Keress egy receptre, vagy összetevőre

HÚSVÉTI HABCSÓKOS FEKETE ERDEI KALÁCS ÚJ KÖNTÖSBEN




Trollanyu hagyományos kalácsa új köntösben receptjének elolvasása után én is belevágtam a kalács elkészítésébe, elvarázsolt a látványa és rögtön a spájzba vittek lábaim tavalyi meggybefőttet keresni. Elhatároztam, ki sem jövök, amíg nem találok valamelyik zugában :) Szerencsém volt!
Tönkölyliszt helyett sima lisztet használtam.
Nagyon keveset módosítottam rajta, az én verziómat írom, a trollanyuét zárójelben jelzem.

KALÁCS:

60 dk liszt
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 dl tejszín
1 dl szoba-hőmérsékletű tej
7 dk cukor
2 csipet só (1 csipet)
1 alaposan megmosott citrom reszelt héja
3 dk élesztő (2,5 dk)
50 g olvasztott vaj
A kalács tetejére:
1 tojás sárgája + fél kávétejszín

TÖLTELÉK:

3 tojás fehérje
80 g porcukor
fél literes üveg meggybefőtt leszűrve
5 db csokis keksz (3-4 db)
1 csomag csoki tortadara (10 dk csoki apróra törve)
(+ tálaláshoz vanília sodó)

Először is leszűrtem a meggyet, legyen ideje jól lecsöpögni. A kekszet darabosra daráltam a késes aprítóban. A nagy méretű gáztepsire sütőpapírt helyeztem. A vajat mikróban megolvasztottam.

Minden tésztához valót beraktam a kenyérsütő gépbe, elindítottam a programot, hagytam megkelni a tésztát és időben, még mielőtt elkezdené sütni a gép, áramtalanítottam és kiemeltem a jól megkelt tésztát. Átgyúrtam, téglalapformára kinyújtottam. A tojás fehérjét habbá vertem és rásimítottam a tésztára. Megszórtam a meggyel, keksszel és a tortadarával.


Rutinosan szerettem volna feltekerni, de nem hagyta magát, ezért finoman, óvatosan próbáltam közelíteni érzékeny lelkületű kalácsomhoz. Amikor sikerült a nagy tekercset megformázni, átemeltem segítséggel az előkészített tepsire, a széleit összecsípve elzártam a bőséges töltelék kíváncsiskodását a külvilág felé. Patkó alakúra hajlítottam, igazgattam. Lelki szemeimmel mosolyogva elképzeltem, milyen aranybarnára fog sülni. Nagyon éles késpengével (lehet pengét használni) harciasan több helyen függőlegesen bevagdostam, inkább az oldalát a teteje felé, nehogy eszébe jusson a tölteléknek, hogy kívül tágasabb :) A bajt jobb megelőzni, mint orvosolni!


A tojássárgájás tejkeverékkel kenőecsettel megsimogattam. 20-25 percet hagytam relaxálni, közben eltakarítottam a konyhában okozott felfordulást és begyújtottam a gázsütőt. 180C fokra állítottam.

Aranybarnára sütöttem kb. 30-35 perc alatt. Gyönyörű lett és ahogy ígérve volt- finom, puha és foszlós!!! Igazi ünnepi Húsvéti kalács!


Legközelebb belecsempészek egy kis málna, ribizli vagy baracklekvárt, már ha belefér, esetleg 1-2 evőkanál holland kakaót :) Egy jó nagy csésze tejjel vagy kakaóval ajánlom fogyasztani. Az Erzsó által ajánlott vaníliás sodó is kiváló kísérője, de nálunk most nem volt igény rá!

Köszönöm, köszönjük a kiváló receptet!
http://trollakonyhamban.blogspot.com/2012/03/habcsokos-fekete-erdo-kalacs.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

31 megjegyzés:

Csongi írta...

Nagyon jól néz ki. Kipróbálandó :)

Eszter írta...

nagyon jól néz ki!

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki , egyből megkívántam, ezt el kell készítenem :-)))Nekem is van egy hasonló kalácsom, csak azt fonni kell, töltelék kakaó, darált dió, meggy!Az eredeti receptben tönköly fehér vagy vegyesen teljes kiörlésűvel van???
Edina

heti menük írta...

Gyönyörű lett a kalácsod:)Kedvem lenne beleharapni! És a fekete erdei töltelék zseniális ötlet!

Jutka írta...

Nagyon guszta..megyek hozzád :)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki a kalácsod, és biztos finom is volt. Én is láttam Trollanyunál ezt a finomságot. Lehet, hogy én is megsütöm húsvétra :)

Márti írta...

Nagyon fincsi lehet, mindent szeretek, ami benne van!

Gabriella írta...

Hát ez valami mennyei! Csodás! :)

Erika írta...

Nagyon szép lett Vicuska, ne feletsd el hozzám beküldeni a húsvéti játékra:)

Vicuska írta...

Csongi, próbálandó!
Köszönöm, Eszter :)
Kedves Edina, trollanyu tönkölylisztet említ. A kakaó, darált dió, meggy töltelék nagyon jól hangzik!
Heti menük, köszönöm, engem is a töltelék zseniális ötlete fogott meg :)
Gyere csak, Jutka, hozz kóstolót a tejfölös báránylevesedből!
Nyugodt lélekkel süsd meg Juci Húsvétra, nem sonkához való, de biztosan gyorsan el fog fogyni, elég szép adag.
Márti, én is :)
Köszönöm szépen, Gabriella.
Erika, köszi, be is küldeném, de mivel trollanyu is ezzel nevez, most kihagyom. Hátha sütök még elsejéig egy másikat.

Zsofi Molnar írta...

Hú, hát ez gyönyörű lett!!!!

Vicuska írta...

Hű, köszönöm! :)

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kalácsod! Ezek szerint Nálad is már húsvéti a hangulat :)

trollanyu írta...

Csodás lett, nagyon örülök, hogy egyből meg is sütötted:) Lehetne a tölteléket még fokozni sok mindennel, de én már így is alig bírtam betekerni. Szép napot:)

Unknown írta...

Nagyon gusztusos kalács, Én forrócsokis habcsókosat csináltam :) Nézz be hozzám kérlek van számodra valamim :)

HajniZoli írta...

Pfff, de guszta! KI kell probaljuk! :)
Nezz be hozzank Vicuska, var rad egy dij! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Katalin, nemcsak maga az ünnep, hanem a rá való készülődés is fontos!
Igen, Erzsó, nem egyszerű feladat feltekerni a gazdag töltelékkel :D , de nagyon finom lett :)
Vikvi, forrócsokis? és habcsókos? Kíváncsivá tettél! Benézek!
HajniZoli- köszi és örömmel megyek Hozzátok is :)

Kati írta...

Ez igen, én is egy habcsókos kalácsot szeretnék kipróbálni Limarától, aztán nem tudom, hogy fog sikerülni, mert az első kalácsom lesz:)

Vicuska írta...

Katikám, akkor csak tartsd magad a leíráshoz, állj neki jókedvvel, mert az is fontos az élő tésztáknál és az élesztőd friss legyen- sikerülni fog!

Mági írta...

Mindkét "új köntös" nagyon tetszik!

Vicuska írta...

Észrevetted? Köszönöm :)

HajniZoli írta...

De jó ez a kalács! Habár már késő van, egy csésze kakaóval egy szeletkét bevállalnák:)

Vicuska írta...

Én is ennyire vonzódom a finom kalácsokhoz :D Megértelek...

Éva írta...

Nagyon szép kalácsot csináltál, még ilyen formában nem is próbáltam. Finom lehetett!
Légyszíves nézzél már be hozzám, szeretnélek egy játékba meghívni!

Vicuska írta...

Nagyon szépen köszönöm, megyek hozzád :)

wanna írta...

Gratulálok! Egy újabb csoda, nem igazán egyszerű :), van vele munka bőven, de az eredmény kárpótol.

Timi írta...

Ez a kalács valami gyönyörűséges!!

Timi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Vicuska írta...

Wanna, számomra örömforrás a kelt tésztával dolgozni :)
Köszönöm, Timi :)

Elisabeth írta...

Most már ennél a csodás kalácsnál meg kell hogy álljak, mert a szemem kárázik, a sok finomságtol, és ugy meg kivántam ezt a gyönyörü kalácsot, hogy most képtelen leszek ki böngézni, és át forditani az angol méretre, mert nagyon szeretném megsütni ezt a tündéri szép is finomságot!

Vicuska írta...

Mindenképpen érdemes lefordítani angolra :D Nemzetközi szinten sütünk-főzünk!!!

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők