Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. november 17., hétfő

EGYSZERŰ, SZILVALEKVÁRRAL KAVART SÜTEMÉNY


Időnként előnyben részesítjük a hétköznapokban az egyszerű, extragyorsan készülő süteményeket. Ez az egyik kedvencem lett!
A tésztája rugalmas, a szilvalekvárnak köszönhetően nem száraz, nagyon finom sütemény!
Amikor elolvastam a receptet, elképzeltem a szilvalekvár, fahéj és dió ízét, azonnal előkészítettem a hozzávalókat és rövid időn belül igazolást nyert, valóban mennyei finom! :)

Eredetileg 20x30 cm tepsihez (23x35) számolva.
2 db 18x25 cm-es kerámia formában sütöttem.

4 egész tojás
150 g cukor
90 g vaj, kicsit megmikrózva, kihűtve
4 jó nagy evőkanál házi szilvalekvár
100 g dió nyújtófával megtörve, vagy darabokra tördelve
100 g liszt
½ csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj

Csokoládémáz:

50 g vaj (80 g-ot használtam)
50 g porcukor
1,5 evőkanál kakaópor
kevés hideg víz

Miután előkészítettük a hozzávalókat, bekapcsoljuk a sütőt 175-180C fokra. A cukor kivételével minden száraz (liszt, dió, fahéj, sütőpor, szóda) hozzávalót összekeverünk.
A tojásokat a cukorral habverő mixerrel jól kikeverjük. Fakanál segítségével elegyítjük a száraz anyagokkal, majd a vajjal és a szilvalekvárral. Ennyi a tennivalónk! Sütőpapírral bélelt tepsibe, formába öntjük.
20 perc múlva tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a süteményünk, kiemeljük és hűlni hagyjuk a tésztát.
Közben elkészítettem a mázat is, előbb kevesebb vízzel simára kikevertem, felmelegítettem, a kihűlt sütire ráöntöttem és elsimítottam egy késsel.
Tetszőlegesen szeletelve kínáljuk.


A recept Okki blogjáról.
Előtte mások is megsütötték, mindenütt sikert aratott- Limara kétféleképpen, pl. gluténmentesen is, Éva takarékos konyha-blogja, Piroska piroskonyhája, Mohakonyha, az egyik recepthez hozzászóló, dortimcsi írta, hogy ezt a sütit ő is nagyon szereti, még a "Délvilág"-ban találták anno, családjukban több évtizedes múltra tekint vissza, mint Nagymama lekváros süteménye :) Teller-cake Zsuzsa kukoricaaratókon tesztelte sikerrel :)

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

12 megjegyzés:

wanna írta...

"Eszik, iszik sosem alszik" :)
©Gasztroangyal

Gabriella konyhája írta...

Nagyon finom szaftos a tésztája. Ez a süti nekem nagy kedvencem lesz, mert egyszer biztos elkészítem. :)
Sokszor jól jön az ilyen gyorsan elkészíthető kavart sütemény recept.

Anikó írta...

Én Limaránál láttam először és régóta fenekedem is utána, egyszer majdcsak sor kerül rá, mert nagyon guszta és főleg semmi macera:-))))

Vicuska írta...

Köszi, Anna :D
Gabriella, pont ezek a előnyök csábítottak engem is, a jelenlegi elfoglaltságod mellett ez a süti a gyors eredményén kívül még ízleni is fog :)
Látod Anikó, még emlékszel is rá Limaránál, pedig ne friss bejegyzés volt, valamiért csak megfogott Téged is :)

Okki írta...

Milyen jó, hogy te is elkészítetted, és még a kedvencek listájára is felkerült.:) Finom süti az biztos, és ha még a gyorsan elkészíthetők kategóriájában is sorolható, akkor tuti nyerő mindenkinél. ;)

Vicuska írta...

Örülök, hogy megláttam Nálad :), érdemes volt megsütni!!! Köszönöm még egyszer :)

teller-cake írta...

Már én is teszteltem és nagyon szeretjük! :-)

tücsi írta...

Én is tesztelni fogom. :) Ismerős a süti, csak még nem jöttem rá, hogy honnan. Nagyon gusztán néz ki, és nem lényegtelen, hogy gyors-egyszerű-finom!!!! Jó, újra itt lenni! :-))

Vicuska írta...

Zsuzsa, nálad láttam először, az aratóknak készítetted, benne vagy az elkészjtők listájában :)
Tücsi, jó, hogy újra itt vagy :) Akik eddig elkészítették, mind pozitívan nyilatkoztak a süti finomságos élvezeti szintjéről.

Gerdi írta...

Látszik rajta, mennyire finom! Emellett még annyi előnye van, hogy én sem hagyhatom ki:-)

Vicuska írta...

Igen, ez egy előnyös sütemény :)

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett, látszik rajta :-)