Egy egyszerű, de látványos és finom étel minden alkalomra, ünnepre vagy akár egy könnyed családi vacsorára!
Ezt a mutatós, finom, könnyed szuflé-állagú salátát tálalás előtt egy nappal érdemes elkészíteni! Előételként is tálalható.
1 nagy csirkemell filé
1 csomag zselatinlap, esetleg + 1-2 evőkanál instant zselatinpor
majonéz
só, bors
zöldségek a díszítéshez:
amit én használtam- főtt sárgarépa
kukoricaszemek
piros húsos paprika
petrezselyemzöld
ami még használhatunk:
friss uborka
cherry paradicsom
cékla
húsleves, amiben a csirkemellet megfőztük, annak híján forralt víz fűszerezve sóval, delikáttal, csipetnyi kurkumával (elmaradhat)
A hozzávalókat annak arányában készítjük elő, hogy mekkora adagot szeretnénk készíteni, hány főre. Az edénynek mindenképpen legyen legalább 5-10 cm magas oldala.
A csirkemellet megfőztem a kocsonyakészítéssel egybekötve, de egy óra csendes fövés után kiemeltem a léből. Másnap nekiálltam elkészíteni a salátát, először is megterveztem a díszítést: mi hova fog kerülni, kiszúróval előkészítettem a dekorációt a zöldségekből. A már lerakott díszítőelemeket nem ajánlatos felpiszkálni, mert megmarad a nyoma, amit nem szeretnénk ugyebár :)
A húst ledaráltam, befűszereztem és annyi majonézzel kevertem ki, hogy összeálljon, olyan „kenhető” állagú legyen.
Opcionálisan rakható ízfokozóként hozzá kevés, leheletnyi fokhagyma, gondolom, nem rontaná el. A zselatint hideg vízbe áztattam, megmelegítettem a leírás szerint és az egyharmadát hozzákevertem a húspéphez. Belesimítottam a masszát az előkészített 20X20 cm-es lapos üvegtálba. Beraktam dermedni a hűtőbe kb. félórára.
Erre rétegeztem egy adag majonézt, amibe szintén zselatint kevertem, rásimítottam a megdermedt húsrétegre (ez 1-2 cm-res réteg legyen). 15 perc alatt megdermedt.
A kocsonyámat még az előző este folyamán (volt már éjfél is talán) szétöntöttem és elfelejtettem, hogy hagynom kéne a levéből, ezért készítettem egy fűszeres lét, amibe belekevertem a megmaradt kétharmad zselatint. Erős rezgő kocsonyát kell kapnunk, ezért bőkezűen kell adagolni a megkötő anyagot.
Gyors mozdulatokkal elhelyeztem a díszítőelemként funkcionáló zöldségeket és ráöntöttem valamennyi zselatinos lét. Miután visszahelyeztem az elmozdult motívumokat az eredetileg elképzelt helyükre, beraktam az üvegedényt a tartalmával a hűtőbe dermedni. Jó tanács- nagyon óvatosan csak egy-egy kiskanálnyi lét cseppentsünk rá és a hűtőben hagyjuk megkötni, kevés időt igényel, de ezután már nem úszik el a kis zöldségünk. Utolsó rétegként a maradék zselatinos húslét is akkurátusan rákanalaztam a saláta tetejére. Készen is voltam. Lefedve a hűtőben tároltam fogyasztásig. Úgy szeleteltem, mint ahogyan a tortát szoktuk.
Nagyon finom és különleges volt!!!
Fontos, hogy ne sajnáljuk a zselatint, biztosra kell menni, nehogy szeletelésnél szétfolyjon a kocsonyarész. Lehet improvizálni, a kocsonyarész egy rétegét esetleg pl. céklalével, vagy akár kis sárgarépalével megszínezni, több réteget egymásra halmozni.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
13 megjegyzés:
Nagyon mutatós, szépen feldíszítetted!
Köszönöm, egyszerű elkészíteni és nagyon finom!
Nagyon jól mutat, guszta! Az íze pedig nagyon finom lehet!
Tényleg nagyon dekoratív, szeletben is nagyon jól nézhet ki. Nagyon klassz a díszítésed is, viszem is a ötletet:) Szilveszterre pont tökéletes.
Nagyon finom ízre :)
Trollanyu- tökéletes lesz Szilveszter estéjére, könnyed, gyomrot nem terhelő, tetszeni fog :)
Vicuska,finom lehet nagyon,szeretem az ilyent!!!Viszem a receptet!!!
Nagyon jól néz ki, szeretem ezeket a kreatív dolgokat! :))
Hűha, nagyon finom lehet, és szép a díszítés is! :)
Ez nekem nagyon tetszik, biztosan nagyon finom is...
Köszönöm, nekünk is tetszett!!! :)
Nagyon guszta, olyan szépen díszítetted. Biztosan nagyon finom, szilveszterre éppen jó lenne.:)
Izgalmasan hangzik ez a recept és a látvány önmagáért beszél.Igazi vendégváró!
Köszönöm, igen, látványos, vendégvárónak készült :)
Megjegyzés küldése