Sokkal egyszerűbben készül, mint amilyen hosszú a leírása!
Csak tudnám, mit kapunk a készen vett fagylaltokban, mert ez sokkal, de sokkal finomabb!!! Ezeket az ízeket szeretném valami módon tortába való krémmé varázsolni, biztosan különlegességnek számítana ez az ízkombináció…
MÁKOSHOZ:
300 g tej
400 g tejszín
100 g méz
50 g mák
1 kk. fahéj
3 tojás sárgája
½ narancs lereszelt héja
RIZSESHEZ
ez az alap:
250 g tej
250 g tejszín
3 tojás sárgája
100 g cukor
+ 30 perc
400 ml tej
30 g rizs (lemértem- 2,5 ek.)
1 csomag van.cukor
½ narancs és citrom leresz. héja
A házi fagylalt privilégiuma az, hogy minden és bármi hozzáadagolható ízlésünk szerint…
Házi körülmények között a fagylalt megalkotásához alapszükséglet egy fagylaltgép, mi enélkül a gépezet nélkül is megoldottuk :)
Adrienn lányom készítette el ezeket a kellemesen finom remekműveket!
MÁKOS- 250perc
A tejszínt, tejet, fahéjat és reszelt narancshéját felfőzzük. Lecsendesítjük a lángot az edény alatt, beleöntjük a mákot és állandóan kevergetve 10 percen át főzzük. A tojássárgájához keverünk kb. 100 g forró mákos részt,3 jól kikeverjük és visszaöntjük, újra felfőzve a masszát. Hagyjuk kihűlni (Adrienn hideg vízben hűtötte). Itt kéne átönteni a fagyigépbe, vagy egy dobozban a mélyhűtő részbe tenni és óránként könnyedén átforgatni, megkeverni párszor. Meg lehet próbálni kicsit átdolgozni mixerrel (nagyon…).
TEJSZÍNES FAGYLALTALAP- 30 perc: 3 tojássárgáját alaposan kikeverünk 100 g cukorral. A tejet a tejszínnel felfőzzük, hozzáöntjük a tojásos keveréket és állandóan kevergetve kis lángon főzve várjuk, hogy feltottyanjon. Készen van, kihűlve minimum 1 órára hűtőbe száműzzük. Az óra elteltével hozzákeverjük a rizses keveréket.
RIZSES + 30 perc: felfőzzük a tejet a cukorral és beleszórjuk a megmosott riszt, megállás nélkül kavarva mérsékelt lángon megfőzzük, (ne maradjon roppanós, minél puhább, annál jobb, sőt- inkább szétfőzzük). Amint kihűlt, összeöntjük az alappal a hűtőből. Belerakjuk a citrusok reszelt héját.
A fagylaltot beleadagoljuk edénykébe és fogyasztásig mélyhűtőbe tesszük. Türelmetlenül, nehéz szívvel várjuk, hogy megfelelő konzisztenciájúvá alakuljon a finomságunk… 2-3 óra alatt készen van!!!
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk szusszanni egyet, hogy ne legyen túl fagyos, akkor könnyebb gombócokat formázni belőle.
Mindenkinek finom hűsölést kívánok :)
MÁKOSHOZ:
300 g tej
400 g tejszín
100 g méz
50 g mák
1 kk. fahéj
3 tojás sárgája
½ narancs lereszelt héja
RIZSESHEZ
ez az alap:
250 g tej
250 g tejszín
3 tojás sárgája
100 g cukor
+ 30 perc
400 ml tej
30 g rizs (lemértem- 2,5 ek.)
1 csomag van.cukor
½ narancs és citrom leresz. héja
A házi fagylalt privilégiuma az, hogy minden és bármi hozzáadagolható ízlésünk szerint…
Házi körülmények között a fagylalt megalkotásához alapszükséglet egy fagylaltgép, mi enélkül a gépezet nélkül is megoldottuk :)
Adrienn lányom készítette el ezeket a kellemesen finom remekműveket!
MÁKOS- 250perc
A tejszínt, tejet, fahéjat és reszelt narancshéját felfőzzük. Lecsendesítjük a lángot az edény alatt, beleöntjük a mákot és állandóan kevergetve 10 percen át főzzük. A tojássárgájához keverünk kb. 100 g forró mákos részt,3 jól kikeverjük és visszaöntjük, újra felfőzve a masszát. Hagyjuk kihűlni (Adrienn hideg vízben hűtötte). Itt kéne átönteni a fagyigépbe, vagy egy dobozban a mélyhűtő részbe tenni és óránként könnyedén átforgatni, megkeverni párszor. Meg lehet próbálni kicsit átdolgozni mixerrel (nagyon…).
TEJSZÍNES FAGYLALTALAP- 30 perc: 3 tojássárgáját alaposan kikeverünk 100 g cukorral. A tejet a tejszínnel felfőzzük, hozzáöntjük a tojásos keveréket és állandóan kevergetve kis lángon főzve várjuk, hogy feltottyanjon. Készen van, kihűlve minimum 1 órára hűtőbe száműzzük. Az óra elteltével hozzákeverjük a rizses keveréket.
RIZSES + 30 perc: felfőzzük a tejet a cukorral és beleszórjuk a megmosott riszt, megállás nélkül kavarva mérsékelt lángon megfőzzük, (ne maradjon roppanós, minél puhább, annál jobb, sőt- inkább szétfőzzük). Amint kihűlt, összeöntjük az alappal a hűtőből. Belerakjuk a citrusok reszelt héját.
A fagylaltot beleadagoljuk edénykébe és fogyasztásig mélyhűtőbe tesszük. Türelmetlenül, nehéz szívvel várjuk, hogy megfelelő konzisztenciájúvá alakuljon a finomságunk… 2-3 óra alatt készen van!!!
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk szusszanni egyet, hogy ne legyen túl fagyos, akkor könnyebb gombócokat formázni belőle.
Mindenkinek finom hűsölést kívánok :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése