Halfilé
3-4 fej hagyma
só,
bors
tejföl
1
ek. mustár
KÖRET:
2
csésze rizs
bármilyen
húsleves ~4 csészényi
450 g
fagyasztott spenót, lehet 1 kg
frissből
1
fej hagyma
2-3-4
cikk fokhagyma
só
és frissen darált bors
A
spenót- a vitaminok és nyomelemek igazi tárháza. Fagyasztva (-10) legfeljebb 3
hónapig lehet tárolni.
A
halfilét, én Pangasiust vettem, megsózzuk, megborsozzuk, jénai üvegedénybe
fektetjük. Hagymakarikákkal befedjük. A mustárt alaposan elkeverjük a tejföllel
és a hagymára öntjük. Az eredeti receptben majonéz volt a tejföl helyett.
Fóliával letakarva az előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. ½ óra elteltével a
fóliát leemeljük és megszórhatjuk a reszelt sajttal.
KÖRET:
Nem
kaptam a piacon friss spenótot, ezért fagyasztottat használtam. Ebben az esetben először is hagyni kell kiolvadni.
A
hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát késsel szétnyomjuk, a rizst alaposan
átmossuk.
A
hagymát átsütjük, először a fokhagymával társítjuk, majd rögtön a rizzsel,
állandóan kevergetve- míg áttetsző lesz. Ráöntünk 1 csészényi húslevest és
kipárologtatjuk. Felváltva keverjük hozzá a spenót egy részét és a csészényi
húslét. Óvatosan és állandóan kavargatva, amíg a rizs megpuhul. Ízlés szerint
sózzuk és borsozzuk.
Tálalás
előtt megszórjuk parmezánnal vagy más reszelt kemény sajttal, de nélküle is
finom.
Nagyon ízletes ez a köret, jól megy ízben a halfélékhez, de bármilyen hússal is megállja
a helyét. Tavaszias színhatású, kellemes, nekünk nagyon tetszett.
Diétaként
a spenótos rizs teljes értékű eledel. Vegetáriánusok húsleves helyett
használhatnak zöldséges levet vagy egyszerűen vizet. A szkeptikusok számára egy
új felfedezés- ez egy nagyon ízletes étel!
A
görög Spanakorisoba ZAKINTHOS-ból hozzáadnak
még 3-4 friss érett paradicsomot is.
Paradicsomsalátával
tálaltam (paradicsom hagymakarikákkal és petrezselyemzölddel).
A Görögországban élő Natapit szerint Spanakorisóba nagyon finom a hozzáadott póréhagyma, saláta, kapor, és zöldhagyma.
A Görögországban élő Natapit szerint Spanakorisóba nagyon finom a hozzáadott póréhagyma, saláta, kapor, és zöldhagyma.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése