Ezt az elegáns rózsabrióst (Franciaországban nevezik a
kalácsot briósnak) egyszerű elkészíteni, az eredmény pedig szemet
gyönyörködtető és nagyon finom. Dupla adagot készítettem belőle, nagyon
könnyed, puha kalácsok lettek, egy kisebb családnak fele adagból is elegendő. Fagyasztható!
Zárójelben írva adom meg a fele hozzávalót, ahogyan az eredeti receptben
szerepel.
700 g sima (vagy másképpen finom) liszt (350g)
160 g puha vaj (80 g)
4 tojás sárgája (2 ts)
280 g meleg tej (140 g) Kérdezték FB-n, ezért ideírom, a tej aránya 1:1-ben megy a g és ml, de minél zsírosabb a tej, annál nehezebb. Tehát 280 g 15%-os bolti tej = kb 280 ml, úgy olvastam neten, másik helyen ezt adták meg- 144,2 g=140 ml-el
6 evőkanál cukor (3 ek)
2 csomag vaníliás cukor (1 csg)
20 g élesztő (10 g) (szerintem nyugodtan bele mehet a duplája)
só
a kalácsok lekenéséhez egy kis édes tej
porcukor, megszórni a kész kalácsokat
Miután minden hozzávalót előkészítettem, a tejet
megmelegítettem, a lisztet egy nagyobb tálba szitáltam, a liszt szobahőmérsékletű legyen. A tejben, egy evőkanál
cukorral, letakarva, felfuttattam az (kézzel belemosott) élesztőt. A lisztet
összekevertem a sóval és a maradék cukorral. Kb 10 perc múlva összeállítottam a
kalács tésztáját- a tojás sárgáját előbb villával fellazítottam, úgy adtam a
liszthez, + a felfutott élesztős tejet és bedagasztottam. Amikor már nehezen
ment a gyúrás, akkor adtam hozzá a mikróban 20 másodpercig lágyított vajat,
háromszorra, mindig jól beledolgozva a tésztába. Legalább 10 percig gyúrtam
még, mire jól összeállt.
Másfél órára kelni tettem, tiszta konyharuhával letakarva. A
konyha hőmérsékletétől függ, mennyi idő alatt kel meg a tészta a duplájára.
Miután megkelt a tészta, átgyúrtam.
A RÓZSÁK MEGFORMÁZÁSA
A megkelt tésztát két részre osztottam. Nem túl vékonyra
nyújtottam (kb 1/2 cm), 5 cm-es átmérőjű köröket szaggattam belőle.
3 kört egymásra raktam, a fotó szerint. Együtt feltekertem, az alsó körtől kezdve, és kettévágtam, keresztben. Mindegyik körlappal megismételtem a fentieket.
Nem
túl szorosan beraktam papír muffinformába. Kisebb méretű formáim voltak itthon,
ezért 3-3 rózsát ültettem mindegyikbe. Egy részét tepsi híján a papírkosárkákra
raktam, arról is készítettem fotót, milyen lett kisülve- kicsit laposabb kalácsok
születtek, de ők is jól mutattak. Eredetileg a nagy muffinformában 7-7 rózsa fért el egy papírformába sorakoztatva. Úgy a legszebb :)
Ez a kalács csak a papírmuffin formában sült |
Ez a kalács a muffinsütőben és papírformában sült |
Mindegyiket lekentem cukorral megédesített tejjel és hagytam még egy kicsit kelni, 15-20 percet. 180 C fokra előmelegített sütőben megsütöttem kb. 25-35 perc alatt.
Porcukorral hintve kínáltam tejjel és tejes kávéval.
A megmaradt tojás fehérjét zacskóban lefagyasztottam, ebből készül majd újra a kedvencem- Angyalok eledele süti csak tojás fehérjéből.
Recept tőle- irishka26rus innen.
Eredetileg pedig erről az olasz weboldalról.
A Kalács-mánia FB oldalán Terike Atkáriné osztotta meg a csábító fotót erről a kalácsról, köszönöm Terike, hogy eszembe juttattad, hiszen a
régóta elmentett recept várta sorsát, hogy elkészítsem végre. Bonbon Mánia
Zsuzsannája szintén elcsábult rá és megsütötte a csoport örömére a csodás
kalácsokat, ő adta neki a találó rózsabriós nevet.
Kedves kalács kedvelők, hajrá, bátran vágjatok bele! Nem
fogtok csalódni! :)
Érdekesség:
A Wikipédia szerint a kalács szavunk szláv eredetű. Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak, Franciaországban a briós, Lengyelországban a chałka, Olaszországban a panettone, Romániában a cozonac, az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač.
(idézve Wikipédiáról)
Facebookon is követhetőek a receptjeim!
Kövendi Anikó küldte a fotókat FB-n Győrből. Még forró, most jöttek ki a sütőből :) Kedves Anikó, köszönöm!
6 cm-es pogácsa kiszúrót használt.
vicuska13.blogspot.hu
8 megjegyzés:
Mesésen nézek ki ezek a rózsakalácsok! :) Látszik rajtuk, hogy könnyűek, foszlósak. :)
Köszönöm :) A látszat nem csal, valóban azok!
Nagyon szépek,és finomak a recept alapján, én is szemeztem vele a Pinteresten,majd egyszer sort kerítek rá :)
Jó kis recept, a formázás nem bonyolult, élvezet volt és jó szórakozás az alkotói része :) Más formát használva is el tudom képzelni ezt a kalácsot, mert jó az alapötlet.
Nagyon szépek a briósok,biztos nagyon finomak is.
Megírnád, milyen lisztet használtál hozzá?
Előre is köszönöm.
Köszönöm szépen. Finom (búza)lisztet használtam.
Most akadtam rá erre a csodás kalácsra. Nagyon ügyes vagy! :)
Drága vagy, köszi :)
Megjegyzés küldése