Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. március 5., hétfő

KÖTÖTT KALÁCSKÁK FORRÓ MÁLNALEKVÁRRAL



Príma Konyha magazin, 2010 április.
Ha sütöm, mindig sikere van!

2,5 dk élesztő
2 dl langyos tej
5 dk vaj
6-7 dl (kb. 40 dk finomliszt)
fél kiskanál szalalkáli
csipetnyi só
1 tojás
2 kiskanál kristálycukor
a formáláshoz: liszt

a tetejére:

5 dk olvasztott vaj
2 csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál kristálycukor
1 kiskanál kardamom (el is maradhat)

a tálaláshoz: 8-10 evőkanál málnalekvár

„Az élesztőt egy tálba morzsoljuk és egy kevés langyos tejet (semmi esetre sem meleget!), ráöntünk egy kevés cukor kíséretében. A tésztához való vajat felolvasztjuk, majd ráöntjük a maradék tejet és kb. 37 C fokosra melegítjük (ennél melegebb ne legyen!).
A lisztet a felfuttatott élesztőre szórjuk, a szalalkálit és a sót hozzáadjuk. Beleütjük a tojást, rászórjuk a maradék cukrot. A tejes vajat is ráöntjük, majd szép, sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, egy kicsit megdögönyözzük (átgyúrjuk), majd kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Fontos, hogy 20-25 cm-nél szélesebb ne legyen!


A tetejére való vajat éppen csak megolvasztjuk, hogy kenhető legyen, majd lekenjük vele a kisodort tésztalapot. A kétféle cukrot összeforgatjuk, egyenletesen a vajjal lekent tésztára szórjuk. Ezután keresztben kb. ujjnyi vastag szalagokra vágjuk, majd kettőt-kettőt összefogva egyszerűen laza csomót kötünk belőlük (megjegyzésem: és aláigazgatjuk a tésztacsíkok végeit, gömbölyűre formálva).


Egymástól jókora távolságra sütőpapírral bélelt vagy kivajazott sütőlapra rakjuk és 25 percen át langyos helyen kelni hagyjuk. Végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 C fok, légkeveréses sütőben 180 C fok) 12-15 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk langyosan vagy akár hidegen is, felforrósított málnalekvár vagy hideg vaníliamártás kíséretében.”


A recept eredetétől annyiban tértem el, hogy egy evőkanál fahéjat kevertem a cukrokhoz, somlekvárral tálaltam és tejet ittunk hozzá. Teljesen kürtős kalács íze volt! :)

18-24 db jön ki mérettől függően.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

18 megjegyzés:

Barbi írta...

Annyira guszta kelt tésztákat teszel fel, hogy teljesen odavagyok! Elmondani sem tudom, mennyire vágyom most ezekre a csomózott briósszerűségekre!! :)

Katalin írta...

Nagyon aranyosak a kalácsaid!

mági írta...

Nagyon gusztusos, fahéjas csigát akartam, de lehet, hogy ezt fogom.
A csipke a csésze alatt!
Várlak!
Nem láttad ezt? http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/03/dijat-kaptam-zsanuariatol.html

Vicuska írta...

Barbi, eszembe juttattad az örökzöld dallamot, már dúdolom is:
Oda vagyok magáért! A fekete hajáért
Egyetlen egy szaváért, mosolyáért.
Oda vagyok egészen! A szívembe bevésem.
Hallgassa meg ha kérem a kérésem...
Télen gyakrabban sütöm a kelt tésztákat. Gyorsan is fogynak.
Katalin, Ági- köszi :)
Szél szárnyán repülök (vagy az éterén?) :D

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Olyan szépen tálaltad, hogy kedvem lenne leülni az asztalhoz, és elfogyasztani. Úgy megenném, de már a látványától is hízok, ezért is sütök csak nagyon ritkán kelt tésztát.

HajniZoli írta...

Nagyon jól néz ki. Szépen megtekergetted:),volt türelmed.Az lenne jó,ha itt lehetne kóstolgatni is:)

Márti írta...

Ez is egy fantasztikus péksüti! és az a forró lekvár, már el is tudom képzelni :)

Tündi írta...

Jajj de nagyon guszta! Nálunk az egész család nagyon szereti a kelt tésztát, és én is bármire képes vagyok érte( mint azt már bizonyítottam :D )

Gerdi írta...

Ezt már én is megsütöttem valamikor régen a Príma Konyhából, aztán feledésbe merült. Jól megcsavartad őket, nagyon kis helyesek:-)

Vicuska írta...

Gizike, jó az reggelire is, korai időpontban fogyasztva talán kevésbé is hizlal.
Hajni, tényleg tekergetni, csomózgatni kellett. Az ötleted tetszik, a japánok rég felfedezték már a szagos filmeket, érzed az illatokat filmnézés közben, amit éppen láttatnak(nem mindegy, milyen témát választasz, a gasztrofilm is jó lehet) :) A kóstolás lehetősége nekem is tetszene sokszor!!!
Valóban fantasztikus, már csak a kürtöskalácsra emlékeztető íze miatt is!
Tündi, láttam, amit láttam, hihetetlen dolgokra vagy képes :)
Látod, Gerdi, milyen jó, hogy egy helyről sütünk, főzünk! Elkerülnénk egymáshoz vendégségbe és meglepődnénk, mennyi mindent készítünk egyformán :D

wanna írta...

Nagy mestere vagy a kelt tésztáknak! Ügyes vagy és szorgalmas :)

Vicuska írta...

Köszönöm szépen, igyekszem megfelelni a jelzőidnek :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Milyen jópofa csomócskák, nagyon ötletes. Kipróbálandó! :o))

Vicuska írta...

:) Kösz Krisz!

Timi írta...

Nagyon jól hangzik:-)

Vicuska írta...

Nagy kedvencem nekem is!

Lilla írta...

jaj, hogy ez milyen szép lett!

Vicuska írta...

Tetszik? nekem is :) köszönöm!