Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2010. augusztus 25., szerda

BASTIRMALI „DZSUDZSA-PLOV”




Azerbajdzsán orvosnő ismerősömtől- Irádától származik ez a plov vagy rizses hús recept.

1 egész csirke
1 kg Jázmin rizs (vagy Basmati)
150-200 g olaj vagy vaj
kurkuma vagy sáfrány
2 ek. só
1-2 nagy hagyma

A csirkét nagyobb darabokra vágjuk. Eredetileg egészben hagyva de ketté osztva és kiterítve készül, de így nehezebb kiemelni az edényből, mint darabokban, amíg nincs kellő gyakorlatunk.
A felkarikázott hagymával beborítjuk az előkészített csirkét és sózzuk, rászórjuk a kurkumát és legalább egy napra hűtőbe tesszük.
A hagymát eltávolítjuk és félretesszük.
A megmelegített olajhoz vagy vajhoz, előzőleg levéve a tűzről, hozzáadjuk a kurkumát vagy sáfrányt, állni hagyjuk.
Egy nagy fazékban, én a kuktámat használtam, felforralunk 4-5 l vizet, ahogy felrottyant, hozzáadjuk a 2 púpos ek. sót, ha sótlan lenne, nem lesz elég ízletes, beleszórjuk a rizst és állandóan keverve 10 percig főzzük. Ha megkóstolunk egy szem rizst- kívül puha, belül pedig valamivel keményebb kell legyen. Levesszük a tűzről és leszűrjük a rizst. Ugyanebben az edényben melegítünk 5 ek. vajat vagy olajat, a rizs nem szereti a hideg edényt, a csirkét hanyatt fektetjük a fazék aljába és ráhalmozzuk a rizst. Lefedjük, de a fedő alá teszünk egy konyhakendőt, ami majd felszívja a felesleges nedvességet.
Nagyon gyenge lángon 2 órán át sütjük-pároljuk.
Tilos megemelni a fedőt, amíg el nem készül az ételünk!
Ha készen van, hideg vízzel átitatott kendőre emeljük a fazekunkat, hogy a csirkét könnyebben kiemelhessük majd.
Tálalásnál a rizsre locsoljuk az előkészített kurkumás olajat és mellé- vagy rárakjuk a csirkedarabokat.
Nagyon, nagyon finom!

Itt található az üzbék Ferganszki plov leírása a blogomon!

Itt pedig az indiai biryani cirkemell receptje!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

3 megjegyzés:

Andi írta...

Na én ezzel fogom kezdeni nálad a próbát! :-)

Vicuska írta...

Akkor nem fogsz csalódni :) Azóta többször készítettem, hétvégi kaja, kicsit időigényes, de a főzés alatt nyugodtan lehet takarítani vagy éppen egy jó könyvet olvasgatni :)

Andi írta...

Nekem való! :-)