Egyszerű, laktató egytálétel. Én így szeretem:
1 kg krumpli
8 tojás
1 szál füstölt kolbász
2 dl tej
2-3 ek liszt
100 g trappista sajt (most elmaradt)
ízlés szerint só, bors
mehet bele pici reszelt szerecsendió
tejföl
A krumplit jól átsikálom és kuktában, héjában 15 perc alatt megpárolom. A tojást 10-15 perc alatt megfőzöm, hideg vízben lehűtöm. Közben a lisztből tejjel besamel-t készítek és tejfölt, pici sót és esetleg delikátot keverek bele. A kolbász héját lehúzom és felkarikázom.
Egy magas peremű edényt kivajazok és a hozzávalókat soronként rétegezem- 1 sor krumpli karikázva, vagy félbevágva és karikázva, sózom, kolbász, tojást negyedelem, és még kettévágom, sózom, majd a besamellel belocsolom. Újabb réteg krumpli, kolbász, tojás, besamel következik. Tejföllel lekenem és vajdarabkákkal szórom meg a tetejét.
180-200 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
Savanyúsággal tálaljuk. Ecetes uborka, paradicsom vagy gomba illik hozzá.
Besamelmártás: olajon vagy vajon a liszttel világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sóval, szerecsendióval, delikáttal és pici borssal ízesítem. Habverővel csomómentésíthető.
vicuska13.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése