Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2010. október 5., kedd

Sajtos, baconos kenyérroló


750 g liszt
450 ml langyos tej
3 tojás sárgája
40 g friss élesztő
75 ml olaj
15 g só
1,5 kk. cukor

Töltelék:
375 g bacon, kockára vágva

1-2 ek. napraforgó- és tökmag
volt egy csomag pirított kesudióm, egy maréknyit használtam fel
250 g reszelt sajt, trappista és füstölt sajt vegyesen


Barátnőm T. Mari küldte a receptet, interneten találta másfél-két évvel ezelőtt (nem találom az eredetit…).
Azóta a család nagy kedvence lett! (2009-től)

Bekevertetjük a tésztát a kenyérsütő gépben. Technika híján- manuálisan.
Alulra kerül a tej a sóval, rászórjuk a lisztet… a legtetejére kerül a megkelt élesztő (az élesztőt feloldjuk kevés langyos tejben, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, meghintjük a tetejét liszttel. Összekeverjük-, olyan sűrű palacsintatészta állagú legyen. Állni hagyjuk, amíg a sapkája megemelkedik.)
Kézzel a megszokott módon bedagasztjuk.
Labdát formálunk belőle és tiszta konyhakendővel letakarva meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.


Körülbelül egy óra múltán duplájára emelkedik. Átemeljük enyhén lisztezett gyúrótáblára és átgyúrjuk. Kinyújtjuk és egyenletesen megszórjuk a sajtokkal, majd a bacon kockákkal.


Nem túl szorosan feltekerjük tekerccsé és felvágjuk háromszögekké. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével. Megszórjuk a magokkal és a maradék reszelt sajttal.


A sütő tepsijébe zsírpapírt terítünk és a rolókat ½ órára 50 C ˚-ra tesszük, hogy még keljen. 170-180 C ˚-ra emelve a hőmérsékletet körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Még pihentetjük 5 percig és rácson hűlni hagyjuk. Nálunk frissen-melegen fogy.
Bacon helyett sonkát is használhatunk, alákenünk egy kis vajat, ettől leveles lesz a hajlatokban.
Nekem nagyon tetszik ezzel a tésztával dolgozni- könnyű, puha és foszlós az eredmény!

Az angol „bacon”, vagyis szalonna szó igazából magyar eredetű. Még az 1850-es években is megtörtént, hogy a nagyon jó minőségű zsírral Bakony erdeinek makkján felhizlalt disznócsordákat a pásztorok „nyugatra” hajtották. Így ismerte meg a világ a jó minőségű magyar eredetű bakonyi húsos szalonnát, vagyis bacont.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések: