Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. március 8., csütörtök

FŰSZERES TÚRÓVAL TÖLTÖTT CSEBUREK (SZUPER DERELYE TÉSZTÁBÓL)



A csésze 200 ml-es

1 csésze buborékos ásványvíz
1 egész tojás
½ teáskanál só
1 teáskanál cukor (édes töltelékhez 2 tk)
4 evőkanál olaj
4 csésze liszt (1 csészényi liszt kb 140-150 g)

Összeállítottam a tészta hozzávalóit, a lisztfajták különbözősége miatt érdemes a ¾-edével fakanállal összekeverni és apránként adagolni a maradék lisztet, esetleg kevesebbet tenni belőle, az a lényeg, hogy rugalmas tésztát kell kapni, ne legyen túl kemény. Az olajtól sima, rugalmas szerkezetű lesz. Nem kell sokáig gyúrni. Annyira jó a tészta állaga, hogy a nyújtáshoz nincs szükség lisztre, mert nem ragad. Ez azért is nagyon előnyös, mert a forró olajban nem ég le a felületén maradt liszt.
20 percet pihentettem, letakarva, hűtőben. A tészta hűtés után puhább lett.
Ebből a tésztafajtából nagyon jól sikerül a pelmeni, vagy derelye bármivel (gyümölcs, túró, darált hús, fűszerezett tört krumpli) töltve, a manti. Ideális a tészta- nem fő szét, finom puhaságú főzés után, olyan könnyed és nagyon finom.

TÖLTELÉK:

200 g túró (lehet- 100 g túró + 100 g juhtúró + 100 g mozzarella )
100 g brynza (juhtúró)
petrezselyemzöld
friss kapor
fehér bors
csipetnyi oregano


olaj a sütéshez

Vékonyra nyújtottam a tésztát és egy tálka segítségével nagyobb köröket vágtam.


A felére raktam a túrós töltelékből, ráhajtottam a körforma másik felét, félhold alakúra, és előbb az ujjaimmal, majd villával is körbenyomkodtam.


Jó meleg olajban kettesével aranyszínűre sütöttem. A felesleges olajat papírkendővel itattam fel. Még melegen tálalva fogyasztottuk, másnapra megmaradt pár darab, a hűtőből kivéve ettük- rendkívül finom volt ebben az állapotában is :)


A vékony tésztával ropogós-finom cseburek volt!

A töltelék ötlete natapit blogjáról.
A tészta receptje таня-frauttól.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu 



Boldog Nőnapot :)



Mi a a glutén (sikér)? Amikor vizet adunk a liszthez, a vízmolekulák a fehérjékkel (gliadin és glutenin) glutént képeznek. Az összevissza fehérjemolekulák a dagasztás hatására láncokká rendeződnek, amitől rugalmasodnak és erősödnek. Kelesztésnél például ez a gumiszerű kéreg biztosítja, hogy az élesztőgombák által termelődött alkohol, széndioxid és a hozzá adott víz gőze lyukacsokat képezzen a tésztában és ne illanjon el- megemelje a tészta térfogatát, egyre jobban az újrakelesztéssel.
A cseburekit kis gluténtartalmú lisztből érdemes készíteni, hogy ne legyen rágógumiszerű a tésztája. Ehhez jobb a gyenge minőségű fehér vagy "fehérítetlen fehér" liszt, sütéshez való. Akkor a tésztánk kevésbé „acélos”, a gluténváz nem olyan erős.

A legintelligensebb módja a gluténos kemény tészta elleni küzdelemben- a vodka hozzáadása a tésztához, ami már mai huncutság. A vodka szesz és víz keveréke, ahol a szesz, nem engedi megduzzadni a fehérjét és nem képződik glutén. Ettől lágy, kellemesen réteges, kisülve ropogós tésztakérget kapunk a cseburekin. A vodka teljesen elpárolog sütés közben a milliméteres tésztából, emiatt sem kell tehát aggódnunk. Az eredeti ősreceptben még nagyon kemény tésztát állítottak össze, víz nélkül nem alakul ki a glutén, de abban az esetben nagyon nehezen nyújtható, nehezen kezelhető. Ha kicsit lágyabbra csináljuk, kezd kialakulni a glutén. Vicces, mert a kenyérben is képződik alkohol, élesztő fermentáció- az alkoholos erjesztésnél az élesztő alkoholt és széndioxid gázt képez. De a kefirben is 3-5 százalék alkohol van, akárcsak a gyenge sörben :)

HÚSOS CSEBUREK

A tésztánkat nem szabad nagyon kidolgozni, tulajdonképpen csak homogénné gyúrjuk. Feldolgozás és sütés előtt pihentetve csökken a tésztában a feszültség, ami nyújtáskor és formázáskor keletkezik és finomabb  cseburekit tudunk sütni.

Húsos tölteléknél fontos lenne a hagymát húsdarálón ledarálni, ami ma már kevés konyhában található eszköz. A hagymát hanyagul felkockázzuk, sóval, borssal, vízzel keverve késes darálóban jól átforgatjuk pár másodpercig. Vagy ha nincs ilyenünk, akkor mozsárban összenyomjuk. Ezt a keveréket adjuk a darált húshoz! 

550 g liszt
1 dk só
200-250 g jéghideg víz
100 g vodka, vagy amennyit a liszt felvesz, hogy összeálljon a tészta
20-30 percet hűtőben pihentetjük. 



Hideg tejjel is készíthetjük, 3-4 százalékossal.

450 g liszthez
5 g só
175-275 g hideg tej
75 g vodka
20-30 percet hűtőben pihentetjük.

 10 db-hoz való mennyiségek:

350-400 g hús (bárány vagy marha, vagy kevert- disznó és marha, de lehet csirkehús is, de ezek közül az eredeti krími tatár cseburek csak bárányból készült)
só, bors
75 g hagyma
75 g hideg víz ebbe a töltelékbe.

A tésztát kinyújtjuk, 2x összehajtjuk 3 részbe, 10 egyforma darabba osszuk. Olajozott táblán1- 2 mm-resre nyújtjuk. Ne lisztezzük!!!! Laposan betöltjük, az összeragasztott részét, ahol dupla rétegű lett a tészta, vékonyabbra nyújtjuk nyújtófával. Ne legyen 2 mm-nél vastagabb. Enyhén lenyomjuk a csebureket a tenyerünkkel, hogy a töltelék egyenletesen elsimuljon, lapuljon. Megengedett tojással lekenni a széleket.
Sütés előtt 10-15 percet hagyjuk pihenni. Az olaj ne legyen forróbb 180C foknál. Papírkendőn lecsepegtetjük az aranyszínűre sült cseburekiket. Frissen fogyasszuk, de mikrózva , vagy fóliába csomagolva sütőben könnyen melegíthető. 

Utóbbi bejegyzés a gluténről és cseburekiről (чебуреки) innen mazsolázva: mariana-aga.livejournal.com

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

Facebookon Sándorné Vinkó Ilike a következőt írta:"Én resztelt csirkemájjal töltöttem, nagyon fincsi volt!"




Köszönöm, Ilike a fotót, nagyon étvágygerjesztő!!!


 vicuska13.blogspot.hu

19 megjegyzés:

Márti írta...

Roppant egyszerűnek tűnik, és finomnak! tetszik, a zene is :)

Katalin írta...

Csodásak lettek a derelyéid, el is hiszem, hogy nagyon finom volt, és gyorsan fogyott....

Vicuska írta...

Köszönöm, Márti :)
Ezek szerint meggyőzőek a fotók, Katalin :) Picit pontosítok- ez csak a derelye univerzális tésztája, de igazából, méretében is lényegesen nagyobb a derelyénél- cseburek (nem a hússal készült változata).

Éva írta...

Nagyon finom lehetett guszta, akár valamilyen darálthússal is lehet tölteni ugye?

Vicuska írta...

Igen, Évuska, a darált húsos cseburekiről itt már írtam: AZ ŐSI URÁLI PELMENI RÁADÁSNAK CSEBUREKI. Jó sok hagymával, sóval , borssal nyersen kell betölteni, de nem vaskosan, vékonyabban, hogy átsüljön.
Nagyon-nagyon finom volt!

Petra írta...

Klassz recept és változatosan variálható a töltelék. Tetszik. :)

Barbi írta...

A kacsintós bögre mire nem jó!! :D A derelyék szép tenyérnyi méretűek lehetnek, és én az ilyeneket nagyon szeretem, mert van mit enni! Finom kis recept! :)

Gabriella írta...

Nagyon jól néz ki - a hozzávalók alapján is tetszik. Fincsi lehet! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Petra, sokoldalúan variálható, lehet kísérletezni maradékok felhasználásával is.
Barbi, a kacsintósat már annyi mindenre használtam, ez a legújabb funkciója!
Gabriella, nekem mostanában sokkal jobban ízlik a sós túró változat fűszerekkel megbolondítva. Ahogy manapság mondják- rákattantam :)

trollanyu írta...

Ez a tészta is nagyon finom lehet, igen megtetszett:) Holnapra raviolit terveztem, de lehet, hogy elkészítem ezt. Ez csak olajban sütve jó vagy próbáltad már máshogyan készíteni? A töltelékre is vannak ötleteim, mert túróm nincs, csak cottage cheese.

Vicuska írta...

Erzsóka, raviolinak kiváló lesz, mert a pelymenit készítettem belőle, (ami hússal van töltve). Nagyon sokféle tésztarecept van és az ember mindig keresi az ideálisat. Összefoglalva- ez a tésztaa recept szerint elkészítve sütve-főve jó!!! Ettől is szuper :)

hankka írta...

Vicuska, mindig olyan finomságos és gyönyörűséges ételeket hozol! :) Nagyon tetszik ez is, szeretem a juhtúrót! Kipróbálós! :)

Csiperke írta...

Hasonló tésztát szoktam én is készíteni, csak vajjal. Sokszor előfordul, hogy elfogy a vajam, de olaj mindig van itthon. Ki fogom próbálni így is!

Gerdi írta...

Milyen finomságot hoztál megint! Valamiért nagyon nem szeretek derelyetésztát gyúrni, nyújtani, de ezt a tölteléket kelt tésztában is el tudom képzelni.

Vicuska írta...

Kedves hankka, jó döntés :)
Csiperke, én meg akkor kipróbálom a vajas verziót :)
Gerdi, ez egy jó ötlet a töltelék felhasználásáról a kelttésztába, mert nagyon jól esett az ízlelőbimbóimnak ez a fajta íz!!!

Márti írta...

Az előző pelymeni elkerülte a figyelmemet, megyek és megskubizom!

Vicuska írta...

Márti, skubizd kedvedre :)

Marika írta...

Nahát, nem győzöm behozni a lemaradásomat, annyi finom receptedet nem láttam még ! :) Többek között ez is! Istenien néz ki, és el tudom képzelni, mennyire finom lehetett, hiszen csupa remek hozzávalóból áll! :) Valamilyen töltelékkel hamarosan ki is próbálom, lehet , hogy épp szilvalekvárral, hisz úgyis már nagyon régóta készítem a gyomrom rá!:)))

Vicuska írta...

Marika, most fedeztem fel a hozzászólásodat :) Nagyon népszerű étel, biztos ízlene vagy ízlett!