Az ősz ajándéka számunkra a jótékony hatású zamatos alma, ez
a sütemény egy kiváló változat a hasznosítására minden időben.
Az apfelkuchen német nyelvből fordítva almás süteményt,
illetve pitét jelent. Ezt a receptet natapit nick alatt sütő-főző Natasánál
találtam. Szavai szerint nagyon finom, lédús és könnyen elkészíthető süti,
meggyőző ízekkel. Natasa másfél adagból készítette el, megfelezte- a felébe
almát kevert, a másikba- magozott szilvát (két darab 20x24 cm-es sütőformában).
Valóban érdemes elkészíteni, mert igazolást nyertek szavai!
250 g puha vaj vagy margarin
250 g cukor
250 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor (lehet 1 csomaggal)
5 db egész tojás
350 g liszt
1 g vanília
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kg alma darabolva, héjastól (ha saját termésünk)
vegyes fajtákat használtam
Az almát héjastól cikkekre vágjuk (először négybe, kivágjuk
a magházat, majd az alma-cikkeket keresztbe szelve 3-4 felé) vagy vékony
szeletekre. Mixerrel 5 percen át habosítjuk a vajat majd a cukorral, vaníliás
cukorral és a tojásokkal tovább verjük. Keverjük össze az átszitált lisztet a
sütőporral. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és kikeverjük a tésztát. Krémes
állagot kapunk.
A sütőformába sütőpapírt terítünk oly módon, hogy a szélein
kilógjon, így nagyon könnyű lesz kiemelni a kész süteményt.
Beleforgatjuk fakanál segítségével az almaszeleteket.
Belesimítjuk a tésztát a tepsibe.
Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és 35-45 perc alatt
arany-barnára sütjük a pirogot, nagyobb tepsiben sütve kevesebb idő alatt sül
meg. 190-200 C hőfokot ír, de szerintem elég a 170-180 C fok, mert különben belül nyers marad. Sütőfüggő!
Amint kihűlt, a sütőpapír széleinél megfogva elegáns
mozdulattal kiemeljük a tepsiből.
Felszeletelve meghintjük porcukorral. Ha valaki szereti,
megszórhatja fahéjjal is. Langyosan is fogyasztható, adhatunk mellé
tejszínhabot, fagylaltot.Recept forrása
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu