Összekeverjük, összeállítjuk a hozzávalókat és vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk, kakaóporban meghengergetjük, és tálalásig hűtőszekrénybe rejtjük.

Megjegyzés: Legyetek óvatosak, mert nagyon gyorsan elfogy!
Nekem kb. 30 darab lett ebből az adagból.

Mascarpone helyett használtam már tejszínes krémsajtot vajjal kikeverve, úgy is jó volt.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők