Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2017. május 2., kedd

FANTASZTIKUS KUGLÓF, 100 ÉVES RECEPT EGY KUGLÓFMESTERTŐL


Isteni finom ez a kuglóf, kezdők is bátran belevághatnak, mert garantáltan sikerük lesz vele. Könnyen kezelhető, puha (a héja is), foszlós, gyönyörű és nagyon finom- ezekkel a jelzőkkel tudom illetni ezt a kuglófot. Nagyon könnyű a tésztája!

Nagy formához a hozzávalók:

600 g liszt
3 db tojássárgája
90 g mangalica zsír (disznózsírt haszáltam, de lehet libazsírt is)
3 csomag vaníliás cukor
25 g friss élesztő
csipet só
90 g kristály cukor
1 marék mazsola (ízlés szerint)
3 dl tej (ha házi, akkor + 1 dl langyos víz, ha megkívánja a massza)

a forma kikenéséhez 1 evőkanál zsír és ugyanannyi liszt

A száraz hozzávalókat egy mély tálba tettem- liszt, só, cukor, van.cukor, a zsírral átdörzsöltem a két tenyerem között. A közepében kialakított mélyedésbe tettem a tojás sárgákat. Az élesztőt felfuttattam langyos tejben 2 kiskanál cukorral. Minden hozzávalót egybeömlesztve addig dagasztottam, amíg nem vált el a kezemtől és az edénytől. Ez kb 10-15 perc lehetett. A felébe akár kakaót is gyúrhatunk.

Az eredeti receptben ezt írták a házi tejjel kapcsolatban (gondolom a házi tej zsírtartalma miatt): "Ha nem elég a tej, akkor langyos vízzel pótoljuk. (Igaz, ha bolti tejet használunk, akkor az is jó, mert az eléggé vizes.)"

Lekentem vízzel a tetejét, ne száradjon ki, és letakarva a tálat megkelesztettem. Közben előkészítettem a kuglófformát, kizsíroztam, beliszteztem. A megkelt tésztából hengert formáltam és a formába fektettem. 200C fokra előmelegítettem a sütőt, addig újra kelt a tészta. Betettem a sütőbe és levettem a hőt fokozatosan 150C fokra. 


Addig sütöttem, amíg szép színe lett és nem ragadt a tészta a fa fogpiszkálóra. Kb 40 percig. Légkeverést írt az eredeti recept, de én alsó-felsőn sütöttem.


Vajjal megkenve isteni finom volt!!! Másnap is pihe-puha. Csipkebogyó lekvárral, málnaízzel, mézzel kóstoltam, nagyon gyorsan elfogyott :)


Facebookon is követhetőek  a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép lett, és finom is lehetett az ízletes lekvárokkal :-)

Vicuska írta...

Mindenféleképpen finom!

marisz57 írta...

Remek recept, nagyon jól "fest" a kész kuglóf! :) Én a frissen főzött rebarbara lekvárommal enném...:)

Vicuska írta...

Köszi, Marisz, én is szívesen enném a frissen főzött, pikáns rebarbara lekvároddal :)