Ez egy tökéletes pite receptje, amiből sem elvenni, sem hozzátenni nem szabad semmit.
Könnyed, légies, megfelelően édes a meggy ízével töltve és
szórva- egyszóval sikerrecept!
Az egyik közösségi oldalon láttam meg Gizinél a szaftos sütemény
fotóját, el is csábultam rögtön és még nagyon sokszor el is fogok :D! Finom
lehet cseresznyével is, ahogyan az eredeti recept ajánlotta a Magyar Konyha
magazinban, vagy bármilyen más idénygyümölccsel- mint a málna, barack stb.
2 darab 16x22 cm-es kerámia tepsiben sütöttem, az aljába
sütőpapírt terítettem.
Hozzávalók (Gizinél 24
x 36 cm-es tepsihez):
30 dkg vaj
3 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
6 db tojás (nagy)
reszelt citromhéj
15 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 kg (Gizinél 70 dkg) meggy
Kivettem a vajat a hűtőből puhulni. A megmosott meggyet
kimagoztam és szűrőben hagytam jól lecsöpögni a levét.
Keverőtálban mixerrel jó habosra kevertem a tojás sárgáját a
kockára vágott vajjal, a reszelt citromhéjjal, porcukorral és a kis tasak
vaníliás cukorral.
Habbá vertem a tojás fehérjét és tovább verve kanalanként hozzá
adagoltam a kristálycukrot. A két masszát fakanállal óvatosan összekevertem,
alulról felfelé forgatva a kanalat, miközben a tálat is lassan körbeforgattam.
A lisztet a sütőporral hozzászitáltam, bele elegyítettem.
Bekapcsoltam a sütőt- 170 C fokra (337-338 Fahrenheit) állítottam.
A fél adag tésztát a két kibélelt tepsibe simítottam, sűrűn
megszórtam meggyel, rákerült a massza másik fele, amire a maradék meggy került.
Sütőbe téve 10 perc után lecsökkentettem a hőfokot 150 C fokra légkeverés
mellett (300 Fahrenheit). Légkeveréses funkció híján megfelel a 170 C fokon való sütés.
35-40 perc után kiemeltem az illatozó aranybarna süteményt!
Mennyei finom lett!!!!!
Máris kedvenccé avanzsáltam!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
11 megjegyzés:
Ez nálam is jól működött évtizedekig - ajánlom mindenkinek, mennyi finom, nem lehet elrontani -, de most nem készítek, sajnos a vajat mellőznünk kell!:(
Látod, Ildim, ha gasztroblogot vezettél volna, már régóta sütné mindenki a nagyvilágban, mert úgy látszik, hogy ez olyan ízvilágú recept, ami mindenkinek bejön :)
Szomorű, hogy mellőznöd kell a vajat :(
El is hiszem hogy nagyon finom látszik a tésztáján is hogy milyen könnyű.Van pités receptem bár kicsit másabb.Brutál sok vaj kell ehhez, de biztos ez adja meg a lényegét!
Ezen tényleg látszik, hogy könnyed:) és nekem így meggyel nagyon tetszik!
Nagyon jó lehet. tényleg olyan - harapj belém kinézete van!
Csodaszép! :) Annyira átjön a képeken, hogy tényleg milyen könnyed, finom a tésztája! :)
Nagyon finomnak néz ki :)imádom a meggyet! Köszönöm, hogy megosztottad velünk. :)
... és egyetértek: vaj nélkül nem világ a világ :(((
Na most jöhet a tanakodás, melyik meggyes legyen a nyerő? Már kinéztem egyet ugyanis. Na jó, akkor sorjában. Elég ránézni, látom, ez is kihagyhatatlan!
Vicuska, pici változtatással elkészítettem, nagyon finom :) a recept valóban úgy tökéletes ahogy van :)
Köszönöm :)
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/07/meggyes-pite.html
Én is köszönöm! :) Nagyon finom lehet kevesebb cukorral is, ízlés szerint. Jó tudni :)
Megjegyzés küldése