Egy újabb nagyon finom plov receptet hoztam! A plov (piláf vagy
egyszerűen rizseshús), közép-ázsiai eredetű (Wikipédia). Sok elkészítési
fajtája létezik.
Érdemes kipróbálni!!!
Ez vendégváró nagy adag, fele vagy harmadolt mennyiségből is elkészíthető!
1-1,1 kg
báránylapocka, nálam sertés nyaka
3 fej hagyma
300 ml olaj, nálam disznózsír
1-2 fej fokhagyma
0,5 (2x ennyit használtam, mert szeretem) teáskanál zira
(jeera), vagyis rómaikömény, angolul cumin
2 teáskanál szárított sóskaborbolya (barbarisz) latin név:
Berberis vulgaris L.
sáfrány opcionális (ha nincs, akkor kihagyható)
1,5 evőkanál só
A húst közepes darabokra vágtam, a
hagymát fél karikára, a sárgarépát nem túl vékony csíkokra. A fokhagyma
fejekről leszedtem a külső száraz héját, levágtam a gyökerét megmostam.
A zsírt felforrósítottam, a
hagymát megdinszteltem, rádobtam a húst és addig pároltam, amíg elfőtte a
levét, majd kevés vizet öntögetve alá pároltam, amíg félig megpuhult a hús. Pótoltam a vizet, hogy kb ½ liternyi legyen, fűszereztem
a sóval, sáfránnyal és a barbarisszal, rádobtam a sárgarépát, és keverés nélkül (!) tovább pároltam 10
percig az úgynevezett zirvákkal együtt.
A rizst közben átmostam és
ráterítettem a sárgarépára. Annyi forró vízet öntöttem rá óvatosan egy
szűrőkanálon keresztül, hogy kb 2 ujjnyira (1-1,5 cm ) ellepje a rizst. Azért
kell szűrni a vizet, hogy a rizshalomban ne keletkezzen mélyedés, egyenletes
maradjon a felszíne. A recept szerint 5-7 perc főzés után kell belehelyezni a fokhagyma fejeket, én
rögtön beletettem, és erős lángon, nem lefedve tovább főztem. Amikor a fele
vizet elfőtte, rászórtam a római köményt, fakanál segítségével felhúztam a
rizst oldalról középre, hegyet képezve. Rászórtam a másik adag köményt és jól
lefedve kis lángon 20 percet pároltam. A tűzről levéve még 15-20 percet hagytam
fedő alatt a saját gőzében elkészülni.
Ezalatt az idő alatt pont össze
lehet dobni egy friss salátát vagy bontani bármilyen savanyúságot hozzá.
A plót ügyesen alulról felfelé óvatos mozdulatokkal átkavartam és tálaltam.
Kilimandzsáró padlizsános töltöttpaprikát kínáltam mellé- isteni finom volt! Jövőre legalább tripla adagot rakok el
télére :)
Itt található az üzbék Ferganszki plov
leírása a blogomon!
Itt pedig az indiai biryani csirkemell receptje!
Itt pedig az indiai biryani csirkemell receptje!
Itt lelhető a blogomon az azerbajdzsán
bastirmali Dzsudzsa plov receptje egész csirkéből!
Mind különlegesen finom!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése