Nagyon egyszerű, ugyanakkor rendkívül finom ez a pác!!!! Az
eredeti recept Laura Calderé,
egy kanadai kulináris műsor vezetője „francia ételek otthon”. Miért „piemonti”?
Mert az étel Olaszország észak-nyugati tartományából jött, Piemont régióból. Én
Cariná-nál a Carina-forumon találtam a recept leírását, ahol
szardellával készült, amit én az elkészítésénél kihagytam. Szerinte a megmaradt
csábító illatú finom ízű páclé kiválóan alkalmas arra, hogy fekete kenyérrel,
friss focaccia-val, bagettel vagy friss zöldségek mellé dip-ként fogyaszthatjuk.
De húst vagy halat is pácolhatunk benne sütés előtt pár órával.
Csodálatos, nagyon finom harapnivaló, ajánlom kipróbálni!!!!
Érdemes egyszerre 2-3 tucat tojást bepácolni!
20 db fürjtojás (vagy 10 tyúktojás)
egy nagy csokor friss petrezselyemzöld (250 ml) aprítva
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál balzsamecet vagy ecet, bármilyen lehet
(de nem almaecet)
130 g eredetileg olívaolaj, én natúr napraforgóolajt használtam (az illatos fajtát)
1 teáskanál cukor (mézzel is ki kéne próbálni)
130 g eredetileg olívaolaj, én natúr napraforgóolajt használtam (az illatos fajtát)
1 teáskanál cukor (mézzel is ki kéne próbálni)
4 evőkanál paradicsompüré (vagy fűszerezett sűrített paradicsom, vagy ketchup)
(6-10 db szardella filé aprítva)
só (abban az esetben, ha nem teszünk bele
szardellát)
1 kisebb chili paprika, mag nélkül
fél literes üvegedény
fél literes üvegedény
Nagyon ajánlott a fürjtojás rendszeres fogyasztása
egészségünk szempontjából! Erről Ági blogján található pontos leírás, érdemes
elolvasni!
A tojásokat megfőztem, hideg vizet engedtem
rá, 15 perc múlva megpucoltam. Leöblítettem, hogy ne maradjon rajta héja darabka. A tojást kisebb lángon főzzük, akkor a sárgája megtartja a
szép színét, ha nagy lángon forraljuk, akkor a széle olyan kékes-zöld lesz. Felaprítottam
a petrezselyemzöldet, a fokhagymát. Egy kis chili paprikát vékony csíkokra,
majd apró kockákra vágtam. A páchoz valókat összekevertem és beleraktam az
egész tojásokat. A lezárt üveget egy éjszakára a hűtőben pihentettem. A kevéske
cukor és a chili paprika radikálisan jobb irányba változtatja a pácolt tojások
íz világát!
A leve áttetsző marad. Ha mártást szeretnénk
készíteni vagy mártogatóst a zöldségekhez, akkor tegyük a hozzávalókat
turmixgépbe és akkor végeredményként pesto szerűséget kapunk
Ezzel az univerzális, fűszerezett olajjal nagyon finom még
-
a friss focaccia-t vagy kenyeret belemártogatni,
pirítóst megöntözni
-
avokádó (a vékonyra szelt avokádót meglocsoljuk a
szósszal, tehetünk a tetejére édes hagyma karikát)
-
grillezett paprika, zöldségek (pár órára a szószba
tenni)
-
mint mártogatós szósz a friss zöldségekhez
-
sült hús
-
sült rák belemártogatva
-
hal
-
húsok pácolására
-
spagettire
-
zsömlék sütésénél- belekeverni néhány kanál szószt
Egy-három hétig eláll benne a tojás, de a levét közben
bármihez lehet ízesítésként használni, annyira finom. Ha elfogyna a tojásokról,
akkor lehet frissel pótolni :)
Az olaj fajtája ebben az esetben nem
jelentős, mert a fűszerek jelenléte a lényeges. Az egyik fórumozó írta, hogy
zsömléket sütött és ráöntötte ezt a pácot, ami megmaradt a tojások alól- a
végeredmény egy mennyei finomságú harapnivaló lett. Tehát bátran használhatjuk
bármilyen ötletünkhöz a konyhai étel készítések során! :)
ÉRDEKESSÉG:
"Ezeréves gyógyszere az emberiségnek a fürjtojás. Olyan enzimeket, immunerősítő vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és akkora mértékben, hogy sokkal jobb az élettani hatása, a beltartalmi értéke a tyúktojásénál... ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás, ellenben fele annyi benne a koleszterin, gazdag antioxidánsokban is. A fürjtojás rendszeres fogyasztásával hosszú távon javíthatók többek között a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás. A tisztára mosott tojáshéj porrá zúzva a csontok mellett a fogakat és a hajat is erősíti."
Forrás innen."Ezeréves gyógyszere az emberiségnek a fürjtojás. Olyan enzimeket, immunerősítő vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és akkora mértékben, hogy sokkal jobb az élettani hatása, a beltartalmi értéke a tyúktojásénál... ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás, ellenben fele annyi benne a koleszterin, gazdag antioxidánsokban is. A fürjtojás rendszeres fogyasztásával hosszú távon javíthatók többek között a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás. A tisztára mosott tojáshéj porrá zúzva a csontok mellett a fogakat és a hajat is erősíti."
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu