Dupla adagot lehet elkészíteni a tésztából és a felét lefagyasztani.
Fél adaghoz szükséges hozzávalók, ebből a mennyiségből 30 papucsom lett (Anahitnak 20 db jött ki). Zárójelben írom az eredeti receptben szereplő hozzávaló arányokat 40 db-hoz:
100 g puha vaj (200 g)
3 evőkanál cukor (70 g)
1 tojás (1 db)
50 ml tej (100 ml)
1 teáskanál sütőpor vagy 0,25 tk szóda (1 csomag 10 g-os sütőpor)
csipet só
1 csomag vaníliás cukor (vanília)
250 g liszt (2 csésze) (500 g)
Töltelék:
4 vagy 5 közepes alma (4 db)
2-3 evőkanál cukor (attól függ, mennyire savanyú az alma) (4 ek)
fahéj (kevés fahéj)
5 evőkanál víz (nekem elég volt 3 ek) (5 ek)
50 g dió (50 g dióbél)
Nem volt éppen dióm, ezért maradék mandula szeleteket és 1 evőkanál ribizlizselét kevertem még az almához.
Tölteléknek mehet- darált dió+cukor+tojás fehérje habbá verve, nutella+darált dió, alma+mazsola+fahéj, aki szereti- citromhéj vagy sűrűbb lekvár, ha hígnak találjuk, akkor keverjünk hozzá egy kis étkezési keményítőt.
Először is még tegnap este összeállítottam a tésztát- a puha vajat (kivettem a hűtőből és kicsit megmikróztam egy csészében) habosra kevertem fakanállal a cukorral, majd a tojással és tejjel. Nem fontos nagyon kikeverni, mert a liszttel tökéletesen eloszlik majd. Hozzáadtam az átszitált lisztet és a sütőport. Puha, nem ragadós tésztát gyúrtam. Ha valaki szódát használna, akkor ráönt egy kis kanál ecetet.
Fél órára hűtőbe lehet tenni, nálam egy éjszakát pihent. A hölgy a blogról rögtön sütötte, ebben az esetben az almát készítjük el előbb.
Az almát meghámoztam, kivágtam a magházát és apró kockákra vágtam és a többi hozzávalóval 10 perc alatt kis lángon, kevergetve puhára pároltam, amíg a vizet elfőtte.
Ha mazsolát tennénk hozzá, akkor előtte mossuk át, forrázzuk le és nyomkodjuk ki a vizet a markunkkal.
A lapot kb. 3 mm-esre nyújtottam gyúrótáblán, éles hegyű késsel 10-12 cm-es kockákra vágtam. Igyekeztem egyforma szélességű kockalapokat vágni! Azután keresztbe vágva megfeleztem- egy kockából 2 háromszög alakot kapva.
Mindegyik háromszög jobb és bal oldalára, ahogy a fotón is látható, bevágást készítettem- 1 hosszabb, alatta valamivel rövidebb, majd a legrövidebb következett. Bal kezemmel középen lefogtam a tésztát, így könnyebb volt megoldani.
A kihűlt tölteléket a közepére helyeztem és előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 alsó részt. Nem kell lekenni semmivel. Sütőpapírra sorakoztattam egy nagyobb tepsire és 175-180 C fokos (345-355 Fahreinheit) sütőbe tolva 20-25 perc alatt készre sütöttem. Inkább világosabb legyen a színe.
Kihűlve porcukorral megszórtam.
ÉRDEKESSÉGKÉNT:
2010- ben a régészek felfedezték Örményországban, az Areni barlangban a legrégebbi cipőt, az úgynevezett "charuh"-ot, melynek eredetét időszámításunk előtti 3600-3500 évre datálták. A lábbeliket egyetlen darab nyersbőrből varrták, sertés- vagy szarvasmarha bőrből, a legerősebb charuhot pedig- öreg bika bőréből készítették. A régészek szerint ez a lelet rendkívül fontos- teljesen épen fennmaradt ereklye, amely ritkán fordul elő a régészeti gyakorlatban.
Adatok erről az oldalról.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
22 megjegyzés:
Nagyon szép, mutatós sütemény, először azt hittem, kelt tésztából van. Tetszenek a töltelék variációk is, valamelyikkel mindenképpen kipróbálom ünnep után! :)
Nagyon szépek:) Köszi az érdekességeket is:)
Örülök, ha kipróbálod Hankka, ez inkább pite tészta, a finomabb fajtából :)
Köszönöm, Kati, számomra is érdekes volt, kicsit utána nyomoztam :)
Annyira guszta, hogy nem bírok magammal, talán le kéne már feküdnöm és nem nézelődni annyit!
Egyébként én is kelt tésztára tippeltem volna első ránézésre. :)
Nagyon finom ropogós, omlós lehet.
Szia Barbi, így Húsvét előtt mindenki nézelődik, hátha ráakad valami különleges finomságra, én is azt teszem :D
Szerintem ki is kéne próbálni- kelt tésztából mennyire képes megtartani a formáját?
Igen- finom, ropogós, omlós!
Nagyon jó ez a hajtogatási mód! Én is azt hittem első ránézésre, hogy kelt tészta. Viszem is kipróbálásra:-)
Jaj de szépek a papucsaid! Igazán csábító süteményekkel tértél vissza. No meg hasznos információkkal.
Egyszerű hajtogatási mód, de látványos :) Jó hajtogatást, Hajni!
Köszönöm, Gerdi!!!
Nem hallottam még erről az édességről, így nem is kóstoltam, viszont nagyon tetszik! És mivel imádok új dolgokkal ismerkedni, ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet!:)
Én köszönöm a hozzászólást, heti menük :) Örömmel népszerűsítem, hiszen érdemes megsütni, kipróbálni!
Nekem is új :) Tetszik a formája is!
a charuh, akkor olyasmi lehet, mint a bocskor.
Márti, érdekes meghatározás, amit felvetettél! Köszönöm! Rákerestem a neten.
A wikiszótár szerint:
"A bocskor- bőrlábbeli. Egyetlen darab vastag bőrből álló, felhajtott széleivel a lábfejre boruló lábbeli, amelyet a széleibe fűzött szíjjal erősítenek fel.
Az egyszerű emberek régen bocskorban jártak. A bocskor tartós lábbeli volt. A bocskor hasonlít az amerikai indiánok lábbelijéhez."
A meszotar.hu szerint:
"A bocskor- a legrégebbi magyar lábravaló. A regős énekek már ezer évvel ezelőtt a nyírfabocskort említik. A bocskor később bőrből készült, a legtöbb alakja elől hegyes. A telkes bocskor szélén fülek találhatóak, ezeken keresztül húzott szíjjal erősítették a lábhoz. Ez a szíj igen erős volt, ha odacsaptak vele, ugyancsak csípte a bőrt."
Várjuk a vargák, tímárok és csizmadiák kompetens, megfelelő magyar meghatározását a charuh-nak :)
Vicuska az eredeti papucs is csinos,de én inkább a sütit választom,mert nagyon kínálja magát!A papucs lehet ráadás!
:D puha, bőr lábbelit nem szabad visszautasítani! De üsse kavics, ráadásnak már elfogadható... Vidd a sütivel :)
Jujj be nagyon tetszik! Ügyes vagy! :)
Köszönöm szépen :)
Elkészült húsvétra, köszönöm a receptet, nagyon finomak lettek! :)))
Már meg is csodáltam Nálad, csábítóak ám!!! Köszönöm a visszajelzést :)
Nagyon tetszik ez a sütike. Guszta és finom! Mentem is a receptet, elfogom készíteni. :)
Nálam is szerelem volt első látásra!
Nagyon jó recept,szép is finom is.Köszi a receptet.
Köszönöm szépen a hozzászólást :)
Megjegyzés küldése