Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
HÚSVÉTI HABCSÓKOS FEKETE ERDEI KALÁCS ÚJ KÖNTÖSBEN
Trollanyu hagyományos kalácsa új köntösben receptjének elolvasása után én is belevágtam a kalács elkészítésébe, elvarázsolt a látványa és rögtön a spájzba vittek lábaim tavalyi meggybefőttet keresni. Elhatároztam, ki sem jövök, amíg nem találok valamelyik zugában :) Szerencsém volt!
Tönkölyliszt helyett sima lisztet használtam.
Nagyon keveset módosítottam rajta, az én verziómat írom, a trollanyuét zárójelben jelzem.
KALÁCS:
60 dk liszt
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 dl tejszín
1 dl szoba-hőmérsékletű tej
7 dk cukor
2 csipet só (1 csipet)
1 alaposan megmosott citrom reszelt héja
3 dk élesztő (2,5 dk)
50 g olvasztott vaj
A kalács tetejére:
1 tojás sárgája + fél kávétejszín
TÖLTELÉK:
3 tojás fehérje
80 g porcukor
fél literes üveg meggybefőtt leszűrve
5 db csokis keksz (3-4 db)
1 csomag csoki tortadara (10 dk csoki apróra törve)
(+ tálaláshoz vanília sodó)
Először is leszűrtem a meggyet, legyen ideje jól lecsöpögni. A kekszet darabosra daráltam a késes aprítóban. A nagy méretű gáztepsire sütőpapírt helyeztem. A vajat mikróban megolvasztottam.
Minden tésztához valót beraktam a kenyérsütő gépbe, elindítottam a programot, hagytam megkelni a tésztát és időben, még mielőtt elkezdené sütni a gép, áramtalanítottam és kiemeltem a jól megkelt tésztát. Átgyúrtam, téglalapformára kinyújtottam. A tojás fehérjét habbá vertem és rásimítottam a tésztára. Megszórtam a meggyel, keksszel és a tortadarával.
Rutinosan szerettem volna feltekerni, de nem hagyta magát, ezért finoman, óvatosan próbáltam közelíteni érzékeny lelkületű kalácsomhoz. Amikor sikerült a nagy tekercset megformázni, átemeltem segítséggel az előkészített tepsire, a széleit összecsípve elzártam a bőséges töltelék kíváncsiskodását a külvilág felé. Patkó alakúra hajlítottam, igazgattam. Lelki szemeimmel mosolyogva elképzeltem, milyen aranybarnára fog sülni. Nagyon éles késpengével (lehet pengét használni) harciasan több helyen függőlegesen bevagdostam, inkább az oldalát a teteje felé, nehogy eszébe jusson a tölteléknek, hogy kívül tágasabb :) A bajt jobb megelőzni, mint orvosolni!
A tojássárgájás tejkeverékkel kenőecsettel megsimogattam. 20-25 percet hagytam relaxálni, közben eltakarítottam a konyhában okozott felfordulást és begyújtottam a gázsütőt. 180C fokra állítottam.
Aranybarnára sütöttem kb. 30-35 perc alatt. Gyönyörű lett és ahogy ígérve volt- finom, puha és foszlós!!! Igazi ünnepi Húsvéti kalács!
Legközelebb belecsempészek egy kis málna, ribizli vagy baracklekvárt, már ha belefér, esetleg 1-2 evőkanál holland kakaót :) Egy jó nagy csésze tejjel vagy kakaóval ajánlom fogyasztani. Az Erzsó által ajánlott vaníliás sodó is kiváló kísérője, de nálunk most nem volt igény rá!
Köszönöm, köszönjük a kiváló receptet!
http://trollakonyhamban.blogspot.com/2012/03/habcsokos-fekete-erdo-kalacs.html
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
Mekis, forró almás pite!, ha nincs kedved begyújtani a sütőt :) 4 alma 2 csomag leveles tészta cukor ízlés szerint fahéj 1 van. cukor...
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
A természet ajándéka számunkra az erdei gomba. Népszerűek, hiszen sokoldalúan lehet elkészíteni konyhánkban- nyersen (champignon), sütv...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az a legfinomabb cékla, amelyik kisebb, gömbölyű, bordó a színe és vékony a héja. Megfőzhetjük vízbe...
-
Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerőseinél az ece...
-
Isteni finom ez a kuglóf, kezdők is bátran belevághatnak, mert garantáltan sikerük lesz vele. Könnyen kezelhető, puha (a héja is), fo...
