Egy régi magyar mondás szerint, olvastam valahol, nincs
rossz étel, csak kevés ketchup :D
A ketchup (ejtsd kecsap vagy kecsöp)- egy világszerte
népszerű paradicsomos, fűszeres, savanykás mártás. Fiatalasszony korom óta használom ezt a receptet, finomabbat még sehol nem ettem, legfeljebb eme recept
szerint elkészítve másnál :) . Hiszen bárki kóstolta ezt a mártást, rögtön vitte
a receptjét, így került el tőlem a világ
minden tájára.
Eredetileg idős, kedves szomszédasszonyomtól kaptam, aki sok
mindent befőzött télére, emlékére hadd szerepeljen itt lejegyezve a neve hálám
jeléül- Ivanyiga Bözsike néni.
Vastagfalú, -aljú edényt használjunk, pl. kuktát. Ez alap
mennyiség, érdemes felszorozni, és többet befőzni belőle. Régebben ötszörös
adag főtt egyszerre.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom (gyakran használtam előre befőzött
paradicsomlét, amit direkt félretettem a ketchup befőzéshez)
½ kg húsos paradicsompaprika
300 g hagyma
A hozzávalókat apróra vágjuk, egy óra főzés után kézi húsdarálón
ledaráljuk. Vagy pedig mindezt késes mixerben ledaráljuk, de ne teljesen
homogénre, és lassú tűzön sűrűre főzzük a fűszerekkel. Időnként megkeverjük. Adunk még hozzá:
100 g cukrot, 1 dl 9 %-os ecetet, 40 g sót (ez lehet kevesebb is, kóstolni kell, el ne sózzuk).
100 g cukrot, 1 dl 9 %-os ecetet, 40 g sót (ez lehet kevesebb is, kóstolni kell, el ne sózzuk).
Fűszeres teatojásba vagy kis gézbe teszünk:
5 db szegfűszeget, őrölt is jó, 1 szár zellerzöldet, bele is tehetjük, de akkor a végén ki kell halászgatni, ezen kívül még 2 babérlevelet, 2 evőkanál mustárt, 2 mokkáskanál darált fekete borsot (kevesebb is lehet).
Lassú tűzön pár óra alatt fő sűrűre, a vége felé már gyakrabban kavarjuk át, mert, ahogy sűrűsödik, könnyebben lekap az alja.
5 db szegfűszeget, őrölt is jó, 1 szár zellerzöldet, bele is tehetjük, de akkor a végén ki kell halászgatni, ezen kívül még 2 babérlevelet, 2 evőkanál mustárt, 2 mokkáskanál darált fekete borsot (kevesebb is lehet).
Lassú tűzön pár óra alatt fő sűrűre, a vége felé már gyakrabban kavarjuk át, mert, ahogy sűrűsödik, könnyebben lekap az alja.
Forrón üvegekbe adagoljuk, tetejére teszünk egy csipet
szalicilt, amit bontás után kiskanállal leszedhetünk. Bele is keverhetjük a
szalicilt, aki a nátrium benzoesavat kedveli, azt tegyen hozzá. Lezárjuk az
üvegeket és száraz dunsztba rakjuk pihenni egy napra.
Vajas- vagy disznózsíros kenyérrel, pizzára, sültkrumpli
vagy hús mellé kínáljuk.
Imádom pl. meleg szendvicshez: sütőpapírra helyezett, alul-felül
megvajazott kenyérszeletre kolbász vagy szalámi karikák, főtt tojás karikára
vágva, ketchup kerül és mindezt bőven megszórom lereszelt keménysajttal. Sütőben készre
sütöm kb 10-15 perc alatt, amíg a sajt ráolvad, pirul kicsit). Egy forró boros
teával kitűnő vacsora.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése