Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. március 5., kedd

FAHÉJAS-VANÍLIÁS SZILVÁS PITE


3 egész tojás
15 deka cukor
20 dk vaj (lehet margarin)
½ csomag sütőpor
50 dk liszt

a 2 lap közé:

kimagozott, félbevágott, nagyszemű fajta szilva
1 evőkanál fahéj
fél marék kristálycukor

Tetejére:

2-3 evőkanál tejfel
1 csomag vaníliás cukor
egy marék kristálycukor

Tepsi mérete- 25x30

Tavaly nyáron a kertből szedett, kimagozott szilvát lefagyasztottam. Most kivettem a mélyhűtőből és egy szűrőbe rakva lecsöpögtettem. Közben összeállítottam a pitetésztát- a tojásokat a cukorral villával felhabosítottam, hozzáadtam a többi belevalót, a lisztet háromszorra adagolva, de csak annyit, hogy puhább tésztát kapjak. Folpackba csomagoltam és a hűtőbe tettem bő félórára. Ezalatt a felesleges folyadék is lecsöpögött a szilváról.
Enyhén lisztezett gyúrótáblán kinyújtottam a nagyobb rész tésztát, belesimítottam a sütőpapírral bélelt tepsibe, kiraktam a fél szilvákkal úgy, hogy a héja alul legyen, a belseje felfelé csónakot képezzen. Megszórtam kevés cukorral, fahéjjal oly módon, hogy a tésztalapra is jusson.  Befedtem a másik nyújtott tésztalappal, a kezemmel lenyomkodtam. A szilvák közötti részt fektetett mutatóújjal szintén lenyomtam, hogy óvón körbe ölelje a gyümölcsöt.
Rásimítottam a tejfelt, meghintettem a cukrokkal. 180 C fokra (350 Fahrenheit) előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem, alsó-felső lángon, légkeveréssel.
A sütemény tésztája vajjal nagyon kellemes ízű és állagú! A rákaramellizálódott vaníliás cukortól csábító illat lengte körül a kész szilvás pitét, amit jóízűen elfogyasztottunk vendégeinkkel :)

Most is meg tudnék enni egy fél tepsivel :D, de kár, hogy olyan gyorsan elfogyott!


Ebből a nyersen elrakott (vitamin megtartó) szilvából is megunhatatlanul finom: http://vicuska13.blogspot.com/2010/08/hidegen-elrakott-finom-szilva-telere.html



2013 augusztusi bejegyzés

Reni és Csilla pitéje :-) - megcsináltuk a szilvás pitédet nagyon jó lett, puszika!

Köszönöm a fotót, örülök, hogy ízlett a pite! :)


Újabb ötlet R-től- birsalmás piték, köszönöm szépen a fotókat, nagyon szépek a piték!:




Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

17 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehetett, guszta! Te legalább emlékszel az ízére de én nem is tudom hogy milyen?:-))

Vicuska írta...

:D A Te süteményeiddel azért szívesen csereberélnék!

teller-cake írta...

Nem csodálom, hogy hamar elfogyott, én is szívesen segítettem volna az "elpusztításban"! :)

Édeskonyha írta...

Nagyon finom lehet. Pont úgy néz ki mint a mamám szilvás pitéje. Hmm...

Hankka írta...

Istenien néz ki! :) A maradék fél tepsivel jöhetne például hozzánk! :)

Vicuska írta...

Teller-cake, én is szívesen besegítenék a dominós elfogyasztásába! :)
Édeskonyha- mi rokonlelkek vagyunk, szeretjük a süteményeket :D
Hankka, legközelebb, ha sütök, megyek hozzád a kisült adaggal és testvériesen megosztozunk rajta :D

Ditti írta...

Nagyon ínycsiklandozó! Ezt biztos ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet! :)

heti menük írta...

Nálam is készült már hasonló szilvás pite. Megunhatatlanul finom! Én főleg langyos állapotában tudok befalni belőle 3-4 szeletet, mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül! Imádom:)

marisz57 írta...

Nagyon gusztusos! Nekem is van még fagyasztott szilvám, pitében és gombócban fogja végezni!

Vicuska írta...

Köszönöm, Ditti, szerintem a szilva minden formájában- aszalva, frissen vagy sűrű lekvárként- csak jót tesz egy süteménnyel! :)
Heti menük, megunhatatlan és finom, én sem szoktam ellenállni a langyos degusztálásnak :)

Vicuska írta...

Marisz57- jó választás és nem csak a szilva szempontjából :)!

Katalin írta...

Ez nagyon finom lehet, a szilva és a fahéj együtt kitűnő :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Katalin :), szerintem is jó páros!

Márti írta...

Már vártam az újabb receptet :) imádom a pitéket!

Vicuska írta...

Köszönöm, Márti :) Összefuthatnánk már végre Pesten!

wanna írta...

Imádom a szilvát és fahéjat, együtt, külön.., ez a pite is fincsi lehet!

Vicuska írta...

Igen, igen, igen! :)