-
Egyik nagy kedvencem ez a savanyúság! 5 kg piros paprika, a húsosabb fajtából finomabb (kápia, kaliforniai vagy paradicsompaprika)...
31 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki. Kipróbálandó :)
nagyon jól néz ki!
Nagyon jól néz ki , egyből megkívántam, ezt el kell készítenem :-)))Nekem is van egy hasonló kalácsom, csak azt fonni kell, töltelék kakaó, darált dió, meggy!Az eredeti receptben tönköly fehér vagy vegyesen teljes kiörlésűvel van???
Edina
Gyönyörű lett a kalácsod:)Kedvem lenne beleharapni! És a fekete erdei töltelék zseniális ötlet!
Nagyon guszta..megyek hozzád :)
Nagyon jól néz ki a kalácsod, és biztos finom is volt. Én is láttam Trollanyunál ezt a finomságot. Lehet, hogy én is megsütöm húsvétra :)
Nagyon fincsi lehet, mindent szeretek, ami benne van!
Hát ez valami mennyei! Csodás! :)
Nagyon szép lett Vicuska, ne feletsd el hozzám beküldeni a húsvéti játékra:)
Csongi, próbálandó!
Köszönöm, Eszter :)
Kedves Edina, trollanyu tönkölylisztet említ. A kakaó, darált dió, meggy töltelék nagyon jól hangzik!
Heti menük, köszönöm, engem is a töltelék zseniális ötlete fogott meg :)
Gyere csak, Jutka, hozz kóstolót a tejfölös báránylevesedből!
Nyugodt lélekkel süsd meg Juci Húsvétra, nem sonkához való, de biztosan gyorsan el fog fogyni, elég szép adag.
Márti, én is :)
Köszönöm szépen, Gabriella.
Erika, köszi, be is küldeném, de mivel trollanyu is ezzel nevez, most kihagyom. Hátha sütök még elsejéig egy másikat.
Hú, hát ez gyönyörű lett!!!!
Hű, köszönöm! :)
Nagyon szép lett a kalácsod! Ezek szerint Nálad is már húsvéti a hangulat :)
Csodás lett, nagyon örülök, hogy egyből meg is sütötted:) Lehetne a tölteléket még fokozni sok mindennel, de én már így is alig bírtam betekerni. Szép napot:)
Nagyon gusztusos kalács, Én forrócsokis habcsókosat csináltam :) Nézz be hozzám kérlek van számodra valamim :)
Pfff, de guszta! KI kell probaljuk! :)
Nezz be hozzank Vicuska, var rad egy dij! :)
Köszönöm, Katalin, nemcsak maga az ünnep, hanem a rá való készülődés is fontos!
Igen, Erzsó, nem egyszerű feladat feltekerni a gazdag töltelékkel :D , de nagyon finom lett :)
Vikvi, forrócsokis? és habcsókos? Kíváncsivá tettél! Benézek!
HajniZoli- köszi és örömmel megyek Hozzátok is :)
Ez igen, én is egy habcsókos kalácsot szeretnék kipróbálni Limarától, aztán nem tudom, hogy fog sikerülni, mert az első kalácsom lesz:)
Katikám, akkor csak tartsd magad a leíráshoz, állj neki jókedvvel, mert az is fontos az élő tésztáknál és az élesztőd friss legyen- sikerülni fog!
Mindkét "új köntös" nagyon tetszik!
Észrevetted? Köszönöm :)
De jó ez a kalács! Habár már késő van, egy csésze kakaóval egy szeletkét bevállalnák:)
Én is ennyire vonzódom a finom kalácsokhoz :D Megértelek...
Nagyon szép kalácsot csináltál, még ilyen formában nem is próbáltam. Finom lehetett!
Légyszíves nézzél már be hozzám, szeretnélek egy játékba meghívni!
Nagyon szépen köszönöm, megyek hozzád :)
Gratulálok! Egy újabb csoda, nem igazán egyszerű :), van vele munka bőven, de az eredmény kárpótol.
Ez a kalács valami gyönyörűséges!!
Wanna, számomra örömforrás a kelt tésztával dolgozni :)
Köszönöm, Timi :)
Most már ennél a csodás kalácsnál meg kell hogy álljak, mert a szemem kárázik, a sok finomságtol, és ugy meg kivántam ezt a gyönyörü kalácsot, hogy most képtelen leszek ki böngézni, és át forditani az angol méretre, mert nagyon szeretném megsütni ezt a tündéri szép is finomságot!
Mindenképpen érdemes lefordítani angolra :D Nemzetközi szinten sütünk-főzünk!!!
Megjegyzés küldése