Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. január 31., kedd

A HAGYOMÁNYOS FOSZLÓS FRANCIA PÉKSÜTEMÉNY





MAZSOLÁVAL, DIÓVAL, FAHÉJJAL, BARACKLEKVÁRRAL

2,5 dl tej
2 dk friss élesztő (szárazból 1 evőkanál)
3 tojás
4 evőkanál cukor
250 g RAMA margarin vagy vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)


TÖLTELÉK:

100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
minden nyújtott lapra 1-2 marék cukor, ízlés szerint:

fahéj
vagy
baracklekvár
vagy
darált dió
vagy
mazsola (beáztatva, kinyomkodva)

Tálaláshoz porcukor

Nagyon jó szerkezetű, könnyed tészta, másnap is hasonló kvalitással bír (tehát megtartja minőségét), mindenki kedvére betölthető autentikus francia sütemény.

Azt szerintem már mindenki tudja, hogy kelt tésztát csak békés lelkiállapotban, szeretettel lehet készíteni, huzatmentes helyiségben :) (természetesen bármit főzünk, a hangulatunkkal hatunk az előállított ételre).
Először is felfuttattam az élesztőt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az élesztőt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen, letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következő sorrendben adtam hozzá a hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só, csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekeverjük. Utoljára került bele a puha vaj (margarin) és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam. Meleg helyen, letakarva két órát kelt.

4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és lekentem a lágy vajjal (a vajat nem szabad megolvasztani), meghintettem a cukorral. Az egyiket mazsolával szórtam, a másodikat, dióval, a harmadikat fahéjjal, a negyediket baracklekvárral kentem le.

Ez a lekváros finom lett, de nem tartotta meg úgy a formáját, mint a többi, mert nem sikerült olyan szorosan feltekerni. Kicsit elterült és szétnyílt.


A hosszabb oldalától feltekertem a tésztát a töltelékkel, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam. Az alját összecsíptem, és ez a része került alulra fordítva, ettől fent olyan lett, mint egy rózsa. Vékonyan kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, egy órányit újrakelesztettem. A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. 10-15 perc alatt készre sütöttem a csigákat, rögtön leemeltem a sütőlapról.

Két nagy gáztepsivel lett. Letakartam konyhakendővel. Porcukorral szórva kínáltam. Isteni finom!!!!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

20 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták, és csupa finomsággal töltötted meg.

Bors and Pepper írta...

Már régen sütöttem péksüteményt, azt hiszem ez lesz a következö! Nagyon guszta!

tücsi írta...

Nagyon szépek és ennivalóak. Ezt meg kellene az unokáimnak hétvégén reggelire elkészíteni. Nagyon klasszak a képek.:))

Vicuska írta...

Köszönöm, nem kell megijedni, mert lágyabb a nyers tészta állaga az átlagnál, de nagyon finom, még másnap is. Nagyon optimális a hozzávalók aránya, nem érdemes eltérni tőle. A hozzávalók hozzáadási sorrendjét érdemes betartani, mert a végeredmény nagyon finom ám!

Kati írta...

Milyen szépek lettek:)

trollanyu írta...

Gyönyörűek:) Imádom az ilyen kelt tésztákat. Határozottan olyan, mint egy rózsabimbó.Az jutott eszembe, talán muffin tepsiben sütve a lekváros is megtartaná a formáját. Még nem próbáltam de azt hiszem láttam már brióst így készíteni. Szerinted?

Vicuska írta...

Köszönöm, lányok! A férjem főleg a baracklekvárosat ette :) Trollanyu, ideális az ötlet, kár, hogy nem jutott akkor eszembe, másodjára a muffinsütőt simán betolhattam volna a sütőbe.

hankka írta...

Rég sütöttem már kelt tésztát, nagyon-nagyon jól néz ki ez a péksüti! És finomak a töltelékek! :)

Márti írta...

Hmm...kérek!!!

Roza írta...

Jajj, Vicuska, annyira guszták... és én annyira nem ehetek ilyesmit...:( Vagy legalább is ritkán:(

Vicuska írta...

Szeretem a kelt tésztákat, készíteni, enni egyaránt :) A töltelékek is jól variálhatóak.
Márti, ha egyszer találkozunk, csak Nektek sütök egy hatalmas adaggal! :)
Roza, de sajnálom, hogy nem ehetsz ilyesmit :(

Elisabeth írta...

Nagyon guszta, omlós, és kimondottan finom sütemények. Ügyesen készitetted el:DDD

Tiffanylda írta...

Nagyon finom lehet! Az a baj, hogy én reggelire ennék ilyet, de hajnalban azért nem kelnék fel!:))) hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani - vagy simán a hűtőbe tenni - és akkor reggel csak be kell dugni a sütőbe. Igaz ez???

Vicuska írta...

Elisabeth, köszönöm :)
Tiffanylda, nem mese, valóság és van is ilyen receptem, hogy este bedagasztom, reggel vagy akár estére süthető és finom. Leírom a blogba, hátha mások is hasznát veszik.

Gerdi írta...

Lerí a sütikékről a szeretet és a békés hangulat:-) Nagyon szépek lettek!

Vicuska írta...

Köszönöm, Gerdi :)

mági írta...

Drága Vicuska, ezek gyönyörűek, valamikor megsütöm...

Vicuska írta...

Köszönöm, Ági :) Nagyon kedves vagy!

Gabriella írta...

Nagyon jó süteményeket készítesz! Hogy ez is milyen jól néz ki! ...és a recept alapján nagyon fincsi is! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Gabriella, talán mert a szeretteimnek készítem :) Puha, foszlós, jó fajta a tésztája.