Ennek a süteménynek az a története, hogy a múlt század végén, 1998 havas decemberében a fodrászom megkínált egy nagyon finom, mutatós, „Gazdag sütemény nevű” íz-bombával. Lejegyeztem szépülés közben a receptet, és mostanáig elfelejtkeztem róla. Egyik szakácskönyvemben találtam meg a lefirkantott receptet.
A gasztroblogok világában rengeteg helyen végig futott a „Csíkos krémes” sütemény, mutatva népszerűségét. A Príma Konyha nevű újságban is megjelent, sőt könyvben is szerepelt már. Megsütöttem, méltán lett népszerű. A két recept valamelyest eltér egymástól, de mégis szinte majdnem ugyanaz. Ezért mindkettőt leírom. Kezdem az általam elkészítettel és folytatom az általam anno csak megkóstolttal. Hamarosan az utóbbira is sort kerítek :)
Először is elkészítjük a krémet, hogy amíg a lapok sülnek, addig töltésre készen álljon a krém:
8 dl tej
8 evőkanál búzadara (gríz)
20 dk margarin vagy vaj
20 dk porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
só
A tejet a sóval felforraljuk, állandó keverés közben beleöntjük a grízt és kis lángon készre főzzük. Kihűtjük. A vajat a porcukorral és a vaníliással habosra keverjük. Elegyítjük a kihűlt tejbegrízzel, habosra keverjük.
Megjegyzés- soha nem várom meg a gríz tejbe keverése előtt, hogy felforrjon a tej, amikor már meleg, akkor kezdem állandó keverés közben sugárban beleszórni- így soha nem lesz csomós.
A sütőt előmelegítjük 175-180 C fokra. Egymás után 3 lapot sütünk ki. 3 sütőpapírt készítettem ki, amikor kisült a lap, papírral együtt borítottam át egy tálcára és lehúztam róla a papírt. Tepsim mérete: 25x30 cm, de magasabb lap eléréséhez elég a 20x25 cm is.
I.lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda
só
5 evőkanál darált mák
II. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda
só
5 evőkanál darált dió
III. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda
só
3 evőkanál holland kakaó
A hozzávalókat összekeverjük, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett. A lapokat kisméretű tepsiben sütőpapírra simítva 15 perc alatt kisütjük. Amíg sül az egyik, addig össze tudjuk állítani a következőt. Hogy a lapok közepe ne emelkedjen fel (ha nem süt egyenletesen a sütő), rakjunk mellé egy edényben vizet.
Összeállítjuk a süteményt. Kakaós, diós, mákos lap sorrendben raktam össze. A kakaóssal a közepén talán jobban mutat :) A tetejét vékony réteg krémmel kenjük le és megszórjuk dióval vagy tortadarával, de csokimázat is kenhetünk a felső lapra. Megpörköltem darabos diót egy vastagabb falú lábasban és megszórtam 2-3 evőkanál kristálycukorral, hagytam karamellizálódni. Ezzel szórtam meg- szép is, finom is lett :)
Nekem picit tömörnek tűntek a lapok, de ha a régi (fodrászos) receptet veszem figyelembe, akkor már látom, hogy a szalalkáli pont megoldja ezt a hiányosságot. A laphoz használt diót is pörkölni fogom legközelebb, markánsabb ízű lesz. Hogy kevésbé legyen száraz a sütink, úgy gondolom, érdemes átitatni (meglocsolgatni) például citromos sziruppal: 20 ml víz + 60 g cukor + 1 citrom leve- 3-4 percet főzni, vagy ha porcukrot használunk, keverni, amíg feloldódik a cukor. Jó lehet hozzá a tejfeles krém is- tejfelt szűrőben vásznon keresztül lecsepegtetni a savójától és porcukorral habosra keverni. Nagyon finom!
GAZDAG SÜTEMÉNY 1998-BÓL
Esküvőre készült
60 dk cukor
3 tojás
60 dk liszt
6 dl aludttej
3 kávéskanál szalalkáli (tejben felfuttatott)
3 kávéskanál pezsgő (ecetben felfuttatva)
3 evőkanál olaj
Háromfelé osztani, külön lapokban sütni.
1.lap + 6 evőkanál mák
2. lap + apróra vágott pirított dió vagy tortadara
3.lap + 2 evőkanál kakaó
Jól zsírozott tepsiben sütni.
A krém 3 vaníliás- vagy tejszínes puding megfőzve 9 dl tejben és kihűlve összekeverve 25
Tetejére krém kerül, vagy csokimáz vagy kókuszreszelék.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Először is elkészítjük a krémet, hogy amíg a lapok sülnek, addig töltésre készen álljon a krém:
8 dl tej
8 evőkanál búzadara (gríz)
20 dk margarin vagy vaj
20 dk porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
só
A tejet a sóval felforraljuk, állandó keverés közben beleöntjük a grízt és kis lángon készre főzzük. Kihűtjük. A vajat a porcukorral és a vaníliással habosra keverjük. Elegyítjük a kihűlt tejbegrízzel, habosra keverjük.
Megjegyzés- soha nem várom meg a gríz tejbe keverése előtt, hogy felforrjon a tej, amikor már meleg, akkor kezdem állandó keverés közben sugárban beleszórni- így soha nem lesz csomós.
A sütőt előmelegítjük 175-180 C fokra. Egymás után 3 lapot sütünk ki. 3 sütőpapírt készítettem ki, amikor kisült a lap, papírral együtt borítottam át egy tálcára és lehúztam róla a papírt. Tepsim mérete: 25x30 cm, de magasabb lap eléréséhez elég a 20x25 cm is.
I.lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda
só
5 evőkanál darált mák
II. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda
só
5 evőkanál darált dió
III. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda
só
3 evőkanál holland kakaó
A hozzávalókat összekeverjük, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett. A lapokat kisméretű tepsiben sütőpapírra simítva 15 perc alatt kisütjük. Amíg sül az egyik, addig össze tudjuk állítani a következőt. Hogy a lapok közepe ne emelkedjen fel (ha nem süt egyenletesen a sütő), rakjunk mellé egy edényben vizet.
Összeállítjuk a süteményt. Kakaós, diós, mákos lap sorrendben raktam össze. A kakaóssal a közepén talán jobban mutat :) A tetejét vékony réteg krémmel kenjük le és megszórjuk dióval vagy tortadarával, de csokimázat is kenhetünk a felső lapra. Megpörköltem darabos diót egy vastagabb falú lábasban és megszórtam 2-3 evőkanál kristálycukorral, hagytam karamellizálódni. Ezzel szórtam meg- szép is, finom is lett :)
Nekem picit tömörnek tűntek a lapok, de ha a régi (fodrászos) receptet veszem figyelembe, akkor már látom, hogy a szalalkáli pont megoldja ezt a hiányosságot. A laphoz használt diót is pörkölni fogom legközelebb, markánsabb ízű lesz. Hogy kevésbé legyen száraz a sütink, úgy gondolom, érdemes átitatni (meglocsolgatni) például citromos sziruppal: 20 ml víz + 60 g cukor + 1 citrom leve- 3-4 percet főzni, vagy ha porcukrot használunk, keverni, amíg feloldódik a cukor. Jó lehet hozzá a tejfeles krém is- tejfelt szűrőben vásznon keresztül lecsepegtetni a savójától és porcukorral habosra keverni. Nagyon finom!
GAZDAG SÜTEMÉNY 1998-BÓL
Esküvőre készült
60 dk cukor
3 tojás
60 dk liszt
6 dl aludttej
3 kávéskanál szalalkáli (tejben felfuttatott)
3 kávéskanál pezsgő (ecetben felfuttatva)
3 evőkanál olaj
Háromfelé osztani, külön lapokban sütni.
1.lap + 6 evőkanál mák
2. lap + apróra vágott pirított dió vagy tortadara
3.lap + 2 evőkanál kakaó
Jól zsírozott tepsiben sütni.
A krém 3 vaníliás- vagy tejszínes puding megfőzve 9 dl tejben és kihűlve összekeverve 25
dk vaj (vagy margarin) + 25 dk porcukor keverékével.
Tetejére krém kerül, vagy csokimáz vagy kókuszreszelék.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
20 megjegyzés:
Nagyon, nagyon guszta!!! Gyönyörűséges ez a krémes sütemény, eltudom képzelni milyen finom. Legszívesebben most rögtön megsütném.:)
Hát igen, könnyen elcsábítja az embert! :)
Én elsőként a Príma Konyhában találkoztam vele, be is van jelölve, de soha nem sütöttem.
Nagyon mutatós sütike, s nem kevésbé lehet finom. Csak sort kerítek már rá...
Upsz :D első olvasatban sÖrt olvastam, azt hittem bátorságot szeretnél meríteni a kerítésével! Ismerve ízlésedet- tetszene! Ha időd engedi, vágj bele!
Csoda finom lehet, elsőre az orchidea szelet ugrott be róla amit a minap olvastam az egyik szakácskönyvemben, de aztán láttam, hogy ez más. Már terveztem, hogy elkészítem, látványra nagyon hasonló. Nem csodálom, hogy a szépülés mellett lejegyezted, én is nagyon szívesen megkóstolnám! :)
Ez ám a sütemény!!! Asszem fodrászt kellene cserélnem...
Annyira látványos sütemény, gondolom isteni finom! Már régóta tervezem, de még nem sütöttem meg...Egy szeleteke de jól esne...
Nagyon szép lett a sütid, de gondolom jól meg is dolgoztál érte :)
A terítőd is nagyon tetszik, Te hímezted?
Valóban nagyon mutatós! én most hallok először róla, és nagyon tetszik!
Szia Vicuska, nagyon guszta! Lehet kipróbálom, habár én félek az ilyen külön lapok sütése akciótól:) A tepsid mekkora, lemérnéd nekem kérlek? Mert itt Görögországban nagyobbak a tepsik és már nem emlékszem egy otthoni kisebb tepsi kb. milyen. Köszi!
Vicuska, ez nagyon guszta!:) Ennek most nem tudnék ellenállni:)
Nagyon guszta ez a sütemény, hasonlót már ettem. Eléggé aprólékos az elkészítése de megéri a fáradtságot mert nagyon mutatós és finom!
Jó nagy munka egy ilyen süti elkészítése, de igazén szép és biztos finom is ! Nagy mester vagy!
Vicuska!
Nagyon finom süti lehet,látszik,de nagyon macerás ahogy elnézem!!!De Neked biztos könnyen mennek ezek a sütések,gondolom játszva készíted!!Na látod Te vagy Őstehetség!!! Nem én!!!:):):)
Úgy látom elszállt a legutóbbi beírásom! Lányok, köszönöm mindenkinek a hozzászólást :) Ágni kérdésére válaszolva- beírtam a receptbe a tepsi méretét.
Annyira nem bonyolult az elkészítése, nem is macerás, csak bele kell vágni. Gyorsan halad vele az ember.
Mellissina2- 1:1 :D
Katalin, a terítő egy Kárpátaljáról származó híres hagyományos beregi szőttes, tulajdonképpen egy falvédő, amit egy általam festett tájképért kaptam cserébe. Nagyon szeretem.
Milyen mutatós!!
azt mondja a párom, ez jól néz ki, tehát hamarosan kipróbálom ezt a sütit!
Köszi, Anazar, m.k.! :) A párodnak jó az ízlése!
Ez tényleg egy gazda sütemény...elég hosszu recept, és a lapok valam álom finomságok a krém, a csokoládé, valami mennyei finomság amiböl szivesen el fogadnák egy szeletet, de nem igérem meg hogy én el készitném, mert én nem adnák belőle senkinek, ha, ha!
Megjegyzés küldése