Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. június 29., szerda

KEDVENC EPERTORTÁNK



Fiatalkoromtól sütöm ezt a tortát, eperrel is és málnával is egyenrangúan finom! Nagyobbik lányom augusztus végén esedékes születésnapjára kiskorában minden évben ezt a tortát rendelte meg, de május-júniusban sütöttem meg neki, amikor beérett az eper a kertünkben. Bár az elmúlt években kipróbáltam fagyasztott gyümölccsel is, azért a szokás megmaradt, hiszen friss gyümölcsből az igazi :)
Nagyon egyszerű az elkészítése, jól lehűtve mennyei látványt és ízt kapunk.
Bármilyen bevált piskóta recept felhasználható!

Hozzávalók:

5 tojás (fehérje habbá verve)
200 g liszt
250 g cukor
1 csomag sütőpor 12 g-os
3-4 evőkanál forró víz

Úgynevezett töltelék:

200 g vaj (vagy margarin) habosra
150 g porcukor (ízlés szerint)
1 kg eper (1/2 kg-ból is ehető)
ebből néhány eperszem a díszítésre

A piskótához felverjük a tojás fehérjét 50 g cukorral kemény habbá.
A tojás sárgájához adunk 3 evőkanál forró vizet és a maradék 200 g cukrot, amikor habos lesz, apránként és óvatosan beleforgatjuk a lisztet a sütőporral.
170-175 C fokon 20-30 perc alatt készre sütjük (előmelegített sütőben). Kerek tortaforma 24 cm-es vagy téglalap, kocka alakú egyaránt megfelel.
Amikor a piskótánk teljesen kihűlt, levágunk a tetejéről egy lapot és félretesszük. Ha nem magas a piskóta, akkor ne vágjuk le, csak belezzük ki- ha megfelelően magas, akkor ezzel a lappal fogjuk befedni a tortát és a tölteléket, majd kedvünkre díszítjük a tetejét.
Kézzel óvatosan kicsipkedjük a piskótánk belsejét úgy, hogy egy tepsi formát kapjunk- az alja és a 4 oldala épen megmaradjon!

Habosra keverjük a porcukrot a vajjal és belekeverjük a villával félig összetört epret, előtte keveset ne felejtsünk el félretenni a díszítéshez! Szoktam néhány nagyobb szemet kockákra vágni és a pépes résszel együtt beleforgatjuk a kiszedett piskótával. Beleforgatjuk a kiszedett piskótadarabokat- amelyek magukba szívják az eper vagy málna levét, átitatódnak vele.
Kevés cukros vajat félre tehetünk a torta lekenéséhez, de ez nem is fontos, nem baj, ha elfelejtkezünk róla.
Hűtőben tartjuk, jól lehűtve kínáljuk, úgy az igazi!!! Szeletekre vágva kínáljuk :)

Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, előtte pár percre tegyük mikróba, hiszen szükségünk van a gyümölcs levére is.

A kész torta fagyasztható!


Kipróbáltuk meggyel, így is nagyon-nagyon finom!!!!



Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Epres torta csak finom lehet, itt pont most van eper és cseresznye szezon. Kinagyitottam a képet, nagyon jól néz ki:)

Bors and Pepper írta...

Nekem az epres sütik a kedvenceim! A Tiéd nagyon guszta :)

Vicuska írta...

Az elkövetkező napok esőzései szerintem sajnos el is viszik az epret, lemegy a friss szezonja, de ti még kiélvezhetitek ott, Norvégiában :)!
Köszönöm, nálam is favorit ez a fenséges gyümölcs és a vele készült sütik, ha lehetséges, akkor inkább nyers formában :)

wanna írta...

Imádjuk az epertortát!!! Tényleg kár, hogy már vége a szezonnak. Nemcsak Norvégiában, Svédországban is most érik az eper: az eper tejszínnel, a búzavirág-pipacs-margaréta, a hering, a pálinka és "tűzugrás" - a fő Szent Iván-éji attrakció / meg a goasgalopp?:)

m.k. írta...

hát, előbb kellett volna rábukkanni, bár lehet, hogy megpróbálom ribizlivel

Vicuska írta...

Szerintem is jó lesz, pikáns ízt kölcsönöz a tortának, nekem is bejön!