Keress egy receptre, vagy összetevőre

TOROS KÁPOSZTA


Igazi magyaros, kiadós, rendkívül finom egytálétel, az étel nevéből is adódik, hogy disznóvágáskor mindenképpen készítik!

1 kg szálas savanyú káposzta (lehetőleg házi)
3 db. babérlevél
10 szem egész bors
0,5 kg csont nélküli tarja(mindenképpen vmi zsírosabb hús legyen: dagadó, lapocka, ami akad)
0,5 kg sertés oldalas
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
disznózsír
2-3 nagy ek. őrölt pirospaprika
só, frissen őrölt fekete bors

Tálaláshoz: tejföl és friss kenyér

Ez egy igazi, egyszerűen elkészíthető téli étel!
Alaposan átmossuk a savanyú káposztát és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, feltesszük a tűzre főni, hozzáadjuk a babérleveleket, fekete borsszemeket, és majd egy óra alatt kis lángon megfőzzük. Kuktában főzve kb. 20 perc alatt készen van.
A húst átmossuk és feldaraboljuk.
A serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, óvatosan belehelyezzük a húst, átkeverjük, és 1-2 percig átsütjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a hús ¼-ig érjen.

Most hozzáadhatjuk az apróra vágott hagymát, darált pirospaprikát, a szétnyomott fokhagymát, sót, borsot.
A húst készre, puhára pároljuk.

Amikor készen vagyunk a hússal, a káposztáról leöntjük a levét (hogy fermentációja ne puffasszon) és elegyítjük őket. Egyszerre is készülhet a hús a káposztával, de nem számítható ki a hús puhulási ideje, mert az igencsak változó.
Tejföllel és friss kenyérszeletekkel tálaljuk. Mi inkább tejföl nélkül szeretjük fogyasztani.


A savanyú káposztát az ókori római időkből ismeri az emberiség. Nagy a vitamin-(B1-, B2- és C-vitamin), ásványisó- és rosttartalma.

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők