Keress egy receptre, vagy összetevőre

ALMÁS PIROG- APFELKUCHEN MARIÁTÓL


Az ősz ajándéka számunkra a jótékony hatású zamatos alma, ez a sütemény egy kiváló változat a hasznosítására minden időben.
Az apfelkuchen német nyelvből fordítva almás süteményt, illetve pitét jelent. Ezt a receptet natapit nick alatt sütő-főző Natasánál találtam. Szavai szerint nagyon finom, lédús és könnyen elkészíthető süti, meggyőző ízekkel. Natasa másfél adagból készítette el, megfelezte- a felébe almát kevert, a másikba- magozott szilvát (két darab 20x24 cm-es sütőformában).
Valóban érdemes elkészíteni, mert igazolást nyertek szavai!


250 g puha vaj vagy margarin
250 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor (lehet 1 csomaggal)
5 db egész tojás
350 g liszt
1 g vanília
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kg alma darabolva, héjastól (ha saját termésünk)
vegyes fajtákat használtam

Az almát héjastól cikkekre vágjuk (először négybe, kivágjuk a magházat, majd az alma-cikkeket keresztbe szelve 3-4 felé) vagy vékony szeletekre. Mixerrel 5 percen át habosítjuk a vajat majd a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal tovább verjük. Keverjük össze az átszitált lisztet a sütőporral. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és kikeverjük a tésztát. Krémes állagot kapunk.
A sütőformába sütőpapírt terítünk oly módon, hogy a szélein kilógjon, így nagyon könnyű lesz kiemelni a kész süteményt.
Beleforgatjuk fakanál segítségével az almaszeleteket.
Belesimítjuk a tésztát a tepsibe.


Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és 35-45 perc alatt arany-barnára sütjük a pirogot, nagyobb tepsiben sütve kevesebb idő alatt sül meg. 190-200 C hőfokot ír, de szerintem elég a 170-180 C fok, mert különben belül nyers marad. Sütőfüggő!


Amint kihűlt, a sütőpapír széleinél megfogva elegáns mozdulattal kiemeljük a tepsiből.
Felszeletelve meghintjük porcukorral. Ha valaki szereti, megszórhatja fahéjjal is. Langyosan is fogyasztható, adhatunk mellé tejszínhabot, fagylaltot.



Recept forrása

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT CSIRKE SÓÁGYON SÜTVE


Sóágyon sült töltött csirke- ez az egyik kedvenc ételem egész csirkéből (töltelékkel és töltelék nélkül is tökéletes). A só porhanyóssá párolja és pont megfelelően járja át a húst, Imádom!

Töltelék nélkül ugyanúgy készül, megmossuk a tyúkot vagy csirkét, leitatjuk a nedvességet róla, a sóágyra fektetjük, a hátára, sütés közben nem kell megfordítani. Nem kell sózni!, de a belsejébe tehetünk sómentes, szárított fűszereket, provancei fűszerkeveréket, borsozhatjuk, 2 fej fokhagymát,  de a külső héját szedjük le. 180C fokon sütjük 1 órát. Utána megemeljük a hőfokot és kicsit  aranyszínűre pirítjuk. Ha megszúrjuk késsel vagy villával és átlátszó a kibuggyanó húslé, akkor átsült, készen van a sóágyon sült szárnyasunk.

2 kg-os egész csirke
1 kg nem jódozott! só tepsiben elterítve

Töltelék:
kb. 10-15 db szárított vékonyra szelt kenyérszelet (mérettől függ)
2 nagy fej vöröshagyma, sütve
1-2 cikk fokhagyma
4 tojás
2 sertés májkrém (vagy nyers csirkemáj, disznómáj elkaparva)
bors
bő teáskanál majoranna
1 piros paprika csíkokra vágva
sok-sok petrezselyemzöld

A kizsigerelt csirkét előkészítettem, megmostam, csipesszel kiszedtem a tollmaradványokat. Törlőkendővel leitattam a nedvességet róla.
A szárított kenyérszeleteket hideg vízben beáztattam, majd 10 perc múlva jól kifacsartam. Egy nagy öblös tálban összekevertem a hozzávalókkal, alaposan átgyúrtam. Megkóstoltam, utána sóztam, borsoztam ízlés szerint.
Közben apró kockára vágtam a hagymát. Vegyesen melegítettem egy mély serpenyőben disznózsírt és olajat, közepes lángon sütni kezdtem a hagymát. Félidőben beleforgattam az előkészített tölteléket, átforgattam, legalább 10 percen át hagytam egy kicsit sülni, összeállni.

Előkészítettem egy közepes lapos gáztepsit, egyenletesen beleterítettem az egy kiló sót.
Miután a töltelék közben valamennyi hőt leadott magából, langyos-melegen betöltöttem az enyhén sózott hasüregbe. Ha töltelék nélkül sütjük a csirkét, ez nem szükséges momentum. A felsőcombnál és a melle fölött fellazítottam ujjaimmal a bőrt és alátöltöttem a májas töltelékből. 
A nyakánál és a- hm! hátsó fertályánál összetűztem a réseket, elállva a töltelék útját a külvilág felé. Kívülről nem kell sózni, fűszerezni a csirkét. Esetleg kevés olajban elkevert 1 kávéskanál szárított darált piros paprikával le lehet testápolózni. A sütőt előmelegítettem 180-185 C fokra és a lefóliázott csirkét betoltam a sütő alsó részébe. Beállítottam az időrelét 35 percre. Miután letelt a félóra, dús idomú csirkém a fóliát lebontva visszakerült a sütő mélyére még 25 percre, hogy becsületesen átsüljön, megpiruljon.


Amikor már isteni illatokat érzünk és a csirkénk aranyló grillszínt vett fel, kiemeljük a sütőből- készen is van.
Körettel vagy anélkül – nagyon finom!
A sót egyszer használjuk fel.




Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

DIÓVAL ÉS SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, KEBAB ÉS SÜLT ZÖLDSÉGEK- PERZSA MÓDRA


Kedves barátunk meginvitált minket egy nagyon finom vacsorára, tudvalévő, hogy a perzsa vendéglátás közismert, a vendégszeretet messze földön híres.

A perzsa konyha az egyik legínycsiklandóbb és legfinomabb konyha a világon. Legalább két és félezer éves múltra tekint vissza a kulináris történelmében. Az ősi perzsa udvar ételei (az 1930-as évekig Iránt Perzsiának nevezték) tartalmazták a fahéj, menta és gránátalma ízesítésű gulyásokat, díszes töltött zöldségeket és gyümölcsöket, finoman sült húsokat-, olyan ételeket, amelyek még az oly messze lévő országokra is hatással voltak, mint India vagy Marokkó.
A modern perzsa konyha még mindig nem felejtette el az ősi eredetét.
A perzsákról eszembe jut a perzsa irodalom, valamint a kézzel készített szőnyegek, selyem szövetek és hímzések, ékszerek és művészeti miniatúrák, no és a fenséges építészet. Varázslatos világ!
A következő ételsor megéri a ráfordított időt, mert az íze és aromája tökéletesen finom!

Íme, a receptek, hogyan készült a sok finomság!

Hozzávalók:

1 db nagyobb csirke

Töltelék:

bors
darált dió
5-6 db mirabella szilva (sárga színű apró vadringló) magostól, ha savanykásabb ízt szeretnénk, akkor több is lehet
1-1 hagyma (1 a hasüregbe, egy a csirke mellé)
3 db fokhagyma (a hasüregbe és a csirke mellé elosztva)

A csirke köré:

gránátalma koncentrátum (szirup, paszta)
kb 10 apró koktél paradicsom

A csirke bőrét átmasszírozzuk gránátalma koncentrátummal, meglocsoljuk sáfránnyal és belerakjuk a csirke mellé a paradicsomokat. A belsejét fűszerezzük, megtöltjük - egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap sütőzacskóban 200 C fokon 2 órán át sütjük.
 
Iránban a szupermarketek tele vannak gránát pasztával, olvastam valahol, hogy helyettesítették paradicsom pürével, hozzá citromlé és egy kis cukor (én nem próbáltam). Vagy a gránátalma szirupot hosszabb ideig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon.

Sajtos sült zöldség:

hagyma
krumpli
sárgarépa
padlizsán
cukkini
kurkuma
rozmaring
bors

reszelt sajt


Kisebb tepsit kiolajozunk, 1 db hagymát nagyon finomra darabolunk és lerakjuk az első réteget, megsózzuk. Erre jön egy sor krumpli, sózzuk, borsozzuk. 1 réteg sárgarépa, kurkumával megszórva. Következő réteg padlizsán és cukkini, kevés rozmaring, de bármilyen fűszer jó lesz hozzá.Minden zöldség karikára lett vágva.
Amikor készre sül, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe még 10 percre.



A kebab:

1 kg darált hús (jelen esetben marhahús, de lehet sertéshúsból, bárányból is készíteni)
1 db nagy hagyma lereszelve
bors
kurkuma

pár paradicsom

Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, száraz, hideg és széles serpenyőbe nyomkodjuk, tenyerünkkel jól ellapítva, tehát olaj nélkül tűzre tesszük, közepes lángon. Sütjük-pároljuk és amikor kicsit megpirult, akkor lapos fakanállal csíkokra és ujjnyi darabokra szabdaljuk, mindegyik darabot megforgatgatjuk majd sütés közben. A tetejére paradicsomot szeletelünk. Megint átforgatjuk a húsdarabokat. Amikor elpárolog a víz alóla, akkor kis olajat öntünk alá. Készre sütjük.
Részletes leírás és fázisfotók róla itt találhatóak a blogomon.


Köretnek basmati/jázmin rizs lett készítve iráni rizsfőzőben, ami arany-ropogósra pirítja a rizs alját és oldalát! Amennyiben nincs ilyen rizsfőzőnk, akkor vastag falú edényben lassú lángon egy kendővel és fedővel letakarva piríthatjuk a rizst.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÁLKA, BÁRÁNYKA ILDITŐL



Június elején ünnepelte blogszületésnapját  a Tiffanylda blog tulajdonosa- Csaba Ildikó üvegkészítő http://tiffanylda.blogspot.hu/2012/06/szulinapi-nyeremenyjatek.html . Az állandó látogatók kategóriában nekem kedvezett Fortuna asszonya és boldog tulajdonosa lehetek alkotásainak- ennek a kínáló tálnak és ráadásként egy aranyos báránykának :)
Drága Ildikóm! :) Szeretettel gondolok Rád, ahányszor a látókörömbe kerül!!!! Köszönöm!!!! Remélem, egyszer személyesen is találkozunk :)
Ugye, mennyi báj van bennük?

vicuska13.blogspot.com

MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD VERUS JÁTÉKÁRA



Ezt a nyári, üde finomságot Verus játékára hoztam, http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2012/06/johet-desszertjatekra-fel.html
Egy gyümölcsös recepttel lehet jelentkezni, időhiányban szenvedőknek régebben publikált finomsággal. Én is ezt teszem most :)  Recept itt http://vicuska13.blogspot.hu/2011/07/malnas-ala-tiramisu-rolad.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők