Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. június 14., csütörtök

BACONOS SERTÉSHÚS SAJTSZÓSSZAL ŐZGERINC FORMÁBAN FOKHAGYMÁS ÚJKRUMPLI KÖRETTEL




A baconos sertéshús őzgerincben sütve az egyik nagy kedvencem- egyszerű a készítése, rendkívül finom, mutatós- ünnepi alkalomra, vendégeknek vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom elkészíteni! :) Külön felhívom mindenki figyelmét az újkrumpli köretre- nem kell lekaparni a héját, ami már előny, de ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, különösen finom! A káposztasalátánk két változatát többnyire együtt szoktam készíteni, nekünk régóta bevált ez a recept.


1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
200-250 g bacon szelet
150-200 g kemény sajt, reszelve
bors
petrezselyemzöld
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás

prézli

KÖRET:

1 kg újkrumpli
olíva olaj
chili paprika/ vagy fekete bors
3 cikk fokhagyma
kapor

Tepsi mérete: 32x12x7 cm, a sima, nem bordás

A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.

  A baconnal kirakjuk az őzgerincformát

 Felvágjuk a sertéshúst

A baconszeletekkel betakarjuk

170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a betöltött gerincformát 50 percre. Ekkor óvatosan kiemeltem, megszabadítottam a fóliaborítástól, a maradék tejföllel lekentem a felületét és megszórtam a reszelt sajttal, ami kimaradt. Visszaraktam a meleg sütőbe 15 percre.
Ha csirkéből készítjük el, akkor elég 40 perc is a sütéshez.
Amikor elkészült, akkor igény szerint kiboríthatjuk a formából egy sütőpapírra és átpiríthatjuk a tetejét (ami az alja volt). Méltó, finom étel- forrón és hidegen tálalva egyaránt.
Hidegen is nagyon finom volt és esztétikusabban lehet szeletelni.
Szilikonformában is lehet sütni.
Bacon híján nélküle elkészítve is nagyon finom, de lehet vékony szelet füstölt szalonnát rakni helyette a forma aljába.
Egy pohár finom borral kísérve- nem lehet neki ellenállni! :)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)

ÜNNEPI ÚJKRUMPLIKÖRET MINDEN NAPRA:

 Mesefinom!!!! 

Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival. Abbahagyhatatlan!!!

KÉTFÉLE KÁPOSZTA SALÁTÁT készítettem hozzá, mindkettőt nagyon szeretjük: 


egy fej káposztát legyalultam, kevés sóval alaposan átnyomkodtam, hogy levet engedjen és megfeleztem az adagot:
1-höz adtam- kaprot, darált fekete borsot, tejfölt, kevés majonézt.
2.-hoz adtam,  + 3 evőkanál cukrot, 1 evőkanál darált száraz piros paprikát, kevés chili paprikát, darált fekete borsot és ecetet, ízlés szerint. Utóbbit nem mértem. Kellemesen ecetes legyen az íze! 

Eredeti receptet: "Csirkemell őzgerincformában sütve" innen merítettem.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

19 megjegyzés:

Lilla írta...

Nagyon guszta, tényleg ünnepi!

Vicuska írta...

Ráadásul nagyon finom!!!!

mági írta...

Kaporral még nem fűszereztem krumplit, de kipróbálom, hisz most a legklasszabb a kapor a kertben:-)
Köszönöm ezt az ötletet.

Vicuska írta...

Lehet petrezselyemmel is, de a kaporral olyan üde, friss az íze! Nagyon jól illik ízben hozzá, mindenképpen így készítsd, mert tetszeni fog :)

Éva írta...

Csodás amit ide tálaltál csak nyelek nagyokat! Őzgerincben sütött husit ismerem nagyon finom! Ez az újkrumpli főzés és ízesítés nagyon tetszik , kifogom próbálni.

Vicuska írta...

Köszönöm :) A maga egyszerűségében nagyszerű elkészítési módja az újkrumplinak- belül puha, kívül enyhén roppanós az a kis vékony héja, jó pár éve készítem így, mindenki szereti.

gionetta írta...

Ojjjoj Vicuska! Ez nagyon a kedvemre való kalóriabomba! Nagyon tetszik, mentem is, gyorsan!

Vicuska írta...

Bomba vagy sem, de hatásos!!! :D Köszönöm!

hankka írta...

Szóval ez a titkod, Vicuska! Hagyod barátkozni a hozzávalókat! :D Ettől lesz olyan finom minden nálad! :D Nagyon guszta, elfogadnék egy tányérral, persze körettel és salátával, én kis telhetetlen! :)

Vicuska írta...

Hankka... Psszt... Köszönöm, és ajánlatom a további titoktartásért cserébe- kapsz egy nagy tányérral, persze körettel és salátával!
Titkot őrizni mélyen emberi, csakúgy, mint előbb vagy utóbb felfedni azt :D Mások hátha nem veszik észre...
„Ha el akarsz rejteni valamit, tartsd szem előtt. „- Titkok könyvtára

Gerdi írta...

Nem mintha a húst megvetném, de most tökéletesen megelégednék a krumplikörettel kapros káposztasalátával. Olyan szemrevaló az a krumpli!

Vicuska írta...

Szemrevaló és hasbavaló, lám, nem volt hiábavaló, hogy megosztottam :D

trollanyu írta...

Igazi ünnepi étek:)Eddig csak csirkéval próbáltam ezt, nagyon szeretjük, eszembe se jutott sertéshússal készíteni, pedig nálad milyen jól néz ki:) Mostanában én mindig újkrumplit ennék, annyira finom.

teller-cake írta...

Szuper menü, egészen megéheztem... :-))

Vicuska írta...

Délidőben az nem baj :D Köszönöm!

wanna írta...

Hát ez tényleg mesefinom lehet! Én is az újkrumplira vagyok most "rákattanva" :)

Vicuska írta...

Júliusban már lemegy az újkrumpli szezonja, bizony, most kell "rákattanni". Réges-régen a krumplit a kis fehér csillagvirágjáért termesztették Európában a királyi udvarok főúri dámái részére, ki gondolta volna, hogy ekkora népszerűségre tesz szert azóta ez az Amerikából jött táplálék :)

andi írta...

Nagyon jó recept!! ki kell próbálnom,ha lesz újkrumpli :)

Vicuska írta...

Akkor már nem sokat kell várni, nem fogsz csalódni benne :)