Kánikulában, jól behűtve igazi nyári sláger az okroska, hlodnik,
holodnik, hideg borscs vagy svekolnik, a céklaleves. Jó néhány néven és számos
változatban él egész Kelet-Európában.
A holodnyikot és az okroskát gyakran készítem, népszerű,
vitamindús és üdítő leves nyári melegben. Most a litván hideg borscsot mutatom
meg.
Hozzávalók 4 fő részére:
300 g cékla, kb 4 közepes darab
300 g uborka, kb 6 kisebb ubi
4 főtt tojás, 10 perces
900 ml kefir
2 zöldhagyma, szárával együtt
só, őrölt fekete bors
kaporzöld, petrezselyemzöld
mehet bele kevés citromlé
4 db héjában főtt krumpli
Külön edényben készre főzöm héjában a céklát és a krumplit, a
kemény tojást. A céklára, miután megfőtt, hideg vizet öntök, ezzel a módszerrel
hámozni sem kell, mert egyszerűen a kezemmel egyben lehúzom a héját. A krumplit
a forró vízben hagyom tálalásig.
A megmosott uborkát héjastól (meg lehet hámozni, ha valaki
úgy jobban szereti) lereszelem a nagy lyukú részen, ráreszelem ugyanott a
céklát, sózom, borsozom, az apróra vágott zöldekkel megszórom, megspriccelem
kevés citromlével (ez elhagyható).
A tojások héját lepucolom, leöblítem folyó víz alatt, 2-t
félreteszek, a többit apróra kockázom és a többi zöldséghez adom. Ehhez fel szoktam
használni segítségképpen a tojás szeletelőt, a kockahálósat- átnyomom rajta az
egész tojást és mindig levágom késsel többször is, hogy kis tojás kockákat
kapjak eredményül.
A zöldhagymát szárastól apróra vágom.
Összekeverem a zöldségeket a kefirrel.
Lehet kevés ásványvízzel hígítani a sűrű levest.
Tálkába vagy tányérba merek 2 merőkanálnyi, gyönyörű színű
levest, minden adagra helyezek egy félbevágott főtt tojást, külön edényben
kínálom mellé a krumplit.
Kitűnő alternatívája az okroskának. Az okroska leves receptje itt található a blogomon.
"Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az a legfinomabb cékla, amelyik kisebb, gömbölyű, bordó a színe és vékony a héja. Megfőzhetjük vízben, párolhatjuk kuktában, de megsüthetjük sütőben is. Hogy megtartsuk az összes hasznosítható vitamint benne, hámozás nélkül, a gyökerét rajta hagyva, alaposan megmosva folyó víz alatt kis kefével, felforrt vízbe téve (ez egyéb zöldségekre is vonatkozik) és lefedve kell főzni kb. 40 percet- 1 órát, de nem többet. Ha levágjuk a gyökerét vagy meghámozzuk előtte, akkor elhalványul-, elveszíti a színét és a lédússágát. A vizet nem kell sózni, inkább hozzá lehet tenni fél teáskanál cukrot. Ha meg szeretnénk tartani a színét, tehetünk a vízbe pici ecetet.Kuktában 20-25 perc alatt készen van. Amit nem használok fel belőle, azt lefagyasztom." Idézet innen.
Facebookon is
követhetőek a receptjeim!
4 megjegyzés:
Finom hűs lehet a kánikulai napokon :-) A színe pedig csodás!
Céklarajongó vagyok, éppen ezért a színe nekem is tetszik :) Hűs és finom!
A céklát én is imádom, de levest még nem készítettem belőle. De a képeidet elnézve ki kell próbálni, mert csodásan néz ki. :)
No és sütibe próbáltad már? Annyira jó mindenbe!:)
Megjegyzés küldése