1 csomag leveles tészta
100 g mák
1 tk. búzadara
125 g tej
2 ek. cukor
Öntet:
3 ek. cukor
250 ml 25%-os tejföl
2 db. tojás
1 tk. liszt (lehet nélküle)
1 csg. van.cukor
A kiolvadt leveles tésztát tortaformába helyezzük úgy, hogy az oldala magasabban legyen a forma oldalánál, mivel sütés közben össze fog húzódni. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 C ˚-on 10 percig elősütjük. Ha nagyon megemelkedne, ne essünk kétségbe, a tenyerünkkel finoman nyomkodjuk le a tésztát az aljára.
A tejet felfőzzük és hozzáadjuk a cukrot, a darát és a ledarált mákot. Én nem daráltam, mert a családomban mindenki úgy szereti, ha roppan a mákszem a fogak alatt. 5 percig főzzük kevergetve.
A kihűlt masszát a leveles tetejére kenjük.
Mivel nem említették a receptben a forma méretét, én nagy tortaformát használtam és keveselltem a mákkal készült masszát- ezért dupla adagot készítettem belőle.
Elkészítjük az öntetet: összekeverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk a tejfölt, nem kell felverni, csak alaposan kikevergetni. Ha sűrűbb struktúrát szeretnénk, hozzáadagoljuk a kanálka lisztet is. nélküle lágyabb lesz a massza.
Ráöntjük a mákra a krémet, pár mákszemmel megszórva 180 C ˚-on 35 percig sütjük.
Amikor készre sült, a teteje felemelkedik, mint egy sapka, mire kihűl-, leülepszik.
Eredetileg ez a süti más tészta alappal készül, de a hozzászólásokból kiderült, hogy nehéz a tésztája.
Nagyon finom frissen kisülve, de a másnap hűtőből fogyasztott is nagyon tetszett!
100 g mák darálva, 1 tk. búzadara, 125 g tej, 50 g cukor- 7-8 percig főzni.
A tejfölös krémhez:
300 g tejföl, 50 g cukor, vaníliarúd magja, 40 g liszt- mindezt jól kikavarni, lágyabb, finomabb krémhez 50 g tejföllel kevesebbet veszünk + 2 tojás. Akkor a liszt nem is kell.
300 g tejföl, 50 g cukor, vaníliarúd magja, 40 g liszt- mindezt jól kikavarni, lágyabb, finomabb krémhez 50 g tejföllel kevesebbet veszünk + 2 tojás. Akkor a liszt nem is kell.
23 átmérőjű tortaformához: 200 g liszt, 100 g vaj vagy margarin, só, 5 ek. jéghideg víz. gyorsan összeállítjuk, a zsiradéknak nem szabad megolvadni. Kinyújtjuk, a tortaformába helyezzük úgy, hogy oldala is legyen. 200 C˚-on 20 percig sütjük, előtte megszurkáljuk villával. A félig kész lapra megy a mákos rész, rá az öntet. 180 C ˚-on 35 percig sütjük. Fogyasztás előtt lehűtjük.
Az egyik olvasó írta, hogy nagyon finomra sikerült a süti, de furcsállotta, hogy egyáltalán nincs cukor a tésztájában, ő legközelebb tesz bele egy keveset.
vicuska13.blogspot.hu
2 megjegyzés:
Kedves Vicuska!
Nagon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Köszönöm, hogy átmagyarítottad ezt nekünk. Nagy sikere volt és máskor is szívesen meg fogom csinálni :)
Kedves sütögető Névtelen :) Nagyon örülök a visszajelzésnek és a sütikóstoló sikerének, köszönöm! Én is szeretem ezt a mákost, nagyon könnyű elkészíteni és finom ízélmény.
Szeretettel,
Vicuska
Megjegyzés küldése