Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2010. augusztus 12., csütörtök

GALETA almával


A galeta (galette) francia kifejezés, amely lapos süteményt jelent, amit nem formában sütnek, hanem tepsin, a  tészta bármilyen lehet, akárcsak a töltelék.

100 g olvasztott. vaj vagy olaj (én olajat használtam)
150 ml forró víz
300-350 g liszt
1 kk. sütőpor
1 kk. só
1 ek.cukor
500 g alma (vagy cseresznya, meggy, eper stb.)
30 g cukor

Nagyon finom és könnyű édesség!

Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.
A vízben feloldjuk a cukrot és a sót. Beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat (olajat) és összeállítjuk a tésztát.
Amíg megtisztítjuk az almát, addig a massza pihen. Folpackban hűvösre tettem...
Kör formájúra nyújtjuk, a közepébe halmozzuk a felszeletelt gyümölcsöt, megszórjuk a cukorral és a tésztát összecsipegetve a közepére húzzuk- minél magasabbra, annál jobb. A gyümölcsre szórunk a lyukba 1 ek. cukrot, nem kell akkurátusan, hadd szórodjon szét :)
Legközelebb az almát egy kis fahéjjal ízesítem...
A lyukat befedjük egy fólia darabkával és a sütőbe toljuk 180С-on 30-40 percre.
A sütés befejezése előtt 5 perrcel a fóliát eltávolítjuk.
A recept a koolinar.ru-ról származik, ott cseresznyével készítették.

Másik verzió:

90 g hideg vaj
4 ek. jéghideg víz
165 g liszt

1/4 kk. só

1 ek.cukor

1 van.cukor


Összeállítani villával, gyorsan átgyúrni és 30 percre a hűtőbe tenni.

3 nagy édes alma

A sütőt 220 C-ra előmelegítjük, a sütőpapírt megvajazzuk, rárakjuk a kinyújtott körformájú tésztadarabot. A közepébe tesszük a szeletelt almát. Megszórjuk a cukorral, pár vajdarabkával. A tésztát a széleinél megemelgetve összecsípjük, körbe-körbe. 30-35 percet sütjük. A tetejét fóliával letakarjuk, utolsó 5 percben a fóliát levesszük. 


Hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeleteljük.


Nagyon finom és könnyű édesség mindkét változat! 
Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések: