Üdvözöllek a blogomon!



Magamról

Fotóm
Budapest, Hungary
Szeretek a konyhámban ügyködni, szeretteimet kényeztetni finom étkekkel, legyen akár egyszerű, akár bonyolultan elkészített az az étel vagy édesség... Az embereket az életben csak két erő hajtja: az éhség és a szerelem. ... /Friedrich Schiller/

2011. február 23., szerda

MÁTRAI BORZASKA alias NYITRAI SZELET, KÁRPÁTI BORZASKA





6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető)

4-5 szem közepes krumpli
5-6 ek. liszt
3 tojás
4-5 cikk fokhagyma (ízlés szerinti mennyiség)

bors
vegeta

Tálaláshoz:

reszelt kemény sajt, trappista
valamint tejföl


Pár évvel ezelőtt a férjem Szeghalmon járt kiküldetésben a munkahelyéről. A helyi kis étteremben evett először nyitrai szeletet. Amikor hazajött, ódákat zengett erről az ételről! Először párom elmesélése szerint készítettem el, sűrű palacsintatésztába kevertem a lereszelt burgonyát és nagyon ízlett nekünk is már ebben a formájában, aztán utánanéztem az interneten, ahol többféle elnevezéssel találkoztam. Az olvasottak és saját tapasztalatom alapján összeállítottam a végleges receptünket.


A hússzeleteket kiklopfoltam és elkészítés előtt egy nappal bepácoltam- hagymakarikákkal soronként összeraktam, enyhén borsoztam és olajjal meglocsolva lefolpackozva a hűtőbe helyeztem. Rántott húst is szoktam így előkészíteni, sokkal finomabb az íze.
Másnap kihámoztam a szeleteket a hagymából és megsóztam. Megforgattam lisztben.
Lereszeltem a krumplit, sóztam, borsoztam, belekevertem a reszelt fokhagymát, vegetát, lisztet és a tojást. Ebbe a kremzli (tócsni) masszába forgattam a hússzeleteket, egyik oldalát jól belenyomtam a masszába, közepesen forró olajba raktam és rákanalaztam egy adagot a hús felső oldalára. Közepes tűznél kicsit kisebb hőnél sütöttem, hogy a hús megpuhuljon, a krumplis rész pedig ne piruljon meg túlzottan. Az aranybarnára sült borzaskákat papírkendőn lecsöpögtettem az olajtól.

Tejföllel és reszelt sajttal szórva tálaltam. Tetszés szerinti körettel lehet fogyasztani, párolt zöldséggel is finom. Petrezselymes rizst készítettem garnírung gyanánt és tejfölös piros-retek-salátát adtam mellé.

Nagyon finom!!!

Csirkemellből vagy akár pulykamellből is készíthető!

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban

Betöltés...