Drága öcsém születésnapjára készült szeretettel, mindenképpen dupla adag krémmel, ezért így is írom le.
A LAPOK:
500 g liszt
250 g margarin
150 g porcukor
1 tojás
½ sütőpor (6 g)
3 ek.tej + 1 dkg élesztő- megkel
Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valót, rúddá formálva 4 felé vágjuk, és 15 percet pihentetjük.
KRÉM:
200 g porcukor
200 g vaj
Üvegedényben nagyon habosra keverjük.
1 liter tej
8-9 bő ek.liszt (lemértem, kb 125-130 gramm)
8-9 ek. kristálycukor
A lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz. A cukrot karamellizáljuk közepes tűzön, mert ha megég, akkor keserű ízt kap. Amikor szép aranybarna színt kapott, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt. Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat és sűrűre összefőzzük.
Ha kihűlt- elegyítjük a habos cukros vajjal. Már ez maga a mennyország!!!
Betöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni. A széleket levagdossuk és szétosszuk toporgó családtagjaink között.
Porcukorral szórva, keskeny szeleteket vágva tálaljuk.
Mennyei finomságú karamell krémes sütemény!!!!!
Pöstyén (szlovákul Piešťany, németül Pistyan,[Bad] Püschtin, lengyelül Piszczany) város Szlovákiában, a Vág partján fekszik. Tehát szlovák származású a receptünk.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
8 megjegyzés:
Imádom, a karamell az egyik gyengém :)
Nekem is... Ha intenzív karamell ízre vágysz, akkor az összes cukrot karamellizáld meg és a vajat magában keverd ki habosra :)
Én ezt egytojásos tortaként ismerem, nagyon szereti a családom.:) Nagyon finom süti:)
Eszter, nagyon finom, tény, hogy egy tojás megy hozzá, akkor van egy újabb elnevezése, köszönöm :)
Húú, de jó kis receptjeid vannak. Ha nem bánod, egyet-kettőt elviszek belőle.Köszönöm!!!!
Tücsi, vidd csak, nem sajnálom :)
Ez a süti nagyon finom lehet,még ránézésre is!:):):)Biztos elkészítem rövid időn belül.Viszem!
Nagyon-nagyon finom!!! Vidd :)
Megjegyzés küldése